Mire figyeljünk, miről tudjunk a járvány idején?

Mindent, a gazdasági, a kulturális, a közösségi életet, az oktatást, az egészségügyi ellátást, a vásárlási szokásokat átírt a koronavírus-járvány. Vagyis a mindennapok rendjét. Az élet a nehézségek ellenére is megy tovább, vészhelyzet idején azonban nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a járványügyi, kormányzati és önkormányzati előírásokat, szabályokat, valamint javaslatokat.

Ország-világF.Tóth Benedek - Puskás Kati2020. 04. 01. szerda2020. 04. 01.

Kép: COVID-19 koronavírus-járvány Budapesten 2020.03.20 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Mire figyeljünk, miről tudjunk a járvány idején?
COVID-19 koronavírus-járvány Budapesten 2020.03.20 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az operatív törzs helyzetjelentése szerint a járvány Magyarországon is átlépett a csoportos, tömeges fertőzés fázisába, ezért különösen fontos, hogy az idősek otthon maradjanak, szükség esetén a családtagok, a fiatalok segítsenek nekik élelmiszert vásárolni, kiváltani a gyógyszereket, csekket feladni a postán.

A kormány alapvetően négy – katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági – vonalon szervezte meg a járvány elleni védekezést. A stratégiai fontosságú állami vállalatokhoz és cégekhez kivonult a katonaság, de már több városban is egyenruhásokat látni, akik a rendfenntartást biztosítják.

A kormány ahhoz, hogy minél gyorsabban tudjon reagálni a járványügyi helyzet változásaira és kihívásaira, azt kérte a parlamenttől, a képviselők négyötöde – mivel nem tudni, mikor ér véget a járvány – térjen el a házszabálytól, és engedje, hogy a parlament elé kerüljön az a javaslat, amely határozatlan időre lehetővé teszi a rendeleti kormányzás bevezetését.

Az ellenzék ehhez csak 90 napos lejárati – szükség esetén meghosszabbítható – határidővel járult volna hoz­zá, végül az Országgyűlés hétfői ülésén 137 képviselő támogatása mellett és 52 ellenszavazat ellenében nem támogatta a házszabályól való eltérést, így a kormánypártok arról kedden nem szavazhattak.

Ez azt is jelenti, hogy a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet március 26-ig lejárt. A szabályok értelmében 15 nap után a parlament beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a vészhelyzet és következtében születő döntések fenntarthatók legyenek.

Munkajogi változások

Néhány szabály a 2012-es Munka törvénykönyvéből érvénytelenné vált a veszélyhelyzet vége utáni 30. napig. A legfontosabb az, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztást, emellett egyoldalúan elrendelheti a munkavállalóknak az otthoni munkavégzést és a távmunkát, valamint jogában áll a munkavállalók egészségi állapotát ellenőrizni. A kormány úgy számol, hogy a járvány miatt százezres nagyságrendben válnak munkanélkülivé, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a kormányinfón azt mondta, hogy senki ne írjon alá szerződésbontást közös megegyezéssel. A dolgozóknak ugyan közös megegyezés esetén is jár a munkanélküli-ellátás, de csak akkor, ha a megelőző három évben legalább egy évig munkaviszonyban álltak. Részletes információk: kormany.hu

Katonai rendész járőrök. Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap

Oktatás a weben

A kormány már március 11-én járványügyi-megelőző intézkedéseket vezetett be. Különleges jogrend lépett hatályba, és azontúl, hogy betiltott minden 100 főnél több részvételével járó beltéri és 500 főnél több résztvevővel számoló kültéri rendezvényt, a hallgatókat mentesítették a felsőoktatási intézmények látogatási kötelezettsége alól. Két nap múlva ugyanezt kiterjesztették a közép- és általános iskolákra, majd az önkormányzatok döntését követően a bölcsődékre és óvodákra is. A közönség előtt becsukták kapuikat a színházak és a koncerttermek, és átálltak virtuális kultúraszolgáltatásra. Az oktatás azonnal megkezdte a digitális átállást, vagyis megindult a távoktatás, a középiskolások ennek segítségével fejezik be a tanévet. Az Oktatási Hivatal honlapján húszezer megoldandó feladat és tananyag várja a diákokat – az idén érettségizők külön feladatsort kapnak, segítve ezzel felkészülésüket. Maruzsa Zoltán a kormány digitális oktatási stratégiájának kapcsán számos eszközbeszerzésről, illetve wifi- és internethálózat-fejlesztésről számolt be. A köznevelésért felelős államtitkár szerint az informatikai­ eszközök ellátottsága a magyar iskolákban az európai átlagnak megfelelő. Az M5-ös csatorna hétköznap tematikus oktatási tartalmakat közvetít, az iskolák tanárai és oktatói zárt láncú felületen tartják meg óráikat, és az oktatás belső rendszerein belül juttatják el a diákoknak és a hallgatóknak a megoldandó, beadandó feladatokat. Ugyanakkor az iskolák továbbra is nyitva vannak azok előtt, akikre otthon, napközben senki nem tudna vigyázni: ezeket a diákokat a tanárok 5 fős csoportokban fogadják, a tantermekben oktatják. Részletes információk: oktatas.hu

Tervezhető ügyintézés

A járvány ideje alatt a vendéglátóhelyeken 15.00 órától másnap reggel 6.00 óráig csak a dolgozók lehetnek jelen. Vagyis 15.00 óra után bezárnak az éttermek, bárok, kocsmák, kávézók. Több boltban kesztyűvel látták el a dolgozókat, van, ahol azt is korlátozzák (posta, gyógyszertár, nagyobb üzlet, bankok), hány ügyfél, vásárló lehet bent egyszerre.

A hazai posta fennakadás nélkül működik, de a nemzetközi küldemények akadoznak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a postai dolgozók és a felhasználók egészségének védelmében azt javasolja, hogy aki teheti, csekkbefizetés helyett utaljon, hagyományos levél helyett írjon e-mailt, a webáruházak működését pedig – különösen a megnövekedett internetes rendelések miatt – érdemes még a rendelés előtt ellenőrizni, valamint kövessük nyomon a küldeményeket.

A maszk viselésével magunkat és a körülöttünk lévőket is óvjuk. Fotó: Németh András Péter

Védik a munkahelyeket

Orbán Viktor miniszterelnök március 18-án 5 pontos, majd március 23-án 6 pontos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be. Ezek alapján komplex munkahelyvédelmi program bontakozik ki. Az év végéig moratóriumot vezettek be minden hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésre. Ez nemcsak a tőketörlesztésre és a kamatra terjed ki, hanem a hiteldíjra is. Az, aki tudja fizetni az esedékes törlesztőrészleteket, az eddigi menetrendje szerint megteheti.

Aki él a moratóriumi lehetőséggel, az januártól a kimaradó hónapokra vonatkozó kamatok növekményével folytathatja majd törlesztéseit. A fogyasztói hitelek teljes hiteldíj­mutatóját maximalizálták a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontban (5,9 százalék), a rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbították.

Döntés született arról, hogy nem lehet felbontani a helyiségbérleti szerződéseket a turisztikai, a vendéglátó-, a szórakoztató-, a szerencsejáték-, a filmiparban, a sportban, a rendezvényszervezésben, és tilos bérleti díjat emelni ezekben a szektorokban.

A járvány idejére elengedték a munkáltatók járulékfizető kötelezettségét, és csökkentették a munkavállalók járulékát: nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, az egészségügyi hozzájárulás a törvényi minimumra csökkent; június 30-ig szüneteltetik a turizmusfejlesztési hozzájárulást is.

A március 1. előtt keletkezett kataadósságokra a kormány a vészhelyzet idejére mentességet adott; a kata szerint adózó taxisok mellett pedig 81 480 kisvállalkozás (szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, előadó­-mű­vé­szet, víz-, gáz- és fűtésszerelés, épületasztalosok, járóbeteg-ellátás, padló- és fal burkolása, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, az idősek, fogyatékosok ellátása) kapott mentességet a kisadózók járulékfizetése alól.

A magyarországi turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a médiaszolgáltatások is mentességet kaptak a kieső reklámbevételek miatt. A kormány a veszélyhelyzet idejére felfüggesztette a kilakoltatásokat és lefoglalásokat, valamint az adótartozások behajtását is, viszont a veszélyhelyzet alatt fenntartja a lejáró gyes-, gyedjogosultságokat.

(További részletes információk e témában is: kormany.hu)

Befelé csak magyarok

Bár Magyarország minden határállomásán, így a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren március 17-én életbe lépett a határzár, minden határ továbbra is működik. Igaz, csakis magyar állampolgárok léphetnek be – akiknek, ha fertőzött területről érkeznek, két hét házi karanténba kell vonulniuk. A légitársaságok a felszállási oldalon a legtöbb gépre már csak magyar állampolgárokat engednek fel, amennyiben külföldiek is érkeznek, nekik lehetőségük van az átszállásra. Addig a tranzitváróban kell maradniuk, amíg el tudják hagyni az országot. A Budapest Airport tábori ágyat, vizet, takarót, arcmaszkot, szendvicset biztosít számukra, korlátlan wifit és nyomtatási lehetőséggel ellátott számítógépeket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a légi közlekedés egyre nehezebbé válik az egész világon, de szükség esetén segítenek a magyarok hazajutásában. Részletes információk: lisztferencrepuloter.com

Sorbanállók a postán. Fotó: Sóki Tamás, MTI

Szervezett orvosi ellátás

Magyarország több városában járványkórházakat alakítanak ki a koronavírus-járvány miatt. Ezt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közölte a parlament népjóléti bizottságának ülésén. Ez azt jelenti, hogy a Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház mellett a kiskunhalasi kórház, az ajkai, a szekszárdi és a miskolci kórház fogadhat vírusfertőzött betegeket. De Szeged is jelezte, hogy az egykori II-es kórház épületében a fertőző betegek ellátására alkalmas centrumot alakítottak ki. A kórházak felkészültek a járványra, műtéti rendjüket ehhez igazították, a daganatos betegek utógondozását (infúzió, terápia) biztosítják. A fogorvosok csakis sürgősségi beavatkozásokat végezhetnek, a háziorvosokat pedig szükség esetén továbbra is csak telefonon lehet hívni. Amennyiben valaki koronavírusos tüneteket észlel magán (magas láz, száraz köhögés, nehéz légzés, izom- és ízületi fájdalom, levertség, hasmenés), telefonálhat a járványügy központi, ingyenes számára is. Ingyenesen hívható telefonszámok: 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456

Lassan megszokott látvány a maszk. Fotó: Németh András Péter

Fontos a megelőzés

- Gyakorta mossunk kezet, használjuk a kitett fertőtlenítőszereket!

- Mosatlan kézzel ne érjünk a szánkhoz, ne nyúljunk a szemünkhöz!

- Amennyiben el kell hagynunk otthonunkat, a maszk és a kesztyű viselése nem csak másokat, bennünket is megvédhet a fertőzéstől.

- Kerüljük a nagy tömeget!

- Sorban álláskor tartsunk legalább egyméteres távolságot egymás között.

- Hazaérve vessük le, mossuk ki a ruháinkat, a kintről bevitt tárgyakat fertőtlenítsük.

Ezek is érdekelhetnek