Furcsa közösségek – a szélsőségek városai

Léteznek helyek, ahol meghökkentő, mi több, bizarr körülmények között zajlik az élet. Milyen lehet tanárnak lenni olyan településen, ahol szinte csak ikrek járnak iskolába? Netán bárki eltöltene egy hetet a holtak városában, csak hogy megtudja, milyen is ott az élet? S vajon kilógna-e a sorból a csúnyák fővárosában?

Ország-világMarkos Mária2020. 05. 03. vasárnap2020. 05. 03.
Furcsa közösségek – a szélsőségek városai

Mert az olaszországi Piobiccóban a jóképű embereknek esélyük sincs a sikerre. Noha az olaszországi település festői szépségű kisváros, a lakói mégis úgy tekintenek magukra, mint akik a világ legcsúnyább emberei. Éppen ezért a Marché tartományban található Piobicco lett a csúnyák fővárosa.

A cím ráadásul nem is valamiféle új keletű divathóbort: 1879 óta a kétezer fős terület ad otthont a Club dei Brutti (Csúnyák Klubja) társaságnak, melynek tagjai főképp belső szépségükről híresek.

A csoport eredetileg a város egyedülálló nőinek teremtett ismerkedési lehetőséget, később az egyesület létrehozta a Csúnya Emberek Világszövetségét, amely bolygószerte 25 tagszervezetet számol. Az új tagokat – mielőtt felvételt nyernének az exkluzív klubba – kiértékelik, majd be­sorolják a „meghatározatlantól” a „rendkívül csúnyáig” terjedő skálán.

Szemétváros

Az Egyiptom fővárosához tartozó Manshiyat Naserben található nyomornegyed a világ legnagyobb szemétvárosa. A mintegy húszmilliós Kairó hulladéklerakójaként használt városrészt az utcától a padlásig szemét borítja. Talán meglepő, de a rumliról maguk a helyiek tehetnek. A fővárosban ugyanis nincs szervezett szemétszállítás, a főképp kopt keresztényekből álló Manshiyat Naser lakói a módosabb kairóiak házaitól – csekély díjazás fejében – maguk viszik szamárral, házilag barkácsolt kiskocsikkal a saját otthonukhoz a hulladékot. A mintegy hatvanezer, rendkívül nehéz körülmény között élő helybelinek ugyanis a szemét jelenti az egyetlen bevételi forrását. A férfiak gyűjtik, a nők és a gyerekek pedig az újrahasznosíthatóság szempontjából szortírozzák az otthonaikat elárasztó szemetet.

S ha már az egyedülálló nőket említettük, ejtsünk néhány szót egy másik kontinensen, a Brazíliában található nőfaluról. Noiva Do Cordeiro volt az első férfimentes település a feminizmus hajnalán, amit 1891-ben indított útjára Senhorinha de Lima, miután házasságtörés miatt kitiltották szülővárosából.

A napjainkban 600 fős település lakói zömében 20–35 év közötti nők. Néhányan közülük már férjhez mentek, ám a párjaik csak a hétvégén térhetnek ha­za. Hétköznapokon a faluban szinte kizárólag nőket lehet látni, ezért a környéken a települést csak nőfaluként emlegetik.

Mindent a nők irányítanak, a városvezetéstől a mezőgazdasági munkákig, sőt a földjeik is közösek! Az ott lakó hölgyek szerint így sokkal szervezettebb, tisztább és harmonikusabb az élet a településen.

Gázmaszk viselése kötelező

A Tokiótól mintegy 16 km-re fekvő japán Mijakedzsima-sziget természeti adottságait tekintve igazi búvárparadicsom. Szépségénél azonban csak mérgező levegője híresebb. Maga a sziget ugyanis egyetlen aktív vulkán, ahol nemcsak a kitöréstől kell félniük az ott élőknek, hanem a feltörő kénes gáztól is, ezért a lakóknak gázálarcot kell maguknál hordaniuk. Itt mindenki maszkot hord. Forrás: Atlas Obscura

Különleges adottságú településekben Ázsia országai sem szűkölködnek. A dél-indiai Tamil Naduban több száz pár iker él. A mintegy 20 ezer fős településen e jelenségre senki nem tud érthető magyarázatot adni. A város lakói – akiknek több mint fele ikernemzedékek sokadik leszármazottja – áldást látnak különös örökségükben, míg az orvosok ennél tudományosabb okot keresnek – igaz, eddig hiába fáradoztak.

Kína a nagy koppintó – és nem csak a technológiákban. Komplett települések másolatai nőnek ki egymás után a földből. Ennek egyik legszebb példája az ausztriai Hallstatt mása. Az osztrákok alpesi ékszerdoboza olyannyira megtetszett a kínaiaknak, hogy odahaza, Hujcsouban felépítették a kínai változatát, amely elit lakóparkként és szórakoztató központként is fogadja a látogatókat és lakókat.

Nem csoda, hogy a kínaiak szemet vetettek a festői szépségű városkára, és igyekeztek megépíteni maguknak. Fotó: Cseke Csilla, MTI

A 2012-ben az osztrák anyaváros polgármesterének jelenlétében átadott városrész felépítése előtt a kínai kivitelező cég szakemberei évekig rendszeresen látogatták az eredeti települést.

A kínai Hallstatt nagyszabású ingatlanfejlesztés eredménye, ugyanis a kínai gazdasági mutatók erősen függnek az ingatlan­beruházásoktól. Ezenkívül a gazdag kínaiak ingatlanvásárlással szállnak szembe az inflációval, aminek eredményeként az elmúlt évtizedben – részben vagy teljesen – lakatlan települések épültek sorra.

Ezek egyike a kínai Hallstatt is. Akárcsak a Sanghaj szélén található Thames Town, ami egy angol városi piac mintájára született. Megtalálható itt minden, ami az angolos életérzés védjegye: vörös telefonfülkék, hal- és csipszüzletek, pubok, ahová macskaköves utcákon juthat el a látogató. Noha a hely lakatlan, népszerű úti cél a kirándulók számára.

Holtak városa

1900-ban San Francisco elfogadta a törvényt, amely kimondta, hogy a városban nem szabad több temetőt építeni. A városatyák ezt azzal indokolták, hogy a temetők közegészségügyi kockázatot jelentettek – valójában az egyre értékesebb San Franciscó-i ingatlanokért az élőktől egyre több pénzt lehetett bezsebelni. San Franciscóból ezrével kezdték áthordani az egyszer már eltemetett holtakat a városon túli déli területre. Így nőtte ki magát Colma városa. Hivatalosan csak 1924-ben hozták létre, mégpedig egyből nekropolisszá nyilvánítva. A temetőváros élő lakói eleinte sírásók, virágárusok, sírkövesek voltak, első „civil” lakói csak az 1980-as években települtek le. A csupán 4,95 négyzetkilométeres városka 17 temetőjének halottai között több híresség is megtalálható, például a farmergyáros Levi Strauss; az Aranypolgár című világsikerű film főhősének alapjául szolgáló William Randolph Hearst médiamágnás; a Bank of Americát alapító Amadeo Giannini. A 2010-es népszámlálás szerint Colma városában 1800-an éltek – a holtak száma viszont meghaladta az 1,5 milliót. A kaliforniai település éppen emiatt méltán érdemelte ki a „csend városa” becenevet. Jelmondata pedig az ott élők humoráról árulkodik: Colmában nagyszerű dolog élni.

Colma, a nekropolisz.

 

Ezek is érdekelhetnek