Kutyaposta – Tanulni a kutyától

Miért élnek rövidebb ideig a kutyák, mint az emberek? Persze a tudománynak megvan erre a maga válasza, de most következzék egy hatéves gyerek meglepő és szívet szorító véleménye.

Ország-világSzücs Gábor2020. 05. 27. szerda2020. 05. 27.
Kutyaposta – Tanulni a kutyától

A történetet az internetről másoltam ide, a szerző egy vélhetően Amerikában praktizáló állatorvos. És akkor a megindító írás:

„Mint állatorvost felkértek engem egy Belker nevű nagyon öreg, ír farkaskutya megvizsgálására. A gazdái: Ron, a felesége és a kisfiuk, Shane nagyon ragaszkodtak Belkerhez, és hittek a csodában. Megvizsgáltam Belkert, és tudtam, hogy rákban fog elpusztulni.

Elmondtam a családnak, hogy nem tudunk semmit tenni, engedjük békésen, fájdalom nélkül elmenni. Azt ajánlottam, hogy az öreg kutya elaltatása a saját otthonukban legyen. Amikor beszéltünk erről, Ron és Lisa azt mondták: úgy gondolják, jó lenne, ha a hatéves Shane is jelen lenne a végső búcsúnál.

Másnap gombóc volt a torkomban, mikor megérkeztem. Shane nyugodtnak tűnt, hogy utoljára még megsimogathatja az öreg kutyát, közben kérdéseket tettem fel neki arról, érti-e, hogy mi történik? A kutya néhány perccel később békésen elaludt. A kisfiú nehézségek és zaklatottság nélkül fogadta az elmúlást.

Csendben ültünk egy ideig, és valahogy elhangzott a szomorú kérdés: miért rövidebb a kutyák élete, mint egy emberé? Shane hallgatott, majd azt mondta:

– Én tudom, miért.

Döbbenten néztünk a fiúra, akinek a szavai aztán mélyen megérintettek. Még soha nem hallottam ilyen magyarázatot. Teljesen megváltoztatta mindazt, amit eddig a kutya életéről gondoltam. Azt mondta:

– Az emberek azért élnek sokáig, hogy megtanulhassák, hogyan lehet jónak lenni. Ahogyan mi is próbálunk egész életünkben kedvesek lenni egymáshoz. De a kutyák már a születésük pillanatában tudják, hogyan kell jó­nak lenni, ezért nekik nincs szük­ségük hosszú életre, mint ahogyan nekünk…”

Mit is kellene megtanulnunk a kutyánktól? Csak néhány fontos tudnivaló: Amikor a szeretted hazajön, fuss oda hozzá üdvözlésül! Engedd a friss levegőt és a szelet az arcodba, ez maga a tiszta öröm! Sziesztázz! Nyújtózkodj felkelés előtt! Fuss, mozogj és játssz mindennap!

Hagyd, hogy az emberek megsimogassanak! Kerüld el a harapást, ha egy kis morgás is elég! A meleg napokon feküdj hanyatt a pázsiton! A forró napokon sok vizet igyál és feküdj egy árnyékos fa alá! Amikor boldog vagy, táncolj körbe-körbe, ne szégyelld!

Leld örömöd az egyszerű dolgokban! Örülj egy kiadós sétának! Légy hűséges! Ha az, amit akarsz, valahol el van ásva, addig áss, míg meg nem találod! Ha valakinek rossz napja van, maradj csöndben, ülj le mellé, és óvatosan bújj hozzá!

Olyan bonyolult dolgok ezek?

Ezek is érdekelhetnek