Minden fronton veszedelmes

Sokasodnak a bizonyítékok arra nézve, hogy a Covid–19 nem csak a tüdőt és a légzőszerveket károsítja, hanem az egész szervezetet.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 05. 26. kedd2020. 05. 26.

Kép: Lisszabon, 2020. május 12. Az intubálás technikáját mutatják be egy speciális védőkamra használatával a lisszaboni Santa Maria kórház elkülönített részlegén 2020. május 12-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA-LUSA/Antonio Pedro Santos, Fotó: Antonio Pedro Santos

Minden fronton veszedelmes
Lisszabon, 2020. május 12. Az intubálás technikáját mutatják be egy speciális védőkamra használatával a lisszaboni Santa Maria kórház elkülönített részlegén 2020. május 12-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA-LUSA/Antonio Pedro Santos
Fotó: Antonio Pedro Santos

A tüdő mellett a vesét, a szívet, az agyat, a központi idegrendszert is károsítja az új típusú koronavírus, s nemegyszer több életfontosságú szerv együttes leállása vezet halálhoz – tudósított a CNN hírtelevízió neves amerikai egyetemek kutatóinak és gyakorló orvosainak tapasztalatait összegezve.

A floridai egyetemi kórház egyik sebészprofesszora például arról számolt be, hogy az orvosok sokáig csak a vírus kiváltotta tüdő-, illetve légúti gyulladások kezelésére összpontosítottak.

Ám időközben kiderült, hogy azok is lehetnek koronavírussal fertőzöttek, akik nem lázasak, nem köhögnek, légszomjuk sincs. A vírus számos esetben vérrögképződést, és ennek következtében hirtelen szívhalált vagy stroke-ot okozott.

Az idegrendszer és az agy is érintett lehet a fertőzésben – feltételezik magyar kutatók. Dénes Ádám, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet szakértője a munkatársaival arra vállalkozott, hogy feltérképezi a Covid–19 okozta fertőzés lehetséges agyi hatásait.

Amikor valamilyen fertőzésen esünk át, a szervezetünkbe jutott idegen anyagok gyulladásos reakciókat váltanak ki, és ezek hírét a keringés különféle gyulladásos faktorok formájában messzire viszi. A szervezet átáll „vészhelyzeti üzemmódra”, azaz számos, normál helyzetben kifogástalanul működő rendszerét kénytelen áthangolni.

Többek között megindul számos gyulladásos faktor termelődése, megváltozik az autonóm idegrendszer és a neuroendokrin rendszer működése, a kiserek keringése és a véralvadási faktorok szintje.

A szervezetben zajló gyulladásos változásokat az idegrendszerünk is megérzi, és egyes agyi központjaink reakciója ré­vén alakul ki a jól ismert betegségérzet, ami levertséggel, étvágytalansággal és lázzal jár.

A gyulladásos faktorok túltermelődésének következtében olyan folyamatok is beindulhatnak, amelyek hatással lehetnek a légzés és a keringés agyi központjaira. Erre a jelenségre utalhatnak azok a klinikai megfigyelések, amikor egyes Covid–19-fertőzöttek légzése úgy omlott össze, hogy azt egyébként a tüdejük állapota nem indokolta volna.

– Már a korábbi, világjárványt nem okozó, de veszélyes rokon koronavírusok, a SARS és a MERS esetében is kimutatták, hogy e kórokozók képesek idegrendszeri fertőzést okozni. Az új koronavírusnál pedig számos olyan tünet – például az íz- és szagérzékelés elvesztése, a fejfájás, a zavartság, a hirtelen fellépő láz vagy a stroke, a rohamok és görcsök – arra utal, hogy ez a vírus is rendelkezhet ezzel a képességgel – mondja Dénes Ádám.

Ha sikerül feltárni a vírus agyi hatásainak mechanizmusait, elképzelhető, hogy egyes antivirális szerek az agyi vírus-fertőzöttség mérséklésével is javíthatják a betegek esélyeit.

Ezáltal lehetőség nyílhatna az új koronavírus által kiváltott agyi gyulladásos folyamatok célzott gátlására is – esetleg olyan gyógyszerekkel, melyek más betegségek gyógyítására már forgalomban vannak, így biztonságosságukhoz nem fér kétség.

Ezek is érdekelhetnek