Jogi esetek -Elrejtett hamvak

A jogvita abból adódott, hogy a szülők elhamvaszttatták a fiu­kat, és szétszórták a hamvait, de a férfi gyermekei és özvegye nem lehettek jelen, mivel nem voltak beszélő viszonyban velük.

Ország-világDr. Kolozsvári Eszter2020. 06. 09. kedd2020. 06. 09.
Jogi esetek -Elrejtett hamvak

A szülők az özvegy későbbi érdeklődésére sem voltak hajlandóak elárulni, hogy hol találhatóak a férje hamvai. Az özvegy és a férfi gyermekei bírósághoz fordultak kegyeleti joguk megsértése miatt.

A bírói gyakorlat szerint, ha több kegyeleti jogosult van, valamennyien önállóan, de egymás jogainak sérelme nélkül, egymás jogainak tiszteletben tartása mellett gyakorolhatják kegyeleti jogukat. A törvény szerint a végső nyughely megválasztásában és a temetés lebonyolításában az abban közreműködők és az eltemettetők az elhunyt életében tett rendelkezésére figyelemmel kötelesek együttműködni.

A törvény sorrendet állít fel, hogy az elhunyt eltemettetéséről kinek kell gondoskodnia. Első helyen áll az, aki a temetést szerződésben vállalta. Majd a sorrendben az követi, akit az elhunyt végrendelete kötelez, ha pedig nem volt végintézkedése, akkor az elhunyttal együtt élő házastársa vagy élettársa kötelessége. Ha nem élt együtt senkivel az elhunyt, abban az esetben a közeli hozzátartozónak (a törvényes öröklés rendje szerint) kell az elhunytat eltemettetnie.

A bíróság kimondta, hogy a férfi szülei megfosztották az özvegyet és a gyerekeket a kegyeleti joguktól azzal, hogy a hamvak szétszórásánál nem lehettek jelen. Azt is kimondja a törvény, hogy ha az eltemettetésről több személy közösen gondoskodik és az eltemetés módja tekintetében nincs köztük megegyezés, akkor nem szabad az elhunytat hamvasztani. (E tekintetben nem volt vita a felek között, mert az ismert volt a családban, hogy az elhunyt férfi hamvasztást kért.)

A kegyelet az elhunyt személy emléke iránt érzett tisztelet. A kegyeleti joghoz tartozik a végtisztesség megadása, a földi maradványok tiszteletben tartása. Az elhunyt hozzátartozóinak joguk van ahhoz, hogy a sírhely rendezett legyen.

Hamvasztás esetén, ha a hamvakat tartalmazó urnát a temetőn vagy temetkezési emlékhelyen kívül helyezik el, az eltemetésre köteles személynek nyilatkozatban kell vállalnia, hogy az urnát megfelelő körülmények között tárolja, és az elhunyt személy polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozói, valamint a végrendeleti juttatásban részesített személyek részére a kegyeleti jog gyakorlására lehetőséget biztosít.

Ha az urna elhelyezési címe megváltozik, akkor erről az elhunyt közeli hozzátartozóit értesíteni kell.

Ezek is érdekelhetnek