Felszabadultan, alkotás közben

Három önfeledt óra, amikor mindannyian művészekké válhatunk – ezt jelenti az élményfestés Timivel. Noha Magyar­országon már több mint hét éve működnek erre szakosodott stúdiók, sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a festés csakis a tehetséges embereknek való.

Ország-világBalogh Boglárka2020. 08. 06. csütörtök2020. 08. 06.
Felszabadultan, alkotás közben

A móri születésű Sturcz Tímea esete azért is különleges, mert a rendőrséget cserélte ecsetre. Bár a hivatásváltó rendőrnő mindig is szerette a képzőművészeteket, a festéssel komolyabban csak 2009-ben kezdett foglalkozni.

Ekkor találkozott mesterével, Szakál Antal székesfehérvári festőművész-tanárral. Az alapoktól indultak, a grafitceruza és a pasztellkréta után az olaj-, majd az akrilfestéssel ismerkedett meg. Ezután Budapesten a Théba Művészeti Akadémiára járt, ahol festőművész végzettséget szerzett.

Két évig párhuzamosan állt helyt a rendőrségen és a festőstúdióban. Amint végzett az irodában, ment az alkotóműhelyébe órákat adni, így nem igazán volt magánélete.

– Szerettem a rendőrségen dolgozni, de a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatánál végzett munka sok időt igényelt, így választanom kellett. Az élményfestés mellett döntöttem, ez állt közelebb a szívemhez – mondja Tímea. – Nehéz lépés volt, mert hosszú időt töltöttem el a szakmában, több területen is dolgoztam, folyamatosan haladtam a „ranglétrán”, úgy érzem, sikeresen. Hiányoznak is a kollégák. Eleinte tele voltam kételyekkel, hogy jó döntést hozok-e, de az idő végül engem igazolt.

Tímea már csak az élményfestéssel foglalkozik – emiatt hagyta ott a rendőri pályát. Fotó: Balogh Boglárka

Timi Székesfehérvár belvárosában 2018 óta vezeti a Festegess Timivel Élményfestő Stúdiót és Művészeti Galériát, emellett festményeket készít megrendelésekre, pályázatokra, kiállításokra. Ma már hárman viszik a vállalkozást: édesanyja, Marika és a testvére, Gina is besegít a csoportos, privát, valamint a csapatépítő közös alkotások programja alatt.

– Egy-egy élményfestés körülbelül három óra hosszát tart, ennyi időre van szükség, amíg egy képet elkészítünk. Az adott témát én is megfestem, így nyomon követhető a felépítésének teljes folyamata. Arra kell törekednem, hogy a lehető legegyszerűbben adjam vissza a munka részleteit. Először otthon megrajzolom a kép főbb vonalait, amit zsírpapíron keresztül sokszorosítunk, a résztvevők ezt rajzolják át a festés kezdetekor. Kis képeket adunk, amin látják, mi a cél.

Az a módszerem, hogy először feltesszük a hátteret, az alapszíneket, s ezt fokozatosan fejlesztgetjük. Azt tanultam, hogy minden fázisban úgy kell kinéznie a képnek, mintha kész lenne, és ehhez tartom is magam. A végeredmény látszólag ugyanolyan, de mindenkinek más az ecsetkezelési technikája, másképpen keveri a színeket, ettől lesz egyedi az alkotás.

Mivel Timi lépésről lépésre haladva a színkeverést, az ecsethasználatot, valamennyi technikai fogást megmutatja, az élményfestés nemtől és kortól függetlenül mindenkinek szól, gyermekeknek általában hat év felett ajánlja. Amióta pedig online festések és otthoni élményfestő csomagok is kaphatók, ki sem kell mozdulni a szobánkból, az alkotás öröme mindenki számára bármikor elérhető.

Bár a közös munka során sokféle stílust megfestenek, s így Timinek mindegyikben helyt kell állnia, a szívéhez mégis a tájképek állnak a legközelebb.

– Kedvelt témám a természet, a csendélet virágokkal, gyümölcsökkel, valamint az utcarészlet, de leginkább a tájképfestés varázsa ragad meg. Művészi törekvésem a tiszta és színes valóság megteremtése képeimen. A festészet számomra a nyugalom szigete. Azért is jó érzés emberekkel foglalkozni, mert nemcsak a tudásomat kamatoztathatom, hanem a hobbimnak is élek, ráadásul mindezt úgy, hogy alkotás közben mindenki felszabadult, boldog.

Ezek is érdekelhetnek