Elhunyt Jiří Menzel

Nyolcvankét éves korában meghalt az Oscar-díjas cseh rendező, aki idehaza a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio című filmekkel lett igazán ismert a nagyközönség előtt.

Ország-világVarga Attila2020. 09. 11. péntek2020. 09. 11.

Kép: Czech director Jiri Menzel (L) and his wife Olga Menzelova arrive for the prize ceremony of the 57th Berlinale International Film Festival in Berlin 17 February 2007. At a gala the international jury led by US screenwriter and director Paul Schrader will crown the winners, which traditionally gain a major boost on world markets with a prize from Berlin. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP), Fotó: JOHN MACDOUGALL

73067311
Czech director Jiri Menzel (L) and his wife Olga Menzelova arrive for the prize ceremony of the 57th Berlinale International Film Festival in Berlin 17 February 2007. At a gala the international jury led by US screenwriter and director Paul Schrader will crown the winners, which traditionally gain a major boost on world markets with a prize from Berlin. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)
Fotó: JOHN MACDOUGALL

Jiří Menzel 1938-ban született egy újságíró és egy varrónő gyerekeként. Színházi rendezőnek készült, de nem vették fel, így került a filmes pályára.

A nagy cseh író, Bohumil Hrabal novellái alapján készült az 1966-os Szigorúan ellenőrzött vonatok, amely Milos forgalmista férfivá érését és háborús hőssé válását erotikus tréfával, szatírával vegyítve mesélte el, és 1967-ben megkapta az Oscar-díjat. Hrabal-regény szolgált a Hóvirágünnep című filmjéhez és az 1980-as Sörgyári capriccio alapjául is.

Bár Menzel más cseh írók műveihez is hozzányúlt, egyértelműen Hrabal írásaival azonosult. A filmjeiben sikerült ugyanazzal a groteszk és elnéző humorral ábrázolni az embereket, ahogy azokat az író is elképzelte.

Jómagam kétszer találkoztam Menzellel Prágában. Az első interjút a Filmkultúra számára készítettem, s bizony, nagy újságírói tapasztalatot szereztem akkor. Menzel ugyanis az első tíz-tizenöt gondosan felépített kérdésemre igennel vagy nemmel válaszolt, így kínosan telt az idő.

Aztán megkérdeztem tőle, hogy elkövettem-e valami hibát, mire azt válaszolta: „Ön ragaszkodik a kérdéseihez, én pedig egészen másról szeretnék beszélni.” Így történhetett, hogy onnantól a sikerekről, a nőkről és a világ legdrágább zok­ni­mosóiról, a feleségekről beszélgettünk…

Aztán a második interjúnál, 1994-ben a prágai Vinohrady Színház kávézójában megkérdeztem tőle: Mit jelent az ön számára Hrabal? Azt felelte: „A Jóistenkét. Nagy szerencse és boldogság, hogy ­megismerhettem. Ugyanazért szeretem, ­amiért Csehovot és Maupassant-t. Benne is olyan irodalom van, mint azokban, és ráadásul személyesen ismerem őt. Számomra ő jóformán egy idősebb báty, s ez életem nagy szerencséje.”

Ismert Menzel Az én kis falum című filmje is a magyarok előtt, amelyben rendkívüli alakítást nyújtott Otik szerepében Bán János. Menzel 2007-ben megfilmesíthette Hrabal talán legfontosabb regényét, az Őfelsége pincére voltamot. A cseh újhullám ikonikus rendezője távozott most közülünk.

Ezek is érdekelhetnek