Üzletasszonyoktól az édesanyákig

A befolyás valakinek az a kivételes képessége, helyzete, hogy sokat tehet, elérhet, elintézhet. Nyaranta két magazin is közzéteszi a legbefolyásosabb hölgyek névsorát, akik közül most többeket bemutatunk összeállításunkban.

Ország-világBudai Horváth József2020. 09. 15. kedd2020. 09. 15.

Kép: Britain's Queen Elizabeth II rides Balmoral Fern, a 14-year-old Fell Pony, in Windsor Home Park, west of London, over the weekend of May 30 and May 31, 2020. (Photo by Steve Parsons / POOL / AFP), Fotó: STEVE PARSONS

Üzletasszonyoktól az édesanyákig
Britain's Queen Elizabeth II rides Balmoral Fern, a 14-year-old Fell Pony, in Windsor Home Park, west of London, over the weekend of May 30 and May 31, 2020. (Photo by Steve Parsons / POOL / AFP)
Fotó: STEVE PARSONS

Kezdjük a külföldi hölgyekkel. A New York-i Ceoworld magazin lajstromának szereplői sorából immár több esztendeje „kihagyhatatlan” a 66 éves német kancellár, Angela Merkel, aki – országa első női kormányfőjeként – másfél évtizede áll hazája élén.

Angela Merkel, 2008-ban.

Hamburgban született, az egykori NDK-ban nőtt fel, kvantumkémiai doktorátust szerzett. Kontinensünk legerősebb gazdaságának veze­tője, az Európai Unió meghatározó személyisége. A 94 éves II. Erzsébet 1952 óta, azaz 68 esztendeje az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok – s egyben a világ – leghosszabb ideje trónon lévő uralkodónője ­(Viktória királynő uralma 1837–1901 között, 64 évig tartott).

A listán az élboly tagja Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának 80 éves elnöke (az első nő, aki e magas posztot betölti), a 61 éves Nirmala Sitharaman indiai pénzügyminiszter, a 35 éves Sanna Marin finn miniszterelnök, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság társbírója. „Örökös” szereplő a 66 éves Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető, producer, üzletasszony, akinek a beszélgetőműsora 1986–2011 között hatalmas sikert aratott, s a véleményére ma is mindenki odafigyel.

Az 55 éves Melinda Gates – a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates amerikai üzletember, szoftverfejlesztő, feltaláló felesége – diplomaszerzés után a Microsoftnál dolgozott, majd úgy döntött, hogy családját és jótékonysági munkáját helyezi előtérbe.

A házaspár alapítványának küldetése a világ legszegényebb országaiban a nélkülözés csökkentése, az egészségügyi ellátás javítása, míg az Egyesült Államokban az oktatási lehetőségek és az információs technológiához hozzáférés támogatása. Melinda Gates üzenete: „Ha az emberiség javát akarod szolgálni, javíts a nők helyzetén! Ha hozzájárulsz egyetlen nő felemelkedéséhez, az emberi nem felemelését szolgálod.”

Nagyhatalmú szerető Madame Pompadour (1721–1764) 23 évesen lett XV. Lajos francia király szeretője. Nem csak szépségével, de éles eszével is szolgálta az uralkodót. Márkinői rangot kapott, beleszólhatott az államügyekbe. Olyan hírességeket pártfogolt, mint Montesquieu, Rousseau, Voltaire. „Visszavonulása” után is a király barátja maradt. Madame de Pompadour, 1756 körüli portré, Francois Boucher festménye.

S ha már óriáscéget említettünk: a YouTube vezérigazgatója, az 52 esztendős Susan Wojcicki történelmet, irodalmat és informatikát hallgatott az egyetemen, később közgazdasági diplomát szerzett. Az 50 esztendős Sheryl Sandberg a Harvardon kapott üzleti diplomát, hat évet dolgozott a Google alelnökeként, jelenleg a Facebook ügyvezető igazgatója.

Kontinensünkön tisztsége okán három hölgy is befolyásosnak számít. A 62 éves német orvos, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az elmúlt év végén lépett hivatalba. A 64 éves francia Christine Lagarde közgazdász a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2011 és 2019 között betöltött vezérigazgatói posztjáról – ahol utódja a 67 éves bolgár közgazdász Kristalina Georgieva-Kinova (kontinensünk keleti feléből az első) lett – az Európai Központi Bank (ECB) elnökévé avanzsált.

Kortárs feleségek

Clementine Churchillről (1885–1977) férje, Winston Churchill brit miniszterelnök mondta: nélküle képtelen lett volna elérni legfontosabb célját, a náci Németország legyőzését. Számos fontos ügyben kérte a véleményét, illetve a segítségét tévedései korrigálásához. Churchill és felesége egyik este sétálni indultak Londonban, amikor odalépett hozzájuk egy utcaseprő, és beszédbe elegyedett Clementine-nal. Amikor a férfi elköszönt, Winston így szólt a feleségéhez: – Látod, drágám, milyen jól tetted, hogy nem hozzá mentél feleségül, hiszen akkor most egy utcaseprő lenne a férjed. – Nem, édesem – válaszolta Clementine –, ha hozzá mentem volna feleségül, akkor most ő lenne a miniszterelnök. Eleanor Roosevelt (1884–1962) az Egyesült Államok first ladyje segítette férje, Franklin D. Roosevelt elnök kormányzati és világháborús politikáját, majd támogatta a Marshall-tervet és a NATO megalakítását. 1941-ben alapítója volt a Freedom House kormányszervezetnek, amely az idők során hevesen ellenezte a közép- és dél-amerikai diktatúrákat, a dél-afrikai apartheidet, a Prágai Tavasz elnyomását, Afganisztán szovjet megszállását, az emberi jogok súlyos megsértését Kubában, Burmában, Kínában és Irakban, illetve a lengyelországi Szolidaritás mozgalom és a Fülöp-szigetek demokratikus ellenzéke mellé állt.

Evezzünk hazai vizekre. A Forbes – a legrégebbi (103 éves) amerikai üzleti magazin – magyar kiadása legbefolyásosabb honfitársnőink számbavételekor figyelembe vette, hogy ki-ki mekkora vagyonért és létszámért felel, milyen lobbierővel rendelkezik piaci szervezetekben, kormányzati vagy nemzetközi szinten.

E tekintetben az üzleti életben kiemelkedő személyiség Hegedűs Éva, a Gránit Bank többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója. Háromszázmilliárd forint felett diszponál, 120 alkalmazott munkáját irányítja. Dolgozott helyettes államtitkárként a pénzügyi irányításban, illetve a versenyszférában Csányi Sándor és Demján Sándor mellett.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. Forrás: granitbank.hu

Heiszler Gabriella, a Spar – a kiskereskedelmi szektor második legnagyobb árbevételét produkáló cége – ügyvezető igazgatója fontos feladatának tartja, hogy kilenctized részben magyar árut kínáljanak az áruházlánc 570-nél is több üzletében, miközben állandó figyelemmel kíséri az alkalmazottak jövedelmét és munkakörülményeit.

Kolosi Beáta, a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója a könyvpiac második legnagyobb, kilenc kiadót egyesítő cégét vezeti. Szívügye a gyermekirodalom, amelynek bevételéből az UNICEF munkáját támogatja. A dokumentumfilmes hátterű Mécs Mónika filmproducer – férjével, Mesterházy Ernővel – az M&M Film alapítója, számos fesztiváldíjat nyert film (például Csak a szél, Testről és lélekről) megalkotásában vett részt.

Befejezésül szóljunk róluk, akik a befolyásos nők sorában minden gyermekre felmérhetetlen, örök életre érvényes hatást gyakorolnak. Igen, ők az édesanyák, akiknek egyformán a legnagyobb hatalom és felelősség adatott meg: a jövő generációjának sorsát alapozzák meg.

Ezek is érdekelhetnek