Képkockákba komponálva

Borús emlékkép rajzolódik ki előttünk az elmúlt évről, ha megnézzük a World Press Photo kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban. A 151 sajtófotó között látható a magyar Esther Horvath jegesmedvékről készült díjnyertes felvétele is.

Ország-világSzijjártó Gabriella2020. 10. 13. kedd2020. 10. 13.

Kép: World press photo kiállítás Magyar nemzeti múzeum 2020 09 25 Fotó: Kállai Márton

Képkockákba komponálva
World press photo kiállítás Magyar nemzeti múzeum 2020 09 25 Fotó: Kállai Márton

 

A Németországban élő Esther Horvath az első magyar nő, aki győzni tudott a World Press Photo versenyen. A Környezet, egyedi kategóriában díjnyertes felvételen egy jegesmedve és kölyke vizsgálgatja kíváncsian a Polarstern kutatóhajó jégtáblára kihelyezett berendezéseit. A soproni születésű dokumentumfotós 2015 óta foglalkozik a sarki térségek, különösen a Jeges-tenger fotózásával. Fotó: Kállai Márton

 

Nők egy csapata mezítláb és magas sarkúban menekül a Nairobi egyik luxusszállodáját és irodaházát ért robbantás idején. A fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai Shield Wall Network csoport Hitler születésnapját ünnepli egy hajón. A 11 éves Rezant elrabolta és öt évig fogva tartotta az Iszlám Állam, a 15 esztendős örmény Ewa a reményvesztettség szindrómára jellemző katatón állapotból tért magához.

Tüntetési hullámok, repülőgép-katasztrófa, erdőtüzek, hurrikán, földcsuszamlás, terrortámadások, menekülttáborok, senkit és semmit nem kímélő erőszak... Zömében ezek a témák szerepelnek a világ legjobb – hol lírai, hol megrendítő – sajtófotóin a World Press Photo utazókiállítása keretében.

Egy szudáni fiatalember a mobiltelefonok fényében tiltakozó verset szaval, a többi tüntető polgári kormányzást követelő szlogeneket kántál a sötétben, áramszünet idején Kartúmban – Yasuyoshi Chiba Egyenes hang című fotója nyerte el Az év fotója díjat Hír, egyedi kategóriában. Fotó: Kállai Márton

Csak olykor-olykor enyhül a gombóc gyomortájon, például a brazil Flamengo futballcsapat szurkolói üdvrivalgása láttán, amikor Gabriel Barbosa betalál a címvédő argentin River Plate kapujába Copa Libertadores döntőjében; az apja nyakában ülő kisfiú szakálla alighanem a góllövő példakép előtt tiszteleg.

A kiállításon is érzékelhető az a tendencia, hogy a természetvédelem ügye egyre nagyobb teret kap a versengésen: mind több alkotás születik a klímaváltozás problémájának helyes és helytelen kezelési módjairól, az algás bioreaktortól az egykor a világ egyik legnagyobb sós taváig, a mára kiszáradt iráni Urmia-tóig.

A kaliforniai tűzoltók küzdelmét örökítette meg Noah Berger fotográfiája, amikor is tavaly augusztus 3–7. között több mint 300 hektárnyi területet taroltak le a lángok Contra Costa megyében. Errefelé általában ősszel pusztítanak a tüzek; tudósok szerint a korai erdőtüzeket a klímaválság okozza, mert a melegebb légkör miatt a növényzet jobban kiszárad. Fotó: Kállai Márton

 

A világszerte 120 városban bemutatott tárlat idehaza október 25-ig tekinthető meg. Huszonöt ország 4282 fotográfusa nevezett, a nemzetközi zsűri csaknem 74 ezer fényképből válogatta ki a falakon látható 151-et.

Ezek is érdekelhetnek