Zemplén felejthetetlen

Képkocka rovatunkban ezúttal Bálint Adél balett-táncos vendégeskedik.

Ország-világVarga Attila2020. 10. 22. csütörtök2020. 10. 22.
Zemplén felejthetetlen

– Milyen a viszonya a születési helyével, településével?

– Hatéves voltam, amikor elköltöztünk a családommal Debrecenből. Sajnos már nincsenek ott rokonaim, de mindig nagyon szívesen gondolok vissza a szülővárosomra, és nagyon örülök, ha hallom, hogy valaki szintén debreceni.

– Kisgyermekként mi foglalkoztatta?

– Nagyon hajlékonynak születtem, ezért a tánc, a torna, a mozgás a mindennapom része lett, már kiskoromtól kezdve ez foglalkoztatott.

– Kedvenc könyve?

– Yann Martel világhírű regénye, a Pi élete. A történet egy indiai fiú, Piscine Molitor „Pi” Patel kalandját követi nyomon, aki több mint 200 napig utazik egy hajón egy bengáli tigrissel, s eközben spirituális utazáson vesz részt.

– Milyen zenét szeret?

– Sokféle zenestílus érdekel, de amit jelenleg legtöbbször hallgatok, az James Blake, Bonobo, Jorja Smith és Angéle.

– Példaképei voltak?

– A jelenlegi társulatomban, a londoni Rambert Dance Companyban sok táncosra felnézek, elismerem a munkához való hozzáállásukat és azt a rengeteg alázatot, amit nap mint nap beletesznek ebbe a kemény, de nagyon szép műfajba.

– Kivel beszélgetne egy pohár bor mellett?

– Ha még élne, akkor elsősorban Frida Kahlóval beszélgetnék, mert példaértékű az életszeretete és a kitartása. Nagyon erős nő volt.

– Mindenkiben megbízik?

– Nem.

– Került már igazán kellemetlen hely­zetbe?

– Biztos kerültem már kellemetlen helyzetbe, de most nem jut eszembe semmi.

– Milyen szakmát tanulna szívesen?

– Szívesen tanulnék színművészetet, fo­tográfiát, és a képzőművészetből a festészet érdekel.

– Gyűjt valamit?

– Nem vagyok egy mániákus gyűjtő, de ha látok egy szép növényt vagy virágot, akkor megveszem.

– Szokott felesleges dolgot vásárolni?

– Nem igazán.

– Kedvenc helye a világban?

– Olaszország, és azon belül a kedvenc helyem Szicília és Róma.

– Magyarországon?

– A Zemplén. Volt ott egy nyaralónk, és szinte minden nyarat ott töltöttünk a családdal. Rengeteget kirándultunk arra. Gyönyörű hely, nagyon sok szép emléket őrzök róla.

– Mi jut eszébe a Balatonról?

– Csopak. Az egyik volt évfolyamtársam családjának ott volt nyaralója. Iskolás éveim alatt minden tanév végén azt vártam, hogy végre mehessek a barátaimmal egy kicsit kikapcsolódni.

– Mi a kedvenc sportja?

– Az úszás. Imádom a vizet. Ha nem a balett-táncot választottam volna, akkor az úszást.

– Az okostelefonja mely funkcióit használja?

– A WhatsAppot, mivel külföldön élek, ezen tartom a családommal a kapcsolatot.

– Mennyi idő alatt rakja ki a Rubik-kockát?

– Sajnos nem tudom kirakni.

– Tapasztalata szerint mit tudnak külföldön a magyarokról?

– Tapasztalom szerint sajnos nem sok mindent. Nemzetközi társulatban dolgozom. Volt rá példa, hogy a nem európai kollégám azt se tudta, pontosan hol van Magyarország, melyik kontinensen található. Persze összességében sokan ismerik Budapestet.

Sok ismerősöm nagyon szeret oda utazni. A magyar nyelv nagyon tetszik a külföldieknek. Különlegesnek, egyedinek találják. Sokan ismerik a gulyáslevest, a pálinkát és a paprikás csirkét.

Bálint Adél balett-táncos klasszikus balett szakon végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán 2013-ban. Ösztöndíjat nyert a svájci Cinevox Junior Companyba, majd a Szegedi Kortárs Balettnél Juronics Tamás koreográfiáiban a Tavaszi áldozat és a Mimikri című produkciókban táncolt. Két és fél évig a Pécsi Balett tagja volt, majd Lengyelországban egy projektben az Izadora Weiss koreografálta Trisztán és Izolda című produkcióban a címszereplő Izoldát alakította, fellépett vele Szentpétervárott az Alekszandrinszkij Színházban és az Ermitázsban. Az Orfeusz és Euridiké című darabban táncolva pedig a Milánói Scalában a Hofesh Shechter Companyval dolgozott együtt. 2018. április óta a londoni Rambert Dance Company tagja, ahová hatszáz jelentkező közül egyetlenként őt vették fel.

 

Ezek is érdekelhetnek