Apró bűnök az óévből

A krónikás a Bűnről bűnre rovatban leginkább súlyos vagy tanulságokkal szolgáló esetekről tudósítja az olvasókat, ám ezenkívül számos egyéb bűntett is a tudomására jut. Közülük a most sorra kerülők egyike sem nélkülözi a komikus elemeket.

Ország-világBudai Horváth József2021. 01. 02. szombat2021. 01. 02.
Apró bűnök az óévből

Tolvaj a bíróságon

Még a ’70-es években egyik nap a rikkancsok így árulták az Esti Hírlapot: „A Markóban fogták el a bundatolvaj Markót!” S valóban, a fiatal Markó T. a Markó utcai Fővárosi Bíróságon a szünetben a várótermi fogasról elemelt egy értékes bundát. Ám csakhamar lebukott, így a rajta talált prémöltözet nélkül vitték be a rendőrkapitányságra.

Kései utóda, a 44 éves S. Tibor a Fővárosi Törvényszékről próbált zsákmányával elszelelni. A kárvallott a beléptetésnél az átvilágító berendezés mozgószalagján felejtette mobiltelefonját. Hamar visszament érte, de az már eltűnt. A biztonsági kamera felvételén viszont jól látszott a tettes, aki a folyosón a rendész közeledtére bement a WC-be – a telefont a szemetesbe dobta. A bíróságról neki is a rendőrségre vezetett az útja.

Bosszúálló zsákok

A beszerzés egyszerű módját választotta az a 34 éves férfi, aki sötétedés után bemászott a tiszafüredi könyvtár udvarára, hogy a felhalmozott építési anyagot megdézsmálja. Már ko­rábban kiszemelt egy-egy zsák ne­mes­vakolatot és csemperagasztót. Viszont valahogy haza is kéne cipelni, amihez pedig muszáj előbb a kerítésen átjuttatni.

Áthajította a 25 kilós csomagokat, hogy aztán a hóna alá csapva hazaszállítsa. De történt egy kis bibi: a zsákok a landolásnál kirepedtek, és a tartalmuk a férfit – aki a sötétben észre sem vette – rendesen beborította. Az időközben riasztott rendőrök előtt nemigen tagadhatott, elég volt csak ránézni. – A fürdőszobámat akartam felújítani – szólt az indoklás a beismerő vallomásban.

Édes álom

A jó munka után jöhet a megérdemelt pihenés. Egy 32 éves nádudvari férfi Berettyóújfaluban késő este betört egy családi házba. Kedvére való ruhát, cipőt talált, így aztán a viseltes öltözékét gyorsan lecserélte, s hogy a leltár stimmeljen, a levetett gúnyáját bepakolta a szekrénybe. Ezután egy szatyorba összegyűjtött ágyneműt, bögrét, gyufát, majd édesdeden elaludt a nappaliban. Ébredéskor a pakkal kiment a kertbe, és falatozott egy keveset a szőlőből. Csakhogy időközben megérkezett a ház asszonya, akinek a kérdésére – Maga meg mit keres itt? – menekülőre fogta. Kezében a lopott holmival nem tudott a kerítésen átmászni, ezért csapot-papot hátrahagyva futott el. A rendőrök elfogták, a „ruhacsere” és a bögre, gyufa így többe lesz, mint amibe a boltban került volna.

Kitalálod, ki beszél? Jelenkorunk egyik ocsmány bűncselekménye az „unokázás”, amikor a csalók azzal hívják fel az áldozatot, hogy a hozzátartozója bajba került és azonnal pénzre van szüksége, s ők majd közvetítenek a lebonyolításban. Nos, az ötlet igen régi: mint Garamvölgyi Lászlótól, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatójától megtudtuk, 1968-ban Nyugat-Németországban találták ki. A „hőskorban” így kezdődött a csalás: „Na, kitalálod, ki beszél?” A csaló a választól függően vált unokává, unokaöccsé vagy másmilyen közeli rokonná. Kiderült, hogy az unoka a számukra legmegfelelőbb rokon, mert a nagyszülők hozzájuk jobban kötődnek, de mi­vel ritkábban beszélgetnek telefonon, így nehezebben azonosítják a hangját. Amúgy pedig az akkoriban még mindenfelé elérhető telefonkönyvekre is támaszkodhattak, amiben benne volt a készüléktulajdonos neve és lakcíme…

Mobilok és besurranók

A be­surranó tolvaj szinte nesztelenül közlekedik a vadászmezején. Van, aki nem megy a világ végére, hanem csupán a következő házba. Egy sajóhídvégi fiú az alvó szomszédok lakásában kutatott, táskát, cipőt, pénzt gyűjtött. A motoszkálásra a háziak felébredtek, ezért a tolvaj menekülőre fogta, csak egy mobiltelefont vitt magával. A rendőrök két óra leforgása alatt elkapták.

Tiszaburán a settenkedő helybéli férfit az sem zavarta, hogy vannak otthon: a nyitott ajtón belépett, s a bent lévő két kiskorútól valaki után érdeklődött, majd elsétált. A terepszemlét követően visszament, és a konyhából az egyik ifjú emberke szeme láttára elcsent egy mobiltelefont. Rövid nyomozás után előállították.

Ajtók

A 38 éves debreceni férfi összeveszett a párjával, majd lement a boltba. Visszatérve meglepetten tapasztalta, hogy az albérlet ajtaját a hölgy bezárta. Éktelen haragra gerjedt, s bár volt nála kulcs, a bejutás másféle módját választotta: ököllel kezdte ütni az ajtót, mígnem akkora rést vágott, amelyen kényelmesen befért. Rongálásért kell felelnie.

Szelídebb kapcsolatba került az ajtókkal Kállón egy 16 éves fiú. Észrevett egy nyitott ingatlant, amelyben nem volt senki. Bement, és nem akart üres kézzel távozni, ezért sorra leakasztott három ajtót, s hamarjában értékesítette. Az alkalmi kereskedőt lopásért vonják felelősségre.

Csirketerelők A történet egy Pálmajorból jogtalanul elvitt és Somogysárdon árokba borult autóval kezdődött. Az utastérben csirketollakat találtak. Közben a körzeti megbízottak megtudták, hogy Kiskorpádon egy családi ház udvaráról 15 tyúk eltűnt – innen hát a tollak. Összerakták a híreket, s elindultak a 22 éves somogysárdi D. Márkhoz és 17 éves pálmajori ismerőséhez, akik a Kaposvári Rendőrkapitányságon elismerték a kalandos utazást és a baromfilopást. Az árokpartról általuk továbbterelt szárnyasok szerencsésen visszakerültek jogos tulajdonosukhoz.  

Közlekedők

Fejér megyében egy nem túl forgalmas úton a 40 éves Sz. Ákos autót vontatott. A járműszerelvénnyel egy letalpalt földmunkagép mellett haladt el, amikor annak a forgó része letörte a vontatott kocsi visszapillantó tükrét. A kunadacsi sofőr a tükröt felvette, s előbb a szerinte a koccanásért felelős gépkezelőhöz, másodjára a géphez vágta. A kezelő könnyű sérülést szenvedett, a munkaeszköz szélvédője berepedt. A rendőrök garázdaság és rongálás gyanújával hallgatták ki a sofőrt, aki elismerte a felelősségét és vállalta az okozott kár megtérítését.

A kamion jól látható rendszámmal közlekedett az M43-as autópályán, majd az útdíj megfizetését ellenőrző kamerához közeledve, az ­elülső azonosító táblája egy fekete sáv megjelenésével hipp-hopp olvashatatlanná vált, ezért a sofőr megúszta a fizetést. Erre felfigyelve a rendőrjárőr a kihajtónál megállította a teherautót, és a csoda nyitja után érdeklődött. K. János kénytelen-kelletlen elismerte: a rendszámot eltakaró szerkezetet távirányítóval működteti. Az eszközt elkobozták, a sofőr pénzbírságot kapott.

Kajakos

Befejezésül a krónikás felidézi kamaszkora emlékét, amikor kezdő kajakosként a sok tanmedencei edzés után végre beülhetett a hajóba, s ahogyan kell, azonnal beborult a Dunába. Jött is a társak csipkelődése: „Mit üzennek a piros szemű halak?”

A 25 éves komlói Sz. Richárd az újpesti Duna-parton nézett ki magának egy kajakot, amivel rögtön belefordult a vízbe. A vízi rendőrök kihúzták, majd a zsákjából előszedték a nem sokkal korábban gyűjtött „trófeáit” is. A jegyzőkönyvbe a lopás ténye és kísérlete is bekerült.

Ezek is érdekelhetnek