Fogathajtó- és immár világszinten elismert lovas kaszkadőr

Világsztárok dublőreként, lovastrénereként számos szuperprodukcióban vett részt, és nagy álma vált valóra, hogy az újraforgatott Ben Hur kulcsjelenetét az ő szilaj paripáival vették fel.

Ország-világBorzák Tibor2021. 01. 20. szerda2021. 01. 20.
Fogathajtó- és immár világszinten elismert lovas kaszkadőr

Még nézni is szédítő a pusztában zajló vágtát. Porfelhőként száll a homok, halálos iramban száguldanak a lovak, viszi a szél a hajtók kiáltozását. A híres kocsiverseny minden izgalmas pillanata megelevenedik, pontosan úgy, ahogyan az a legendás Ben Hur című filmben látható. Merthogy azt a kulcsjelenetet rekonstruálták és tanulták be a bugaci kaszkadőrök – a nekem most megmutatott felvételen.

Minden lovas ember vágya egy ilyen kihívás. Mégiscsak filmtörténeti produkcióról van szó, melynek két főhőse a zsidó herceg, Ben Hur és a római adóbeszedő fia, Messala, akik gyerekkori barátokból váltak egymás ádáz ellenségeivé. E történet első, mindössze tizenöt perces néma változata 1907-ben készült, majd 1925-ben megszületett a következő, amelyik óriási kasszasiker lett. Az 1959-es feldolgozás is nagy sikert aratott.

Aztán elérkezett az új évezred, és időről időre felröppent a hír, hogy újraforgatják a monumentális alkotást. Végül ez 2016-ra meg is valósult: a negyedik Ben Hur rendezője a kazak Timur Bekmambetov lett. Ennek a filmnek a leglátványosabb akciója, a kocsiverseny ifj. Juhász László nevéhez fűződik, ahogyan a korábbi, 1959-es filmben is egy magyar, Andrew Marton, vagyis Marton Endre rendezte ezt az izgalmas jelenetet.

Ifj. Juhász László a bugaci szülői házban meséli tovább a történetet:

– Amikor felszállt a füst, hogy lesz film, a világszerte ismert lovas kaszkadőrök is belelkesedtek. Két angol és egy spanyol csapat próbálta megszerezni a munkát, korábban már dolgoztam velük. Láttam a spanyolok bemutatkozó videóját, ami elég gyengének tűnt, mégis úgy nézett ki, hogy ők lesznek a befutók.

A Juhász család egyik jól nevelt szürke paripája Budapest belvárosában. Forrás: Családi archívum

Elhatároztam, hogy én is belevágok, és az övékénél jobbat csinálok. Barátommal együtt ezerszer megnéztük a filmet, majd elindultunk a bugaci határba helyszínt keresni. Azután kiválasztottuk a két négyes fogathoz legalkalmasabb szürke és pej lovakat, összesen tizenkettőt, hogy szükség esetén tudjuk őket cserélgetni. Direkt erre az alkalomra készíttettem egy kétkerekű kordét, a másikat kaptam valahonnét.

Negyven napon át forgattak a pusztában, negyvenfokos hőségben, reggel kilenctől este hatig. Kemény munka volt ahhoz képest, hogy a végleges verzió mindössze két és fél perces lett. Ezt a videót egy csütörtöki napon elküldte a megfelelő helyre, és három óra elteltével már hívták is, hogy hétfőn szeretnének vele személyesen tárgyalni a római forgatási helyszínen.

A rendező a kisfilmet látva úgy döntött, csakis vele akar dolgozni. Akkoriban még nem volt annyi tőkéje, hogy egy ilyen komplex akciójelenethez minden felszerelést előteremtsen, ezért egy angol kollégával társult. Csakhogy a kolléga nem volt annyira lelkes, mint ő, úgyhogy végül minden a nyakába szakadt a pálya karbantartásától kezdve a vágtázás legapróbb részleteinek megvalósításáig. Akkor január elejétől május végéig szinte minden napját a Cinecitta Stúdió melletti területen felépített római arénában töltötte.

Azóta, négy év alatt sok minden változott. Létrejött például a Juhász Team, az a vállalkozás, melynek tagjai – köztük hajtók, kaszkadőrök, lovasok, lovászok, sofőrök, patkolókovácsok, kocsigyártók, szíjgyártók, állatorvosok – számos magyar és külföldi filmben bizonyították már felkészültségüket és tehetségüket.

Szétnézünk a birodalmukban, a bugaci kisvasúthoz közeli, háromhektáros területen és a faluban lévő portán. Mi sem természetesebb, hogy mindenhol látni lovakat, létszámuk negyvenöt és ötven között mozog, van köztük ágaskodó, bukó, fekvő, ülő és csikós hátas. A határban lévő ranchon az istállók közelében ponyvás mobilboxok parkolnak, a fedett színben pedig százötven egyedi és különleges kocsi, a cél egy kétszázötven darabos gyűjtemény létrehozása.

Az édesapa, Juhász László bugaci hajtó az elismeréseivel. Forrás: Családi archívum

A fiatalembernek volt kitől örökölnie a lovak szeretetét. Édesapja, Juhász László fogathajtóként hazai és külföldi világversenyeken összesen két arany-, három ezüst- és négy bronzérmet szerzett. Magyar bajnokságon háromszor győzedelmeskedett. Bravúrosan hajtotta a pusztaötöst, bár már befejezte pályafutását, azért ezzel az attrakcióval még szívesen szerepelne valahol.

Nyugdíjasként fia vállalkozását segíti, nemrég pedig hetvenedik születésnapján átvehette az agrártárca Életfa Emlékplakettjének bronzfokozatát. Nappalijában külön polcrendszert épített a serlegeinek és a díjainak.

Persze a filmes világ sem állt korábban messze tőlük az édesapának köszönhetően. Versenyzői fénykorában sok külföldi megfordult az idősebb Juhász Lászlónál. Ilyenkor a németül, angolul, oroszul jól beszélő felesége tolmácsolt. Többször felkereste őket a 2020-ban elhunyt angol lovas, Lex Ruddiman, akivel jó barátságba kerültek. Filmes tevékenységére viszont csak 1995 körül derült fény, amikor azzal a kéréssel állt elő, hogy kellene neki húsz gyönyörű szürke ló egy forgatáshoz. Juhász úr huszonötöt szervezett be.

Két héten belül megérkezett az amerikai producer, aki elégedetten nyugtázta a kínálatot, és azonnal aláírta a szerződést a bugaci hajtóval, akit aztán magukkal vittek a máltai forgatásra is. Méghozzá A kincses sziget kalózai című kalandfilmhez, melynek főszereplője az Oscar- és Golden Globe-díjas Geena Davis volt, a lovas jelenetekben őt kellett helyettesítenie.

Lovas edzés Henry Cavill brit filmszínésszel egy forgatás szünetében. Forrás: Családi archívum

Aztán sorra jöttek a világ híresebb rendezői és a sikeres produkciók. Például a Van Helsing című amerikai–cseh akciófilm Hugh Jackman és Kate Beckinsale főszereplésével, az Artúr király történelmi film, melynek címszerepét a Golden Globe-díjas Clive Owen alakította, a Nicolas Cage nevével fémjelzett Boszorkányvadászat vagy a Robert Downey Jr. és Jude Law remeklésével készült Sherlock Holmes 2.

Nem nehéz kitalálni, a fiú az apja példáját követte

– Édesapám nyomdokain haladtam, kettes- és né­gyes­fogathajtó-versenyeken vettem részt. Szép eredmé­nyeim vannak, országos bajnokságokat nyertem, sőt kijutottam egy világbajnokságra is, ahol második helyezést értem el akadályhajtásban. Magyarországon az elsők között kezdtem pónifogathajtással foglalkozni, akadályhajtásban elhoztam az ezüstérmet – mondja ifj. Juhász László. – Tizenegy esztendővel ezelőtt, 2009-ben válaszút elé kerültem. Abban az évben a fogathajtó-világbajnokságon a magyar válogatott tagjaként indultam maratoni számban. Egyik lovam egy kanyarban picivel később fordult és a vállával nekicsapódott az oszlopnak, ami pillanatnyi bénulást okozott nála, s utána több hónapig sántított.

Két másodperc alatt érvényét vesztette a másfél éves felkészülésem! De ez még nem minden! Hatalmas lelkiismeret-furdalásom volt amiatt, hogy bármennyire is szerettem volna Russell Crowe-val dolgozni, vissza kellett mondanom a Robin Hood angliai forgatását, mivel egybeesett a fogathajtóversennyel. Megfogadtam, ha még egyszer ilyen döntéshelyzetbe kerülök, a filmezést fogom választani. És a következő évben vigasztalódhattam, hiszen több produkcióba is hívtak.

Természetesen meg kellett másznia a ranglétrát

– Önállóan először 2005-ben a Ridley Scott által rendezett Mennyei királyság brit–német–amerikai–spanyol–marokkói történelmi kalandfilmben dolgozhattam, tulajdonképpen lovásznak szerződtem. Ez a ranglétra legalsó foka: lovakat ápoltam, tisztítottam a helyüket, sőt még patkoltam is. Nem mellesleg a főhőst alakító Orlando Bloom dublőre voltam…

Szakértői tanácsok a lóhajtásról és az iram visszafogásáról Jamie Foxnak. Forrás: Családi archívum

Ettől kezdve magam is kerestem az újabb lehetőségeket. Nyáron fogathajtóversenyekre jártam, az év többi részében forgattam. A következő filmben már lovas szerepre, utána lókiképzésre, majd kaszkadőri feladatokra kértek fel.

És ha egy üzlet beindul… Ifj. Juhász László 2010 végén elutazott Angliába, és tizenegy hónap alatt öt szuperprodukcióban vett részt. A Karib-tenger kalózai harmadik részével kezdődött, majd jött a Hadak útja, a Jack, az óriásölő, az Anna Karenina és végül a Hófehér és a vadász. Olyan ötcsillagos világsztárokkal forgathatott, mint Johnny Depp, Penélope Cruz, Jeremy Irons, Nicholas Hoult, Kirsten Stewart és Charlize Theron.

Pár évvel később pedig valóra vált a nagy álom: a Ben Hur. Az utóbbi években felkapott sorozatokhoz, köztük az Alienhez, a Barbárokhoz, a Vajákhoz szerződtették, s ha ezekből újabb évad kezdődik, oda már váltott jegye van. Végül kései kárpótlásul 2018-ban a Robin Hood is bekerült a munkái közé, ahol többek között az Oscar-díjas Jamie Foxx társaságában dolgozhatott.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt tolódtak a forgatások, most aztán mindenki be akarja hozni a lemaradást. Idén várhatóan négy külföldi forgatásuk lesz, de hogy mik azok, arról még nem beszélhetnek. Annyit sikerült „kipréselnünk” a főnökből, hogy kettő közülük nagy dobás lesz.

– Mindenkivel hamar megtalálom a közös hangot – állítja magáról ifj. Juhász László, miközben mutogatja a hírességekkel készült szelfijeit. – Az természetes, hogy a lovas jelenetekhez a legjobb lovakat és a legprímább felszereléseket kapják. Amikor találkozunk, mindenki azt mondja, tud lovon ülni. De nem tud.

A legendás Ben Hur című film lovaskocsi-versenyének jelenete.

Kertelés nélkül megmondom nekik, ha valamit nem jól csinálnak. Először furcsán néznek rám, talán pimasznak is tartanak. Szerintem épp ez kell ahhoz, hogy kialakuljon köztünk a bizalmi viszony. A Ben Hur két főszereplője, Jack Huston és Toby Kebbell óriá­si figura, velük több időt töltöttem, mivel sokat gyakoroltunk, utána pedig elmentünk vacsorázni, bulizni, s azóta is beszélünk néha telefonon.

Ugyancsak szoros kapcsolatban vagyok a Barbárok német sztárjaival, Laurence Rupp, Ronald Zehrfeld, David Schütter, Jeanne Goursaud e-mailen szoktak küldeni fotókat az aktuális forgatásaikról. És ott van a bájos Dakota Fanning, akivel a Megtorlás és az Alien filmekben dolgoztam. Eljött a lovas jelenetek előzetes megbeszélésére, ilyenkor nagy eszem-iszom szokott lenni. A producerek előre átküldtek egy ötvenoldalas feljegyzést, hogy kizárólag egészséges ételeket, zöldségeket ehet a művésznő.

Nos, ehhez képest odavolt a pálin­káért, a sült kolbászért és a rántott karajért… Szóval: a világsztárok is emberből vannak!

Juhász László számos világszintű film lovas jeleneteinek felvételében vett részt. Fotó: Németh András Péter

Ifj. Juhász László azt már a búcsúzáskor mondja, hogy elégedett az eddigi eredményeivel. Elérte, amit akart, de nem pihen a babérjain. Most azt vette a fejébe, hogy Táborfalva határában egy tizenhat hektáros területen felépít egy filmes központot, ahol minden a produkciók körül forog a lovasoktatástól kezdve a színészek felkészítésén át a turistaforgalomig.

Itt állítja majd ki tekintélyes kocsigyűjteményét, és itt építi fel az otthonát is. Tizenhat éves kora óta nincs megállása, s ha néha szeretne elbújni a világ szeme elől, azt a táborfalvai határban megteheti majd.

Ezek is érdekelhetnek