Jogi esetek – Zaklatta a feleségét

Egy férfi a házasság ideje alatt gyakran megalázta a feleségét. A nő megunta a férfi viselkedését, és büntetőeljárást kezdeményezett ellene.

Ország-világDr. Kolozsvári Eszter2021. 01. 03. vasárnap2021. 01. 03.
Jogi esetek – Zaklatta a feleségét

Igyekezett mindent megtenni, hogy a nő önbecsülését aláássa, például olyan kijelentésekkel, mint „Az apa fontosabb, mint az anya”, vagy „Engem csak dicsérhetsz”. A férfit kritizálni nem volt szabad, ő viszont rendszeresen becsmérelte a feleségét, néhány esetben kezet is emelt rá.

Egyszer, amikor a férfi vidéken dolgozott, a nő összepakolt és elköltözött a gyerekekkel. A férfi viszont elhatározta, hogy „rendbe hozza” a házasságát, ezért a közösségi oldalakon bejelölte a nő ismerőseit, munkatársait. Ezeken az oldalakon olyan üzeneteket osztott meg rendszeresen a házasságukról, a nőről, amelyekről tudta, hogy aláássák az önbecsülését.

Állította például, hogy alkalmatlan a gyereknevelésre, pénzéhes, egy szerencsétlen stb., valamint a válóper részleteit is leírta, de csak a saját szemszögéből. A nőnek rendszeresen üzeneteket küldött, e-maileket írt.

A nő megunta a férfi viselkedését, és büntetőeljárást kezdeményezett ellene. A bíróság bűnösnek találta a férfit zaklatás vétségében és kapcsolati erőszak bűntettében is. Hiába fellebbezett, a másodfokú bíróság is egyetértett az elsőfokú ítélettel.

Ezt követően a férfi felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriára arra hivatkozással, hogy a bíróságok büntető anyagi jogszabályt sértettek. Előadta, hogy nem zaklatta a nőt, csak a házasságát akarta helyrehozni. Tagadta, hogy rendszeresen erőszakos lett volna, csak két alkalmat ismert el.

A Kúria megállapította, hogy a férfi által naponta küldött többszöri SMS-ek, e-mailek, a közösségi oldali bejegyzések a nő mindennapi életvitelébe való önkényes beavatkozásnak tekinthetők. A férfi célja (és viselkedésének hatása) a nő megfélemlítése, megszégyenítése volt.

Az együttélés alatt többször bántalmazta a feleségét vagy fenyegetően ütésre emelte a kezét, ez félelmet és fenyegetettséget keltett a nőben. Így a korábbi ítéleteket a Kúria helybenhagyta.

A kapcsolati erőszak esetén olyan kapcsolati magatartásokat kriminalizál a törvény, amelyek ugyan a testi sértés szintjét nem érik el, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartások. Ez az erőszak megvalósulhat akkor is, ha valaki gazdasági erőfölényével visszaélve tartja terrorban a másik felet.

Súlyosabban büntetendő a cselekmény, ha rendszeres fizikai bántalmazás történik. Kapcsolati erőszak esetén a bántalmazó ki is tiltható bizonyos területi egységről (településről, épületből), hogy fizikailag is elkülönítsék a sértettől.

Ezek is érdekelhetnek