Különlegesen finom gyógymód – a craniosacralis terápia

A craniosacralis terápia tudományos alapokon nyugvó, gyengéd érintéseket alkalmazó módszer, amit dr. John Upledger amerikai orvos dolgozott ki.

Ország-világBalogh Boglárka2021. 01. 25. hétfő2021. 01. 25.
Különlegesen finom gyógymód – a craniosacralis terápia

A tudásszomj vezérelte Gábriel Orsolya egész életét, melyet családi hátterének, az egészségügyben dolgozó, a gyógyítás iránt elkötelezett környezetének köszönhet. Olyan sorsszerű találkozások is befolyásolták pályáját, mint a cranio­sac­ralis terápiával való megismerkedése két évtizeddel ezelőtt. Akkor még álmában sem gondolta, hogy e különleges gyógymód hazai meghonosítója, a terapeutaképzés szakmai vezetője, a világ legnagyobb egészségügyi to­­vábbképző intézetének nemzetközi oktatója lesz.

Magával a módszerrel Dániában találkozott először. A terápiát az eredeti forrástól akarta megtanulni, így jutott el az amerikai Upledger Institute International képzéseire. Mivel Magyarországon akkor még nem volt hivatalos tanfolyam, a képzéssorozat minden elemét külföldön végezte: Szingapúrban, Ausztráliában, az USA-ban, Írországban, Spanyolországban és a Bahamákon.

– Ennél a kezelésnél elsősorban a test egyik kiemelt fontosságú fiziológiás struktúrájára, a craniosacralis rendszerre összpontosítunk, hiszen ez jelenti a központi idegrendszer élettani környezetét, amelyben az agy és a gerincvelő él, fejlődik, működik – magyarázza Orsi.

– A cra­niosacralis rendszer minden más testi funkcióra hat, így működésének javításával az egész szervezetet hatékonyabb működésre serkenthetjük, legyen szó szív- és érrendszeri, légző-, emésztő-, mozgásszervi, hormonális, energetikai vagy bármilyen problémáról. A kezelések során alkalmazott finom érintések ráadásul a világ legbiztonságosabb manuális terápiájává teszik, melyet – megfelelően képzett terapeutaként – koraszülötteken, csecsemőkön vagy aggkorúakon is végezhetünk, még olyan esetekben is, amikor minden más hasonló technika ellenjavallt. Ráadásul a többi hagyományos orvosi vagy természetgyógyászati módszertől az egyenrangú terapeuta-páciens viszony is megkülönbözteti.

Az alapképzések után az első néhány évben egyedül Orsi végzett craniosacralis terápiát az országban. Eleinte csak a barátain, ismerősein „gyakorolt”, csakhogy olyan hihetetlen gyorsasággal ért el remek eredményeket, hogy hamar híre ment a módszernek, s egy idő után már hónapokra előre betelt az előjegyzési naptára.

– Nem volt választásom, meg kellett szerveznem a terapeutaképzést, mert ennyi pácienst egyedül már nem tudtam ellátni. Megkaptam a hivatalos engedélyt az amerikai anyaintézettől, így alakult meg 2008-ban az Upledger Institute Hungary, a terápia egyetlen hivatalos hazai képzőintézete. Úgy tűnik, a lelkesedésem a hallgatókat is magával ragadja, mert voltak olyan képzések, ahol több mint 80 érdeklődőt taníthattam. Ennek persze külföldön is híre ment, s azóta rendszeres vendégoktató vagyok Hongkongban, Oroszországban, Japánban, Angliában, Dániában és Svájcban.

Ez a hivatás nekünk is számtalan boldog percet szerez-mondja el Orsolya. Fotó: Gábriel Orsolya archívuma

Orsi sikerének titka az elkötelezettség: 46 évéből majdnem 40-et a folyamatos tanulás és az egészséghez, mások támogatásához fűződő szoros kapcsolat határoz meg. Első diplomáját a Nemzetközi Pető Intézetben szerezte, konduktor-tanítóként évekig foglalkozott mozgássérült gyerekekkel itthon és külföldön. Emellett belekóstolt a jogba és a marketingbe, Esztergomban kommunikációból, az Egyesült Államokban osteopathiából diplomázott, a Testnevelési Egyetemen pedig humánkineziológiát tanult. A hazai természetgyógyász­képzéseken alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, valamint életmód-tanácsadó és -terapeuta képesítést is szerzett.

– Egy ideális világban nem várnánk meg, amíg a bennünket ért negatív hatás fizikai, érzelmi vagy mentális panaszokban jelentkezik. Dr. Upledger elképzelése az volt: ha a terápiát az élet első néhány napjában, hetében minden újszülöttön elvégezzük, elejét vehetjük a későbbi működési zavaroknak. Svájci kollégám Locarno szülészeti klinikáján áll állami alkalmazásban, és az a feladata, hogy minden újszülöttet a születése után egy-két napon belül craniosacralis kezelésben részesítsen. Mindezt több mint 20 éve teszi, munkája eredménye szemmel látható azóta felnőtté vált páciensein.

Szerencsére egyre többen ismerik fel a prevenció jelentőségét, és nem azért járnak kezelésre, mert valamilyen betegségből szeretnének meggyógyulni, hanem meg akarják előzni azt, de természetesen a már megjelenő tünetek esetén is hatékony megoldás lehet e gyógymód. Járnak hozzá meddőséggel, daganatos megbetegedéssel, autizmussal, emésztőszervi kórokkal, hormonális problémákkal, idegrendszeri panaszokkal, alvászavarral, migrénnel küzdők is.

Egyik legemlékezetesebb páciensével 13 esztendeje találkozott: 7 éves autista kisfiút jelentettek be hozzá. Hetente járt vidékről az édesanyjával, akinek azt tanácsolták, helyezze el a fiát valamilyen intézetben, mert soha nem lesz belőle semmi. Orsi csaknem egy éven át kezelte a kisfiút, ezalatt az édesanya is elsajátította a craniosacralis terápia alapjait, így két alkalom között az otthonukban napi szinten támogathatta a fia gyógyulását. Ezután hosszú időre elvesztette őket szem elől, s csak néhány nappal ezelőtt találkoztak ismét egy újabb kezeléssorozat erejéig. Azzal a hírrel érkeztek, hogy a „kisfiú” egyetemre jár, és kiválóan boldogul az életben!

Emellett számos szívmelengető esetre emlékszik. Amikor a meddőnek titulált házaspár először tarthatta karjában az egészséges kisbabáját, máskor meg a 74 éves, áttétes daganatos páciensnek azt mondta az onkológusa: hasonló esetben még sosem látott ilyen gyors és nagymértékű javulást. Emlékezetes az is, amikor egy 4 éves, megkésett beszédfejlődésű kisfiú első szava az Orsi volt – három kezelés után.

– Ez a hivatás nekünk is számtalan boldog percet szerez. Ugyanakkor megtanít alázattal elfogadni, hogy az ember esendő, az emberi élet véges, s bár tudásunkkal, tapasztalatunkkal, ismereteinkkel százakat, esetleg ezreket vezethetünk rá a gyógyulás útjára, mégsem vagyunk mindenhatók.

Ezek is érdekelhetnek