Szeretetre született: Zoltán Erika

Képkocka rovatunk hagyományához híven folytatjuk interjú-sorozatunkat a közélet, a művészvilág ismert szereplőivel. Ezúttal Zoltán Erika volt rovatunk vendége!

Ország-világPuskás Kati2021. 01. 15. péntek2021. 01. 15.
Szeretetre született: Zoltán Erika

1. Melyik születésnapja volt a legemlékezetesebb?

– Az ötvenedik. Nem akartam nagy felhajtást. Nem kell semmi extraság, mondtam a szeretteimnek. Londonból épphogy hazaérkeztünk, amikor Lajsz András barátunk azzal hívott fel, hogy szeretné, ha a feleségét meglepnénk születésnapja alkalmából, ugorjunk be az éttermébe, és énekeljek el egy dalt.

Ahogy beléptem az étterembe, kezembe nyomtak egy mikrofont, és már tereltek is a másik, gyertyafényes terembe. Ott már vártak a rokonok, barátok, akik az én köszöntésemre gyűltek össze. Végül nem én köszöntöttem, hanem engem köszöntöttek.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nincs ilyen. Sokszor álltam már keresztút előtt, ahol döntést kellett hozni, és ilyenkor mindig a megérzéseimre hallgattam, amelyek szerencsére nem hagytak cserben. Vállalom a döntésem következményeit, és soha nem rágódom azon, hogy mi lett volna, ha. A történelemben nincs ha.

3. Mit szeret leginkább önmagában?

– Hogy gondoskodó, afféle anyatípus vagyok. Szeretem az otthont otthonná, a vendégséget kellemessé tenni. Egyre türelmesebb vagyok, és nem esik nehezemre kedvesnek lenni. Több fiatal kolléga tekint a második anyukájának.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A rumlival. Rendszerető vagyok, úgyhogy nem viselem el a rendetlenséget, azonnal rendet rakok. Én a megoldások híve vagyok, ezért a nyavalygást se szeretem hallgatni; ha valaki ilyesmivel traktál, igyekszem témát váltani.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Senkivel! Mert mi lenne, ha túlságosan megtetszene az az élet?! De a viccet félretéve: én elégedett vagyok a sajátommal, megelégszem azzal, amim van, nem vágyom másra, hiszen megtaláltam a boldogságomat. Szuper családom és barátaim­ vannak, és azt csinálom, amit szeretek.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Szeretnék virágfüzérrel a nyakamban Hawaii szigetére érkezni. Minél többször gondolok rá, annál jobban. Régre visszanyúló vágy ez: egész pici lány voltam még, amikor a nagybácsim küldött onnan egy képeslapot, azóta kívánkozom oda.

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Gondosan őrzöm egy zárható dobozban azt a mindössze háromcentis aprócska moncsicsit, amit Robitól kaptam a szerelmünk hajnalán.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Az olyan emberek társaságára, akik nem őszinték. Se időm, se kedvem nincs az üres fecsegésre.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Spórolós vagyok. Mivel nem dúskáltunk az anyagi javakban, anyukám megtanított beosztani a pénzt. Utazásra azonban – legyen az akár külföld, akár belföld – nem sajnáljuk a pénzt. A férjemmel bejáratott helyeink is vannak: az évfordulónkon mindig pár napot Sopronban töltünk. Idén úgy cseleztük ki a sorsot, hogy ugyan nem tudtunk ott aludni, de odautaztunk, és még a kedvenc éttermünket se hagytuk ki, elhoztuk az ételt, és a kocsiban elfogyasztottuk. Nem törhet meg a hagyomány!

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– A legkiszolgáltatottabbaknak: állatoknak, gyerekeknek. Nagyon szeretem az állatokat, nekünk is van kutyusunk. A be­teg csöppségek tekintetét nehéz feledni: az egész családnak megpróbáltatás, ha kórházba kerül egy gyermek. Úgyhogy a gyerekkórházaknak és az állatmenhelyeknek szoktam adni az 1 százalékot.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nincs kedvenc íróm. Kedvelem a romantikus történeteket és a meséket. Tinédzserként imádtam a pöttyös könyveket, de még gimis koromban is rendszeresen meséket olvastam. A kislányomnak, Zozinak is rengeteget meséltem. A rajzfilmeket is imádtam. Rendszeres vasárnap délelőtti program volt, hogy odakucorodtam a tévé elé, és néztem a gyerekeknek szóló adást.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Természetesen egy családi fotó, melyen rajta vannak a szívem csücskei: a lányom, a férjem és a kutyám.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná? Miért?

– Szeretünk állatkertbe járni. Nehéz a választás, de azt hiszem, hogy a vadmacskákat választanám, mert átmenet a tigris és a macsek között, a vadállat és háziasított verzió között.

13+1.

Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Nekem nem elég egy. Nem tudnám mindig ugyanazt a mondatot nézni, hiszen az életünk változatos, rugalmasnak kell lenni, és ehhez kevés egy gondolat, én mindennap másikat választanék.

Zoltán Erika eMeRTon-díjas énekesnő, táncos, dalszövegíró, producer. Négyéves kora óta énekesnőnek készült. Zongorázni és táncolni tanult. 1986-ban a siófoki Interpop Fesztiválon közönségdíjat nyert a Szerelemre születtem című dalával. A következő évben megjelent első nagylemeze. Több mint 1,5 millió eladott hanghordozóval büszkélkedhet. 1994-ben Blue Pearl című lemezével Európában is hírnevet szerzett. Producerként saját kiadót alapított Joker Space néven, az Emergency House és a Grooveland popegyüttesek köszönhetik neki hírnevüket. Első tánciskoláját 1990-ben alapította. Férje Kátai Róbert táncos, gyermekük Kátai Zoé Roberta.

 

Ezek is érdekelhetnek