Egy életen át kell játszani

13 plusz egyes interjúink sorozatában ezúttal Hevesi Tamást kérdeztük.

Ország-világPuskás Kati2021. 03. 01. hétfő2021. 03. 01.

Kép: Hevesi Tamás 2016.06.08 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egy életen át kell játszani
Hevesi Tamás 2016.06.08 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

1. Melyik születésnapja volt a legemlékezetesebb?

– Az első. Ja, nem, arra nem emlékszem. Talán a tizennegyedik, mert akkor kaptam meg az első gitáromat, addig a bátyámét használtam. Muzikális családban nőttem fel, a zeneiskolában többféle hangszert kipróbáltam, vadászkürtön is tudok játszani.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Bár elég sűrű életet éltem, és több területen is kipróbáltam magam, biztosan sok dolgot kihagytam. Két diplomám is van, de azt sajnálom, hogy fiatalon nem jelentkeztem a Testnevelési Egyetemre, labdarúgóedző szakra. Így felnőttfejjel kellett képezni magam, hogy edző le­hessek.

 3. Mit szeret leginkább önmagában?

– Hogy emberből vagyok. Nem teszek különbséget, bárkivel el tudok beszélgetni, kortól, bőrszíntől, iskolai végzettségtől, rangtól függetlenül. Nyitott és kíváncsi vagyok.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Az emberi butasággal, az irigységgel és a rosszindulattal.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Bölcs emberekkel. A dalai lámával azért, mert a buddhizmus egy gyönyörű vallás. Egyetlen napra Charlie Chaplin bőrébe is szívesen belebújnék, zseniális színész volt, és nagyon érdekes az életútja.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Idáig százhat országban jártam már, de remélem, hátravan még jó néhány. Ha nem lehetetlenítette volna el az utazásokat a járványügyi helyzet, most éppen Afrikában lennénk a feleségemmel, Tanzániát és Zanzibárt csodálnánk meg. Tervben volt, hogy kipróbáljuk a víz alatti, lebegő hotelt. Remélem, nemsokára újra útra lehet kelni

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Az Ausztrália különböző államaiból hazahozott földminták. Teljesen különböző színűek és állagúak. Saját kezűleg gyűjtöttem be azokat, és talán éppen ezért jó ránézni, mert felidézik a kedvenc földrészemet, ahol évekig éltem.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Haszontalan dolgokra: például tankolásra és kocsimosásra. De hivatalokban üldögélni és sorban állni sem szeretek. Utálom, ha órák hosszat kell várni, de sosem élek vissza az ismertségemmel, mindig szépen kivárom, míg sorra nem kerülök.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra és az egészséges életmódra. Szívfájdalom nélkül költök minőségi ételekre és vitaminokra, mindenre, ami az életminőséget és az egészséget szolgálja.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Minden évben más szervezeten keresztül, de mindig beteg gyerekek gyógyítá­sára adom, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Rengeteg könyvem van, szeretek olvasni. Legtöbbet talán Moldova Györgytől olvastam, mert ő mindig érdekfeszítő ­témákhoz nyúl. Robert Merle világa is el tud varázsolni, szívesen merülök el benne.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Egy dzsungel. Úgy érzem, a dzsungel fia vagyok.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná? Miért?

– A vombatokat, bár hosszú műszak lenne, mert ezek az erszényesek a nappalokat föld alatti üregeikben töltik, és csak az est beállta után bújnak elő az odúikból. Szimpatikus, hogy ha akadály kerül eléjük, akkor időt és fáradságot nem kímélve hatolnak át rajta. Egyébként Ausztrália és Tasmánia nagyobb erdőségeiben élnek.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Légy ma is pozitív! Csak pozitívan! És eszerint is élek, igyekszem meglátni min­­denben a jót. Hiszem, hogy az ember át tudja keretezni a napját akkor is, ha nem a legjobban alakulnak a dolgok.

Hevesi Tamás Gyulán született. Középiskolai tanulmányait szülővárosában és Szentesen végezte. Élete két erős pillére a sport és a zene: atlétikában aranyjelvényes sportoló volt, több országos verseny dobogósa, egyéniben és csapatban, 1980-ban pedig megszületett a Névtelen Nulla zenekar, amellyel tehetségkutatókat nyertek, országos sikereket értek el. Fiatalkorában focizott is, később futballedzői diplomát szerzett. Végigutazta, végiggitározta és -énekelte a világot, több mint száz országban megfordult, összesen hat és fél évet élt Ausztráliában. Hazatérése óta több albuma jelent meg, és futballedzőként is működik. Sydney felé című dala a Magyar Olim­piai Csapat hivatalos indulója lett.

 

Ezek is érdekelhetnek