Drágítanak a hentesek

Aki vásárolt mostanában sertéshúst, észrevehette, hogy átlagosan kilónként nagyjából 100 forinttal mentek fel az árak. Ennek okát Németországban és Kínában kell keresni.

Ország-világO. Horváth György2021. 03. 27. szombat2021. 03. 27.

Kép: bóly pikkert kft sertésfeldolgozó üzem húsipar sertés hentes élelmiszer töltött árú sonka kolbász 2013 10 03 Fotó: Kállai Márton

Drágítanak a hentesek
bóly pikkert kft sertésfeldolgozó üzem húsipar sertés hentes élelmiszer töltött árú sonka kolbász 2013 10 03 Fotó: Kállai Márton

Februárban indult egy tartósnak látszó folyamat. A német sertéspiacon egyre keresettebb a malac, az ára is kúszik felfelé, s mind többet fizetnek a vágósertésért is. Úgy tűnik, a tavaly szeptember óta tartó válságából kezd kikecmeregni a német ágazat. Ez viszont Európa nagy részére kihat, mivel már legalább egy évtizede egy sor ország a németekéhez igazítja a sertésárait.

Ez történt nálunk is: az elmúlt hetekben, elszakadva a mélyponttól, a sertéstartók egyre többet kapnak a jószágért. Manapság az élő disznó ára már eléri a kilónként 400 forintot. Ez ugyan messze elmarad az egy évvel ezelőtti bő 500 forinttól, de legalább közelít ahhoz a szinthez, mely már nem termel veszteséget. Mert eddig ez volt a legnagyobb gond: a takarmány- és más költségek 25-35 százalékkal nőttek fél év alatt, míg a felvásárlási ár 330-340 forintra esett.

Egy hónap alatt csaknem a negyedével drágult itthon az élő sertés, ami kihat a bolti árakra is. Míg néhány hete még ezer forint alatt lehetett akciós – spanyol – lapockát vásárolni, most ez az ár már 1500-1600 forint. S természetesen nemcsak a tőkehús, hanem a húskészítmények ára is nő majd, egyelőre itt még nincs olyan éles változás, mint a combnál, karajnál, tarjánál. Tavaly három hónap kellett, míg a húsárak is növekedni kezdtek, a készítményeknél még hosszabb idő telt el. Az olcsó import sem lehet meghatározó, mert mindenhol drágulás zajlik.

A német árak emelkedését a világpiaci változás okozta: nőtt a kereslet a húskereskedelemben. Ugyanakkor a termelési költségek növekedését is érvényesíteni kell, máskülönben egyes félágazatok – a hús- mellett a tej-, a baromfi-, de még a sütőipar is – összeomlanának.

A gabonaárak tavalyi és idei folyamatos emelkedése – ami mögött a fokozott Kína és más nagy importőr országok tartalékolási politikája áll – kihat mindenre, így a hazai fogyasztási árakra is. A húsvét előtti időszak is jól jön, hiszen ilyenkor nagy a fogyasztás, a vásárlók megfizetnek nagyobb árakat is.

DRÁGA SONKA Az igazi sonka – a több hétig érlelt, majd napokig füstölt és megint több hétig érlelt parasztsonka – valódi csemege. Az ára is mutatja: kilója 3500–6500 forint között mozog a legtöbb helyen. Ennél jóval olcsóbb a gyorspácolt, kötözött termék, ami akár a tőkehús árszintjén is megjelenhet a boltokban, kilónként 1500–2000 forintért. A csülök és tarja a két kategória között helyezkedik el.

 

 

Ezek is érdekelhetnek