Fegyencteleptől az ökobörtönig

Lassan fél évszázada, hogy bezárták a San Franciscó-i, Alcatraz néven hírhedtté vált fegyintézetet. Ebből az alkalomból bemutatunk néhány régi és néhány ma is működő börtönt – igyekeztünk a különlegességeket kiválogatni.

Ország-világSzücs Gábor2021. 04. 21. szerda2021. 04. 21.

Kép: Alcatraz Island, San Francisco, California, United States of America, North America (Photo by Richard Cummins / Robert Harding Premium / robertharding via AFP), Fotó: RICHARD CUMMINS

Alcatraz Island, San Francisco, California, United States of America, North America
Alcatraz Island, San Francisco, California, United States of America, North America (Photo by Richard Cummins / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Fotó: RICHARD CUMMINS

Hôa Lò börtön. A nevet a „pokol lyukaként” is említik. 1886–1889 között építették a franciák, utánuk a Vietnami Demokratikus Köztársaságé lett. Embertelen körülmények között amerikai hadifoglyokat őriztek itt, akik ezért Hanoi Hiltonnak gúnyolták. A kö­zelmúltban elhunyt John McCain, az amerikai haditengerészet pilótája, későbbi szenátor öt és fél éves hadifogságának egy részét itt töltötte.

If vára (Château d’If). Marseille kikötőjével szemben áll a hasonló nevű szigeten. Híressé a Monte Cristo grófja című Dumas-regény tette, amelyben az Edmond Dantes nevű elítélt töltötte itt életfogytiglani börtönbüntetését, s csak 13 év után sikerült megszöknie. A várbörtön a XVI. században épült, nap­jainkra helyreállították. Az elszántabb turistáknak lehetőségük nyílik éjszakánként körülbelül 600 euróért egy 500 éves cellában aludni.

Robben-sziget. Fokvárostól 12 kilométerre a XVII. század óta börtön. A XIX. század folyamán a hollandokat felváltó angolok lepratelepet létesítettek itt, a XX. században pedig az apartheid rendszer börtöneként vált hírhedtté. Leghíresebb lakója a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke, Nelson Mandela, akit 18 éven keresztül tartottak fogva. 1999-ben a kulturális világörökség részének nyilvánították. Nelson Mandela emlékét a fotó is őrzi. Fotó: Anadolu Agency via AFP  

Tower (London). Egykor a brit koronázási ékszereket őrizte, de 1100-tól a XX. század közepéig börtönként működött. A híres foglyok között volt Sir Thomas More, VI. Henrik király, Boleyn Anna és Catherine Howard (mindketten VIII. Henrik feleségei), és Hitler helyettese, Rudolf Hess is, akit 1941-ben, miután az angolok nem voltak hajlandók vele tárgyalni, a Towerbe zártak. Innen vitték Nürnbergbe, ahol életfogytiglant kapott.

Sark börtön. A világ legkisebb börtöne Guernsey szigetén, Európa és Anglia között: összesen két ember fér el benne. 1856-ban építették, a mai napig működik.

ADX (Colorado, USA). A világ legbiztonságosabb börtöne 1994-es megnyitása óta. Az elítéltek napi 23 órát töltenek egy 2×4 méteres magánzárkában. A betonból kiöntött bútorok (asztal, szék, ágy) természetesen nem mozdíthatók, a zárkából enni sem mehetnek ki. Az ablakok 10 centi szélesek, a rabok még azt sem tudják betájolni, hol lehetnek az épületen belül. Nem csoda, hogy nem egy rab megőrül a büntetése során.

Ördög-sziget (Francia Guyana). 1852-ben nyitották meg, az itteni fegyenctelep az egyik leghírhedtebb a történelemben. Az egykori fogoly, Henri Charrière önéletrajzi regényéből 1973-ban filmet készítettek Pillangó címmel, Steve McQueen és Dustin Hoffman főszereplésével.

Alcatraz. Valószínűleg az Egyesült Államok leghíresebb fegyháza, ez volt az ország első maximális biztonságot és minimális kényelmet nyújtó börtöne. Itt tartották fogva a legnotó­riusabb bűnözőket, például Al Caponét. A San Franciscó-i öböl sziklás szigetén kialakított Alcatrazról azt mondták, onnan lehetetlen megszökni. A 36 férfiból, akik mégis megpróbálták, 23-at elkaptak, hatot lelőttek, kettő megfulladt. A maradék ö töt többé nem látták, de úgy tartják, ők is a vízbe vesztek.

Kreszti börtön (Oroszország). A világ legzsúfoltabb börtöne. Minden rabnak 4 négyzetméter saját tér jut, és 15 perc zuhany – hetente. Bár elvileg megszüntetik, addig is valószínűleg lasszóval fogják oda az őröket, hiszen tízezer elítéltnél már csak egy rosszabb van: tízezer heringként összezsúfolt elítélt.

Luxusbörtönök

Aranjuez (Spanyolország) – a családi börtön. Az intézménynek 36 cellája van családok számára. A falakon Disney-figurák, a területen játszótér. Azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek kötődjenek a bebörtönzött szülőhöz, akinek viszont az apa- vagy az anyaszerep megélése segíthet jó útra térni. Justizzentrum Leoben (Ausztria) – az ötcsillagos börtön. A rossznyelvek szerint az országban azért magas a lopások száma, mert ha nincs pénzem, ellopok valamit, aztán majd csak eltengetem a napjaimat egy ilyen börtönben. Az intézetben több sportolási lehetőség is van, a rabok hozzáférhetnek az internethez, részt vehetnek nyelvtanfolyamon, és a párok külön cellát is kaphatnak egy időre. Bastoey-szigeti fogház (Norvégia) – a világ első ökobörtöne. A kis szigeten fekvő börtön többek között napenergiát használ, mindent újrahasznosít, és a legtöbb ételt saját maga termeszti. Az életstílus inkább egy nyári táborra hasonlít: van teniszpálya, lovaglási lehetőség, illetve, ha elég meleg a tenger, úszni is lehet. Nincsenek falai és biztonsági rendszere sem, az elítéltek szabadon mozoghatnak a 80 épület között.

A hírhedt villamosszék. Fotó: Paul Buck, AFP

Sing Sing. A New York állambeli Ossining faluban működött. A név annak az indián törzsnek a neve, amelyiktől 1685-ben megvásárolták a földet. A Sing Sing az Auburn rendszert alkalmazta, amely abszolút csendet írt elő a foglyoknak; ostorozással és egyéb büntetésekkel hajtották végre a retorziót. Összesen 614 férfit és nőt végeztek ki itt villamosszékben, amit „Old Sparky” (öreg szikrázó) néven emlegettek. Julius és Ethel Rosenberget is itt végezték ki 1953. június 19-én, mert az ítélet szerint atomtitkokat adtak át a Szovjetuniónak.

 

Ezek is érdekelhetnek