Nehéz lesz halhoz jutni az üzletekben

Úgy becsülik a halászok, hogy május végére, nyár elejére hiánycikk lesz a hazai hal a boltokban. Ez már most érződik, s az árak egyre magasabbak. Aki az igazi kerti főzőcskézések szezonjában jó halászlevet akar majd készíteni, jól teszi, ha mostanában lefagyaszt magának néhány kiló halat.

Ország-világO. Horváth György2021. 04. 12. hétfő2021. 04. 12.

Kép: Maconkai víztározó mádia horgászverseny horgászat peca hobbi sport verseny hal ponty szabadidő 2020 08 29 Fotó: Kállai Márton

Nehéz lesz halhoz jutni az üzletekben
Maconkai víztározó mádia horgászverseny horgászat peca hobbi sport verseny hal ponty szabadidő 2020 08 29 Fotó: Kállai Márton

Jól jár, aki horgászik és halat is tud fogni, ugyanis ilyen kevés hal, mint most, még nem volt Magyarországon március végén. Az okok között a jól sikerült karácsonyi szezont és a korán beindult exportot, illetve a kormoránokat sorolja az ügyben nyilatkozó Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője.

Júliusra, augusztusra rendeződhet a helyzet, akkorra már nőnek annyit a friss telepítésű pikkelyesek, hogy elérik a piacos méretet.

De akkor sem lesz túl bőséges a kínálat, ugyanis az egyre szaporodó kormoráncsapatok megtizedelték-tizedelik a növendékhalakat, az ivadékokat. Ez akár két évig is kihathat a termelésre. A másfél kilós piacos ponty ugyanis e tömeget három év alatt éri el a hazai körülmények között a tavakban.

A karácsonyi szezonban is igen sok halat vettünk, illetve adtak el a halászatok: ekkor megy el a magyar halfogyasztás harmada. Ráadásul meglepetésre az év első hónapjaiban nagy igény mutatkozott a magyar édesvízi halakra a környező országokban is. Főként Romániába, Lengyelországba és Németországba irányult a kivitel.

Ezt tapasztalva, a MAHAL még februárban felmérést készített, amiből kiderült, hogy a halgazdálkodók készletei elfogytak, és tartalék halállománnyal sem lehet számolni. Az itthon kevésbé népszerű, de például a lengyelek által nagyon kedvelt busafajok teljesen eltűntek a piacról. S persze legnépszerűbb halunk, a ponty adta az export legnagyobb részét, így ebből a halfajból is jócskán leapadtak a készletek.

A már jelentkező kínálatcsökkenés hatott az árakra is: már a magas tavalyiaknál is 10 százalékkal nagyobbak, és szinte biztos, hogy a halmennyiség fogyásával együtt tovább emelkednek a következő hónapokban.

Lévai Ferenc szerint ma már a halászatok elsőként a hazai megrendeléseket igyekeznek kielégíteni, így a hazai halboltok, nagyobb áruházak, piacok vevőit szolgálják ki. A halexportot mellőzik.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a horgászegyesületekkel? A tavasz a legnagyobb telepítések időszaka, ilyenkor egyszerre több tonnányit vesznek a halászatoktól: általában méretes, tehát piacérett egyedeket igényelnek, de a telepítések egy része növendékhal. Azaz a kereskedelemnek szánt halért a hazai vizeken pecázó 400-500 ezer horgász is versenyez.

Ezek is érdekelhetnek