Gyökerek nyomában, Hollywood bölcsőjében

Aki Szatmárban jár, nem ússza meg ajándék nélkül – véli dr. Hanusi Péter mátészalkai polgármester, aki a napokban Jamie Lee Curtis oldalán került be a híradásokba. Tettek is szívecskés ötvösremeket az amerikai színésznő, író nyakába, szilvalekvárt, Pöttyös Túró Rudit a csomagjába. De leginkább szeretetet kapott Mátészalkán a nagyszülei lábnyomát kereső és az apja, Tony Curtis emlékét felidéző világsztár, aki a budapesti filmforgatás szünetében látogatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városba.

Ország-világVarga Attila2021. 06. 18. péntek2021. 06. 18.

Fotó: Cservenyak Oliver

Gyökerek nyomában, Hollywood bölcsőjében Fotó: Cservenyak Oliver

– Marketingből csillagos ötös! A napok vezető híre volt, hogy Máté­szalkán járt Jamie Lee Curtis. Hogyan tudták erre rávenni a film­sztárt?

– Februárban az országos sajtóban megjelent, hogy Tony Curtis lánya, Jamie Lee Curtis Magyarországon fog forgatni egy amerikai szuperprodukció keretében. Tony Curtis, akinek édesapja Mátészalkáról vándorolt ki az Egyesült Államokba, kétszer, 1985-ben és 1988-ban járt a településünkön a felmenői lábnyomát keresve. Ugyanis az apja, Emanuel Schwartz sokat mesélt családjának a gyermekkoráról, így neki, aki már New Yorkban született, szíve vágya volt, hogy eljusson hozzánk. Erről a két látogatásról sokat tudunk, több ezren várták itt őt rajongva.

Ő is büszke volt ránk, és mi is büszkék vagyunk Tony Curtisre. Az elmúlt években a Magyar Hollywood Tanács segítségével a 2010-ben elhunyt színész hagyatékából sok személyes tárgyat megkaptunk az özvegyétől, amely kollekciót felhasználva Mátészalkán tavaly decemberben pályázati pénzekből egy Tony Curtis kávéházat és egy emlékszobát hoztunk létre. A pandémia miatt nem tudtuk megnyitni, s a filmforgatás hírét hallva belénk ötlött, hogy azt akár megnyithatná Tony Curtis lánya, Jamie Lee Curtis is.

– Hogyan lehetett elérni a Budapestre készülő világsztárt?

– A Magyar Hollywood Társaság elnöke, Bokor Balázs, korábbi Los Angeles-i főkonzul segített nekünk. Ő képviselte a magyar kormányt Tony Curtis temetésén. Hollywoodi és hazai filmipari kapcsolatai révén megtudta, hogy a budapesti Origó Filmstúdiónál lesz a filmforgatás. Annak vezérigazgatója, Fekszi Márta végtelen jósággal és szeretettel fogadta a mi kezdeményezésünket, de azt tudomásul kellett vennünk, hogy a pandémia idején ez szinte lehetetlen óhaj, hiszen több milliárd forintos filmberuházásról van szó, és ha egy stábtag megbetegszik a mátészalkai látogatáson, akkor több millió dolláros többletkiadást okozhatunk.

Nagyon sok szűrőn keresztül jutott el a meghívásunk Jamie Lee Curtishez, és azt reméltük, hogy ha számára fontosak a családi gyökerek, akkor el fog jönni hozzánk.

– Tudta, hogy Mátészalkán az édesapja emlékét ápolják?

– Nem. Azt tudta, hogy az édesapja szeretettel emlékezett a gyökereire, és mindig azt mondta, hogy két szülővárosa van: New York és Mátészalka. Azt a filmstúdió hamar tisztázta, hogy nyilvános szalagátvágásról semmiképpen nem lehet szó, esetleg egy magánlátogatásra kerülhet sor. Őszinte leszek: az üzenetünk sikerének a Covid-járvány miatt nem volt esélye.

Akkor csillant fel a remény, amikor anyák napja alkalmával feltett egy üzenetet az egyik közösségi portálon a két és fél millió ember által követett oldalára arról, hogy Magyarországon az édesanyákat ünneplik, s odaírta: „Isten éltesse az anyákat Los Angelestől Mátészalkáig.” Vé­gül pár nappal az érkezése előtt kaptuk meg a listát arról, mely feltételeket kell teljesítenünk ahhoz, hogy ellátogasson hozzánk.

– Igaz, hogy kikötötték, hogy a művésznő hány emberrel találkozhat?

– Igen. Valóban az is meg volt határozva, hogy egy-egy helyszínen hány ember tartózkodhat egy légtérben a világsztárral. Bár nálunk már nincs koronavírusos fertőzött, érthető módon friss PCR-tesztekkel kellett rendelkeznünk. A művésznővel együtt érkezett hozzánk egy Covid-marsall, aki mindenki személyes iratait és orvosi igazolásait el­lenőrizte. A frissítőket is csak az alpolgármester asszony és jómagam szolgálhattuk fel.

– Mátészalkaiaknak öltöztek ne­tán a testőrök is?

– Szó szerint! Órákkal előtte civil ruhás emberek érkeztek hozzánk, volt közöttük – az álcázás nagymestereként – halásznadrágos, hátizsákos testőr is. Megtiltották, hogy a forgalmat bárhol lezárjuk, hiszen az is feltűnést kelt. Azt is írásba adták, hogyha fényképezős embereket, lézengő alakokat látnak, tovább fog hajtani a mikrobusz.

– A világsztároknál nem mindegy, hogy mennyi idő alatt érnek el A-ból B-be. Ma már könnyű eljutni Budapestről Mátészalkára?

– Az autópálya nyolc kilométerre fut tőlünk. Kétszázhatvan kilométerre vagyunk Budapesttől, korábban négy órába telt az út kocsival, a néhány éves autópályán ma már csupán két és fél órányi a távolság.

– Volt mit megmutatniuk?

– Igen. Mátészalkán „A Fény városa, Hollywood bölcsője” koncepció már harminc éve megszületett, de senki sem valósította meg. Miért a fény városa? A mai Magyarország területét nézve 1888-ban itt volt először közvilágítás. És azért hangoztatjuk, hogy „Hollywood bölcsője”, mert innen származik Zukor Adolf, aki Hollywoodot megalapította, és persze Tony Curtis is. Amikor Jamie Lee Curtis kiszállt az autóból és átvette a virágcsokrot, dicsérte az utcát, a platánsort is. Mosolygott.

A közvetlen kedvessége láttán nem a hivatalos beszédemet mondtam, hanem azt, hogy gyökér nélkül elpusztul a fa, s ha mi ápoljuk a gyökereinket, akkor van jövőnk is. Félóra múlva már úgy éreztük, mintha húsz éve ismernénk egymást. A vendégkönyvbe beleírta minden élő családtagja nevét, majd szívet rajzolt, és az ujjbegyét kávéjába mártva meg a macaron piros töltelékét használva kiszínezte azt. Elmondta, hogy az innen származó nagypapa az ő születése előtt néhány nappal hunyt el, s már halványul benne a nagymama arca, ám az erős kezére nagyon emlékszik. Ahogy átöleli őt.

És egész úton ez volt a lelkében – mondta, majd elkezdett dúdolni egy, a mamától egykor magyarul hallott dalt. „Katica, katica, felmászott a fára, leesett, leesett, kitörött a lába.” Ellátogattunk a kávéházból a zsinagógához is, arcát a tenyerébe temetve készült a belépéshez.

– Nem csak lélekben gazdagodtak. Valóban létrejön egy alapítvány is?

– Megtudtuk, hogy aznap fél négykor kelt, telefonon beszélt a családjával, és azt mondta nekik, megy Mátészalkára, ahová nyitott szívvel indul el. A látogatása végén azt mondta: ahogy az édesapja a budapesti Dohány utcai zsinagóga restaurálásához járult hozzá, ő az 1857-ben épült mátészalkai zsinagóga megerősítéséért dolgozna szívesen. Alapítvány létrehozását kérte, amelyhez a támogatását, arcát adja a jövőben.

Érzi: eljött hozzánk, ahol meglepő módon tőle nem akartak kérni semmit sem, csak szeretetet adni. Kapott tőlünk egy helyi ötvösművész által készített nyakláncot szívecskével, amelyet a nyakába akasztott, szilvalekvárt és itt készült, díszhűtődobozos pöttyös túró rudis válogatást is.

– Bekerültek a hírekbe, izraeli, amerikai portálok is beszámoltak a látogatásról – büszkék az itt élők?

– Már régóta azok vagyunk. Több évtizede szinte le kellett hajtanunk a fejünket, annyira rossz híre volt a városnak az építőmunkásokat Budapestre szállító fekete vonat miatt, ma már viszont a Fény városa, Hollywood bölcsője. Tizenhétezren élünk itt, a pandémia előtt négyszázalékos volt a munkanélküliség. A világon öt olyan város van, ahol a négy legnagyobb optikai világcég megtelepedett, nos, az egyik Mátészalka. Büszkék vagyunk, de nagyon.

Híres blogger is Tony Curtis játszott Gina Lollobrigidával, Burt Lancasterrel, Marilyn Monroe-val, Jack Lemmonnal, Roger Moore-ral. Lánya, Jamie Lee Curtis kétszeres Golden Globe-díjas színésznő és ismert gyermekkönyvíró, a The Huffington Post nevű online újság bloggere. 1984-ben feleségül ment Christopher Guesthez, Haden-Guest bárójához, angol-amerikai forgatókönyvíró, színészhez. A házaspárnak két gyermeke van.

 

Ezek is érdekelhetnek