A soul királynőjének világa

Mostanság nagy divatja lett a világhírű énekesek életéről készített filmeknek, így került vászonra a nehéz sorsú Judy Garland vagy a drog- és alkoholfüggő Amy Winehouse története – ebbe a sorba illeszkedik a Respect című alkotás, amely tisztelgés az őstehetség Aretha Franklin előtt.

Ország-világSzijjártó Gabriella2021. 09. 03. péntek2021. 09. 03.

Kép: R_18896_RC (ctr) Marlon Wayans stars as Ted White and Jennifer Hudson as Aretha Franklin in RESPECT A Metro Goldwyn Mayer Pictures film Photo credit: Quantrell D. Colbert , Fotó: Quantrell D. Colbert

A soul királynőjének világa
R_18896_RC (ctr) Marlon Wayans stars as Ted White and Jennifer Hudson as Aretha Franklin in RESPECT A Metro Goldwyn Mayer Pictures film Photo credit: Quantrell D. Colbert
Fotó: Quantrell D. Colbert

Az életrajz röviden: kislányként baptista lelkész apja detroiti templomának kórusában gospeleket énekelt (érthető, hogy Michigan állam saját „természeti kincsének” tekinti a 18 Grammy-díjas dalszerző-énekesnőt), évekkel később pedig már világszerte ünnepelt sztárként tündökölt.

Hosszabban? Az atyai szigor és a vallás súlyos béklyói alól kitörni próbáló Aretha tizenévesen már kétszeres leányanya. Elviselt egy megalázó, bántalmazó házasságot, patriarchátusi korlátok közé szorulva. Minden fronton kétségbeesve kereste a saját hangját, küzdve a démonai és az alkohol szorításában. S mindeközben aktívan részt vett a feketék polgárjogi mozgalmában is.

Aretha Franklin. Fotó: Wikipedia

Liesl Tommy filmje elsősorban az énekesnő zenei útkeresésére és karrierjére fókuszál, így szerencsére bővelkedik dalokban. Érdekesség, hogy a soul királynője 2018-ban, 76 éves korában bekövetkezett halála évében maga választotta ki az életrajzi film főszerepére Jennifer Hudsont: az Oscar-díjas színésznő elképesztően hiteles alakítást nyújt – legyen szó a színpadon csillogó világsztárról vagy az alkoholtól teljesen szétesett nőről, akit a négy gyereke elhanyagolása miatti bűntudat is gyötör –, és a csillagokat is leénekli! Emellett a külső hasonlóságuk is meghökkentő!

A film végén elsöprő erővel csendül fel az áhítattal teli Amazing Grace, mely az akkor 29 éves énekesnő karrierjének legfontosabb albuma lett. A zene és Jennifer Hudson ott már valóban mennyei magasságban szárnyal – Aretha Franklin pályájának ikonikus csúcsán.

Ezek is érdekelhetnek