Agyagkunyhótól a netfüggésig, avagy filmek a nagyvilágból

Egy fejőstehén, egy utcanő, harcos kislányok, hajthatatlan bírók vagy forradalmi ifjak – mindannyian filmek hősei. Ami közös bennük: a bátorságuk. Egy héten keresztül a dokumentumfilmek fővárosa volt Budapest.

Ország-világSzijjártó Gabriella2022. 02. 10. csütörtök2022. 02. 10.

Kép:

Agyagkunyhótól a netfüggésig, avagy filmek a nagyvilágból

Bátor nők, gyerekek, ellenállók, álmodozók, útkeresők. És bátor rendezők, akik – a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon először – anonim alkotók. Ha felfednék magukat, az életükkel fizetnének. Más filmekben a szereplők azok, akiknek élete nagy bátorságról tanúskodik.

Az idei BIDF-en (az angol név rövidítése) mintegy 50 alkotást láthatott a közönség a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elérő, egész estés kreatív dokumentumfilmjeiből. Egyik ámulatból a másikba esve.

Például A Remény Iskolája című film láttán. Képzeljék el: a marokkói sivatag végtelenjében egy agyagkunyhó árválkodik, ahol se víz, se villany, persze WC sem. Mégis mindennap megtelik élettel, ugyanis a kietlen környék egyetlen iskolája működik benne. A 11 tanuló egy kihalóban lévő nomád törzs családjainak tagja. A 13 éves Miloud 10 kilométert gyalogol reggelente az isko­láig – ha apja épp hajlandó őt nélkülözni az állatok ellátásában. Fatima 12 éves, reggelente anyukája kíséri el a többórás útra, miután sikerült meggyőzni a rokonságot, hogy egy lány számára is fontos az írni-olvasni tudás. A gyermekek és fiatal, áldozatkész tanáruk közösen próbálnak harcolni az emberpróbáló körülmények között a túlélésért.

A fiataloknál maradva: a Netfüggők című dokumentumfilm betekintést nyújt egy pekingi rehabilitációs központ mindennapjaiba, ahol kínai tinédzsereket „képeznek át”. A film három fiatalra koncentrál, bemutatva a családok és az egészségügyi dolgozók eltökélt szándékát, hogy a rossz szokástól megszabadítsák őket.

Kezdetben úgy tűnik, a film arra az önmagában sem akármilyen feladatra vállalkozik, hogy megmutassa, miként teszi tönkre a technológia a kínai fiatalok életét. Azonban egyre jobban belemegyünk a szokásostól eltérő pszichoterápiákba, a tizenéves fiúk feltárják szüleik előtt, miért érzik az elidegenedett cybervilág hangjait közelebb magukhoz, mint a saját családjukét...

Bátor álmodozók kategória: Dida és mi, a család. A família a nagyapa sírján a világ legtermészetesebb módján pálinkázik... Forrás: www.bidf.hu

Egészen más családmodell állt Dida előtt! Ő és az édesanyja együtt nevelték fel Nikolát, Dida kisfiát ­Belgrád egy soksávos autóútjára né­ző panellakásában – ez az előzménye a Dida és mi, a család című alkotásnak. Az asszonyok keze közül kirepülve Nikola már hosszú évekkel ezelőtt Svájcban kezdett új életet. Balkáni vére azonban rendszeresen hazahúzza Szerbiába. Látjuk a nyugdíjaskorú Didát – akinek legjobb barátai a kóbor kutyák, kedvenc időtöltése pedig az újságkivágások füzetekbe rendezgetése – egyszer csak egyedül maradni. Hogyan fog Nikola mindennapos segítsége nélkül, életében először egyedül is boldogulni?

Megannyi kérdés, mindet a filmre rögzített való élet szülte. A fesztiválon a szakmai díjakat nyolc kategóriában, a különdíjakat négyben hirdették ki hétvégén. Jó hír, hogy február 13-ig online elérhetők az alkotások; pontos részletekért érdemes ellátogatni a www.bidf.hu internetes oldalra.

Jó tudni!

A Díjnyertes filmek bérletével hat film nézhető meg online 6 ezer forintért. A BIDF-barátok bérlete minden film megtekintésére jogosít 20 ezer forintos áron.