Érezd jól magad!

Manapság alig találunk olyan magára valamit is adó szállodát, amely ne kínálna wellness-szolgáltatást. Bár sokan magával a kifejezéssel csupán az utóbbi években találkoztak, a wellness valójában az emberiség megjelenése óta az életünk része, olyan irányzat, melynek célja a szellemi és fizikai jóllét biztosítása.

Ország-világBalogh Boglárka2022. 08. 17. szerda2022. 08. 17.
Érezd jól magad!

A meztelen valóság. Sokan különbséget tesznek a nudizmus és a naturizmus között. E nézet szerint nudista az, aki időnként a ruhátlanságot választja. A naturista filozófiája az alkalmi meztelenségnél többet jelent: környezettudatosságot, olykor vegetarianizmust, vagy egyszerűen a természettel való szorosabb viszonyt. Az első szervezett naturistaklub 1903-ban alakult meg a németországi ­Hamburg melletti Klingbergben, innen terjedt el az európai kontinensen.

Az első hivatalos nudista­ten­gerpart pedig a fáma szerint VIII. Edward királynak és feleségének, Wallis Simpsonnak köszönhető. A pár kör­útra indult az Adriai-tengeren, és amikor megálltak a Rab-szigeten, annyira elvarázsolta őket a paradicsomi környezet, hogy mint Ádám és Éva, meztelenül szerettek volna megmerülni az átlátszó, türkiz tengerben. Ám mielőtt fejest ugrottak volna a habokba, engedélyt kellett kérniük a helyi önkormányzattól a fürdésre. A városatyák zöld utat adtak a királyi párnak, és ezzel megszületett a világ első hivatalos nudistastrandja.

A naturizmus egy életforma, ami a természetességről szól. Fotó: Shutterstock

A horvát sziget példáján felbuzdulva a franciáknak sem kellett több, sorra bukkantak fel a meztelenstrandok szerte az országban. Különösen Montalivet Beach lett népszerű, innen indult hódító útjára a naturizmus. Szintén Franciaországban, Cap d’Agde-ben alakult meg a Village naturiste, Európa legnagyobb, 1974 óta működő naturista-üdülőtelepe, melynek területén sok ezren tölthetik el jól meg­érdemelt pihenésüket.

Fürdőtúra a hegyek között. Síelni és gyógyulni egyszerre? Nem lehetetlen. A svájci Leukerbadban egy fárasztó túra vagy síelés után nyitott termálmedencékből gyönyörködhetünk a környék szédítően magas hegycsúcsaiban. Itt található ugyanis Európa legnagyobb vízhozamú termálvizes forrása: a föld mélyéről napi 3,9 millió liter gyógyhatású víz tör a felszínre. A település tízmedencés fürdője, a Burgerbad mintegy 250 féle wellness-szolgáltatással – többfajta gyógymasszázzsal, különböző kezelésekkel – várja vendégeit. A központ különlegessége a római–ír fürdő: az ókor egyik különösen élvezetes, meztelen fürdési rituáléja közben a fürdőzők tizenegy állomáson haladnak át, beleértve a szaunákat, a gőzfürdőket és a különböző hőmérsékletre felmelegített termálmedencéket. Ezek az egymást követő állomások fokozatosan hevítik a testet az egészséges izzadás szintjére, majd finoman lehűtik. A kétórás fürdési rituálé végén a vendégeket előmelegített takaróba bugyolálják a pihenőszobában.

Burgerbad mintegy 250 féle wellness-szolgáltatással büszkélkedhet. Forrás: Sielők.hu

Nyakig a sörben. Minden sörbarát álma, hogy egyszer nyakig merülhessen kedvenc italába. Nos, a nyugat-csehországi Chodová Planában, a Chodovar családi sörfőzdében megtehetik: sörben fürödhetnek és sörmasszázst vehetnek. A 2-3 személyes kádakba engedett 34 Celsius-fokos, élesztő­kultúrával és szárított-morzsolt gyógyfűkeverékkel gazdagított ásványvizes fürdősör felszínét karamellszínű hab borítja, és a levegőt betölti az egyidejű ivókúrához ajánlott, frissen főzött barna sör illata. A fürdő átmelegíti a bőrt, kitágítja a pórusokat, melyeken keresztül enyhe izzadással távoznak a káros anyagok. A masszázskor a testre felvitt sörélesztők vitaminokkal és ásványi anyagokkal táplálják a bőrt, amivel elősegítik a hidratálását és regenerációját. A legfontosabb adalékanyag a sötét színű fürdősör, amelyet a titkos eredeti recept szerint kizárólag a Chodovar családi sörfőzde készít hagyományos eljárással.

Sóterápia a föld alatt. A vi­­lág egyik legrégebbi sóbányája, a lengyelországi Wieliczka a krakkói sóvidék része. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bánya ma már nem csak múzeum, de föld alatti egészségügyi komplexum is, ahol a vendégek beülhetnek a Salt Spaba, azaz a sóterápiára is.

Egy lengyel bányaorvos a XX. század elején megfigyelte, hogy a sóbányában dolgozók közül senki nem szenved tüdőbajban. Hamar kiderült, hogy Wieliczka mikroklímája egyedülálló: nagy pára- és nátrium-klorid-tartalma mellett állandó 12-14 Celsius-fokos hőmérséklettel, nyomással, ionizációval, illetve jelentős mangán-, magné­zium- és mésztartalommal is rendelkezik. A 135 méter mélyen fekvő Wessel-tó termébe rehabilitációs turnusokat szerveznek a légúti betegségekben szenvedőknek. A só­kamrás terápia akár egész napon át is eltarthat, a vendégek légzési gyakorlatokon és speciális masszázson is részt vehetnek.

A természetes sóbarlangok klímája gyógyító hatású, jó hatással van a légúti és légzőszervi betegségekre. Fotó: Shutterstock

Algák és moszatok. Míg az ókori rómaiak a sós termálfürdők előnyeit és az ásványi anyagok, az algák, az iszap jótékony hatásait használták ki „wellnessezéseik” során, addig az egyiptomiak egészségmegőrző terápiájuk fontos részének a növényekkel való gyógyítást, vagyis a fitoterápiát tartották. Az értékes olajokat előszeretettel alkalmazták a fürdőikben, illetve a tisztítókúrákban.

E két ősi tudást elevenítette fel és fejlesztette tovább a szardíniai Forte Village orvosi csapata: hatékony módszert dolgoztak ki a test méregtelenítésére és fiatalítására. A szálloda trópusi kerteket idéző medencéiben a 20 Celsius-fokostól a 38 fokosig mindenféle hőmérsékletű víz megtalálható. A tengervizet aloe verával és mentával keverik, a kezelések során különböző fürdőkkel, pakolásokkal kényeztetik a vendégeket, amihez gyógyhatású tengeri ásványi anyagokat és algákat használnak.

Tudta?

Dr. Halbert L. Dunn kanadai-amerikai orvos alkotta meg az 1950-es években a wellness mozaikszót a wellbeeing és a fitness összevonásából, mely a jó közérzet és a jó kondíció kifejezés együttese. Jelentése és egyben üzenete: Érezd jól magad!

 

Ezek is érdekelhetnek