Bor mellé pezsgő

A hazai borászatok – van belőlük mintegy ezer – egy része néhány éve, bő évtizede rájött, hogy a bor mellett érdemes felvenni a termékeik közé a palackban – tehát hagyományosan – érlelt ne­­mes pezsgőket is.

Ország-világO. Horváth György2022. 12. 31. szombat2022. 12. 31.
Bor mellé pezsgő

Ez persze teljesen más technológiát igényel, mint a borkészítés. De a többség kitanulta, annyira, hogy egy sor nemzetközi versenyen évről évre kitűnő eredményeket érnek el. Ebben az évben a Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) versenyről például a Tokajban működő Sauska-borászat két arany- és egy ezüstérmet hozott el. Ez a legnagyobb jelentőségű nemzetközi megméretés, amelyen kizárólag pezsgőket értékelnek, az idén 21 ország csaknem ezer itala versengett. A pezsgőket 1 napig kóstolta a zsűri, s végül 147 arany- és 249 ezüstérmet osztott ki.

A pezsgőkészítő borászatok közé tartozik a hegyaljai Degenfeld grófi birtok, ahol már a XIX. században jelentős területen dolgoztak. Furmintalapú pezsgőjük 100 hektáros területről kerül ki és hagyományos erjesztésű. A Béres család is vásárolt birtokot Tokaj-Hegyalján, a gyógy­cseppjeiről és más gyógytermékeiről híres vállalkozás pincészetében is készül pezsgő Erdőbényén. Itt ma már 45 hektáron termesztik a borvidék jellemző szőlőfajtáit.

Demeter Zoltán hét dűlőben, mindössze hét hektáron gazdálkodik a Tokaji borvidéken, mégis megkerülhetetlen alakja a terület megújításának, saját pincészetét 1996-ban alapította. De a Tokaj-Hétszőlőtől kezdve sorolhatnánk tovább más hegyaljai pincészeteket is, amelyek pezsgővel is foglal­koznak.

Nagyot ugorva, az ország nyugati részében – ahogyan minden borvidékünkön – szintén találunk pezsgőt is gyártó cégeket. Így tesz Kreinbacher József borászata a Somló-hegyen, ahol francia szakember felel a cég pezsgő-előállításáért, amit – miként Tokajban is a legtöbben – a furmintszőlőre alapoznak. Szintén a Somló-hegyen működik a Fehérvári Borbirtok, amely szintén a furmintra építi extraszáraz és brut pezsgőit.

Az Alföldre látogatva is számos pezsgős borászattal találkozunk. A hazai piac második legnagyobb pezsgőértékesítőjeként ismert izsáki gyár mellett ott a Gedeon Szőlőbirtok a Kunsági borvidéken, Ágasegyháza és Izsák között. Varga Árpád fiatal borász 1999 óta fejleszti folyamatosan a 80 hektáros birtokot. A hagyomány és a modernitás jegyében ötvözi a családban ellesett fogásokat a felsőfokú tanulmányaival. Az izsáki gyár pezsgőmestereként szerzett tudását és a személyes tapasztalatait most már a saját borászatában kamatoztatja.

A Törley cég évszázada az etyeki-budai borvidékről szerzi be a pezsgőalapanyagot adó szőlőket. A cégcsoporthoz tartozik a szintén a német Henkell und Schönlein tulajdonában lévő balatonboglári nagy borászat és az általa készített BB-pezsgő. (A cég a Törley, BB, Hungária és François pezsgőivel piacvezető, a Walton és a Pompadour gyártását és kereskedelmét 2017-ben befejezték.)

Etyeken is számos borászat készít már pezsgőt, és nem olyan messze, a móri borvidéken is találunk nemes italt. A Molnár Borház (Paulus) 130 hektár új telepítésű szőlő varázslatosan szép, festői környezetben, a Vértes-hegység lábánál. Ez az értékes terület erős alap, amelyre bátran építhették a móri borvidék legnagyobb borászatát.

A palackonként 65-75 ezer forintba kerülő francia, eredeti champagne-pezsgők ma a legdrágábbak az itthoni kereskedelemben, de a legolcsóbbak is 1200-1300 forintba kerülnek üvegenként. A hazai borászatok által kisebb mennyiségben készített nemes ital ára 2500 és 10 000 forint között mozog. Nem árt tudni, hogy az ár mögött sok munka van, ezek a pezsgők nem nagy tömegben, tankban, hanem üvegben erjesztettek, többségében legalább 2-3 évig érlelt termékek.

Ezek is érdekelhetnek