Eltávozott az isteni Lollo

Mindannyian meghalni születtünk, a különbség az az intenzitás, amely mellett az életünkben döntünk – mondta egy interjúban minden idők legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida. A 95 éves korában elhunyt díva kalandokban bővelkedő életet élt.

Ország-világPuskás Kati2023. 01. 23. hétfő2023. 01. 23.

Kép: Róma, 2023. január 16. 1950. január 1-jén készült kép Gina Lollobrigida olasz színésznőről Rómában. Gina Lollobrigida, az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz filmcsillaga és szexszimbóluma 95 éves korában elhunyt - közölte 2023. január 16-án a színésznő családja. MTI/AP/LaPresse, Fotó: LaPresse

LOLLOBRIGIDA, Gina
Róma, 2023. január 16. 1950. január 1-jén készült kép Gina Lollobrigida olasz színésznőről Rómában. Gina Lollobrigida, az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz filmcsillaga és szexszimbóluma 95 éves korában elhunyt - közölte 2023. január 16-án a színésznő családja. MTI/AP/LaPresse
Fotó: LaPresse

Luigia Lollobrigida a Rómához közeli Subiacóban, egy festői kis faluban született 1927-ben, és ott nevelkedett három lánytestvérével. A szép arcú, homokóra testalkatú lány több szépségversenyen is indult, és rendre dobogós helyen végzett. A római Képzőművészeti Akadémián tanult festészetet és szobrászatot.

A filmes világnak Mario Costa filmrendező fedezte fel 1946-ban: egy római utcán fordult meg utána, így került Gina 19 évesen a film világába.

A „La Lolló”-nak becézett színésznő az ötvenes évek első felében forgatta legsikeresebb filmjeit. Sokan irigyelték Gérard Philipe-et, akinek a szépséges Gina volt a partnere a Királylány a feleségem című filmben. Másodszor Az éjszaka szépei című filmben játszottak együtt.

Lollobrigida nevét 1953-ban, a Humphrey Bogart oldalán forgatott Ördögi kör (Afrika kincse) című szatírában ismerték meg világszerte, a John Huston által rendezett alkotás egyben tengerentúli debütálása volt.

A Kenyér, szerelem… vígjátéksorozatban Vittorio de Sica volt a partnere. A harmadik részben az éppen gyermeket váró „isteni Lollo” kénytelen volt átengedni a főszerepet az akkor még ismeretlen Sophia Lorennek. A két színésznő között egy szerencsétlen megjegyzés miatt „kebelháború” robbant ki, amely évekig témát adott a bulvársajtónak, noha viszályuk később állítólag barátságba fordult. „Nem állt szándékomban senkivel rivalizálni: én voltam a numero uno. Saját magamnak köszönhettem a sikert, engem nem támogatott producer. Mindent egyedül csináltam” – mondta Gina.

A színésznő két ízben is játszott az Alberto Moravia regényéből készült A római lányban: 1954-ben, 27 évesen a naiv utcalányt, 60 esztendősen pedig az édesanyját alakította.

A párizsi Notre-Dame Esmeraldája meghozta számára a világhírt. Fotó: AFP

Igazi nemzetközi karrierje 1955-ben, A világ legszebb asszonya című produkcióval indult, egy évvel később a cirkusz világába elkalauzoló Trapézban artistalányként Tony Curtis és Burt Lancaster partnere volt, majd a Victor Hugo regénye nyomán készült A párizsi Notre-Dame tragikus sorsú Es­me­ral­dáját személyesítette meg.

Egy ideig Amerika és Európa között ingázott. A legenda szerint a tengerentúlra a milliárdos Howard Hughes csábította át. Igazi hollywoodi sztár mégsem lett belőle, hiába reklámozták úgy, hogy ő a legjobb, ami a makaróni óta Itáliából érkezett.

Hazatérése után készült filmjei közül a legnagyobb visszhangot a Cicababák váltotta ki, amelyért 1965-ben az álszent olasz cenzúra erkölcstelenség címén eljárást indított. Néhány film erejéig még vissza tudták csábítani Amerikába, így a Jó estét Mrs. Campbell forgatására, amelyért 1968-ban Golden Globe-díjra jelölték, ahogy 1985-ben a Falcon Crest című tévésorozatért is. Utoljára 2011-ben a Box Office 3D című olasz filmben szerepelt.

1969-ben sikeres tévéműsora indult Olaszországban, abban a történelem nagy asszonyalakjait elevenítette meg.

Többször is járt hazánkban

1972-ben a Magyar Televízió szilveszteri műsorát emelte fényével, és még a két műsorvezetőt – Antal Imrét és Vitray Tamást – is táncba vitte. Vitray önéletrajzi könyvében elárulta, hogy ez nagy meglepetés volt számukra, ugyanis a próbákon csak ácsorogtak a díszlet szélén a produkció alatt: „A felvételen aztán teljesen váratlanul egyszer csak odajött hozzánk, és nyújtotta a karját. Imrének meg nekem is volt annyi rutinunk, hogy becsoszogtunk vele, ahogyan tudtunk.” A műsorvezető azt is elárulta, hogyan sikerült az olasz dívát hazánkba csábítani: „A nekünk megfizethetetlen, mániákusan fotózó világsztár Olaszországban éppen kiadott egy saját képeiből készített albumot, és szerette volna, hogy a világon mindenütt megjelenjen. A Magyar Televízió megkereste a kiadóját, és megállapodtak, hogy nálunk is megjelenik az albuma, ha személyesen hajlandó bemutatni. Így sikerült állítólag szinte ingyen idehozni őt, és természetesen meg is mutathatta a könyvét a műsorban.”

Az olasz díva 1972-ben táncba vitte Vitray Tamást és Antal Imrét. Fotó: Fortepan, Szalay Zoltán  

1993-ban Friderikusz Sándor vendége volt Lollobrigida, és a '72-es felvételre visszautalva elárulta, hogy maga varrta a gyöngyöket, flittereket az akkori ruhájára. „Tökéletes stresszkezelés a varrás” – mondta. Friderikusz Sándor kérdésére, hogy mit szól a modern nőideálokhoz és a szilikonozáshoz, azt felelte: „Ha a barátja lennék ezeknek a fiatal lányoknak, akkor azt a tanácsolnám nekik, hogy inkább az agyukat injekciózzák.” 2005-ben pedig a budapesti Operabál díszvendége volt az olasz díva.

Bár a filmezéstől visszavonult a hetvenes években, nem tétlenkedett, sikeres második karriert épített. A fotózás felé fordult, és több könyvet is kiadott képeivel, majd az új évezredben visszatért a szobrászathoz.

Megpróbálkozott a dokumentumfilmmel is, Fidel Castro exkluzív interjút adott neki, de énekesnőként sem volt sikertelen. 1999-ben elindult az európai parlamenti választásokon, ám nem jutott be az uniós képviselő-testületbe.

A magánélete kevésbé volt szerencsés, mint a karrierje. 1949-ben ment férjhez Mirco Skofic szlovén orvoshoz, akitől fia született. Huszonkét év után, 1971-ben váltak el.

Elismerések és díjak

Gina Lollobrigidát a Firenzei Művészeti Akadémia – harmadik nőként – tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették. Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.

Az isteni Lollónak a válás után számos kapcsolata volt, egyebek között Christiaan Barnarddal, az első szívátültetés végrehajtójával.

Az egykori díva néhány éve azzal került vissza a hírekbe, hogy kihasználják a környezetében felbukkanó pénzsóvár – jóval fiatalabb – férfiak. Emiatt a fia megpróbálta gyámság alá helyeztetni az édesanyját, ezért a díva megszakította a kapcsolatot vele, és az unokájával is.

Gina stílusikon is volt, kifogástalan eleganciával öltözködött. Fotó: Filippo Monteforte, AFP

Túl a nyolcvanon jegyezte el magát egy nála 34 évvel fiatalabb katalán üzletemberrel, de a környezet tiltakozása miatt felbontották az eljegyzést. A házasság mégis megköttetett: Javier Rigau y Rafols ugyanis aláíratott vele egy spanyol nyelvű dokumentumot, ami lehetővé tette, hogy Barcelonában Lol­lobrigida távollétében is megtarthassák a spanyol törvények szerint érvényesnek minősülő esküvőt. A filmsztár csalás és házasságszédelgés miatt pert indított, de a bíróság elutasította keresetét, végül 2019-ben a Vatikán érvénytelenítette a házasságot.

Ezek is érdekelhetnek