Szeretni kell, ennyi a titok

Korda György január 4-én töltötte be 84. életévét. Több mint hat évtizedes pályafutását nehéz lenne tényszerűen, részletekbe menően felidézni, ezért néhány slágere mentén emlékeztünk vele a nagy korszakokról, amelyek meghatározták pályaívét.

Ország-világPuskás Kati2023. 01. 17. kedd2023. 01. 17.

Kép: 20220702 Bükkábrány X. Ősfa Fesztivál, falunap Bükkábrányban. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Képen: Korda György és Balázs Klári énekesek, előadók, Fotó: Ádám János

Szeretni kell, ennyi a titok
20220702 Bükkábrány X. Ősfa Fesztivál, falunap Bükkábrányban. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Képen: Korda György és Balázs Klári énekesek, előadók
Fotó: Ádám János

Színésznek készült, a harmadik rostavizsgáig jutott a felvételin. Énekesként 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Mondja is a Szabad Földnek:

-Nagy sláger lett belőle, mind a mai napig énekelem. Pályakezdőként fogalmam sem volt róla, hogy ez lesz az ars poeticám, ez lesz a vezérfonala az életemnek, én akkor csak azt tudtam, hogy énekelni szeretnék. Annyiféle szeretettel, jósággal, támogatással találkoztam életem során, hogy megértettem: szeretni kell, ennyi a titok. Szeretni kell az embereket és azt, amit csinálunk.

A tehetséges énekes csodás hangjával elbűvölte a közönséget, hamar állócsillag lett belőle. Nagyívű hangterjedelméhez kiválóan illettek a nagy olasz slágerek és a fesztivál után kiáltó, érzelmes dalok.

-Vándor Kálmán – aki nemcsak kiváló dalszövegíró, hanem a Népszava legendás sportrovatszerkesztője is volt – amellett, hogy ihletetten fordította magyarra az olasz szövegeket, tökéletesen közvetítette a laza olasz stílust is, amelyet testhezállónak éreztem magam is.

Korda György. Fotó: Knap Zoltán, Bors

A beatzene térhódítása sem tépázta meg a karrierjét, Korda György azok közé tartozott, akik minden zenei korszakban meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválok, versenyek, amelyeken mindig a díjazottak között volt. A sármos énekesnek ladyből több is jutott: énekelt Lady N.-ről, Lady Karneválról, Lady Lauráról, és magyarul az ő hangján szólalt meg Chris De Burg csodás dala, a Lady, lady, lady.

-Nagytehetségű dalszerzők és szövegírók írták a fesztiválokra a slágereket, de elő­fordult, hogy kértem egy kis szövegmódo­sítást. Például a Visszatérek én, hiába űzöl el ref­rénje eredetileg az lett volna, hogy Minden csókodért adok egy csillagot, de ­mondtam, hogy nem vagyok én szovjet tábornok. Amikor meg Klárikával készült a ­L’ amour című duettünk, úgy indult volna, hogy Mikor indul a nyár, már táncol a lány, akkor eszembe jutott, hogy eredetibb és humorosabb lenne, ha belecsempésznénk a közismert kártyaszenvedélyemet. Így átírták, és én azzal a szöveggel indíthattam, hogy Van egy nagy szerelem, ez a kártya nekem, imádom…, mire Klárikám folytatta azzal, hogy Ez a ­pechem nekem, mert így elveszítem a párom.

Ez persze nem igaz, hiszen Korda György és Balázs Klári már több mint négy évtizede élnek boldog házasságban és boldog munkakapcsolatban. Néhány hónapos turnékkal több évtizeden át léptek fel Észak-Amerikában és Ausztráliában. Kanadai turnéjuk idején kapott szárnyra egy morbid pletyka, amely hetekig lázban tartotta a bulvárlapokat és olvasóikat. Erről így vélekedik:

-Két nagy kópénak – Nádas György és Boncz Géza humoristáknak – volt köszönhető a vad pletyka, hogy Korda megölte a feleségét Kanadában, nem is akárhogy, lefejezte. Bármilyen furcsa, volt, aki elhitte, hogy képes lennék ilyesmire, sőt még a rendőrségig is eljutott a hír. Meg is jelentek édesanyámnál, aki mondta, hogy Kanadában turnézunk. Én pedig nem értettem, hogy apám miért olyan ideges a telefonban. Felhívott, és követelte, hogy azonnal adjam Klárikát. Mondtam, hogy nem tudom, mert éppen a fürdőszobában van. Erre már kiabált, hogy most rögtön beszélnie kell vele. Kénytelen voltam kihívni a feleségemet a fürdőszobából, és csak ekkor nyugodtak meg a kedélyek, hogy minden rendben, nincs alapja az őrült pletykának, amiről viszont mi csak akkor értesültünk.

Fellépésen, együtt. Fotó: Ádám János, Boon.hu

Tény, hogy a Korda–Balázs házaspár elválaszthatatlan, és sikert sikerre halmoznak. Persze, hogy kíváncsiak voltunk a titokra: a hosszú, boldog házasságéra, és arra is, hogy lehet, hogy immár több generáció békés egymás mellett élésben csápol a koncertjeiken a zenéjükért rajongva.

-A szakmai talán egyszerűbb: akarunk és tudunk is megújulni. Kölcsönösen inspiráljuk egymást, és az én szólódalaim után új színt hoztak a palettán a duettjeink, amit nagyon szeret a közösség: ismerik, kérik azokat, például nincs fellépés Mamma Maria nélkül. Szerencsére a zenei ízlésünk is hasonló Klárikámmal. Ami a házasságot illeti, a szeretet, szerelem mellett nagyon fontos a kölcsönös tisztelet. Annak ellenére, hogy én már huszonnégy éve a pályán voltam, Klárika egyenrangú partnerem, a közönség is így fogadott el minket. Az is hozzájárulhatott a házasságunk sikeréhez, hogy egyforma az ízlésünk életvitelben és kulináris tekintetben is: mindketten imádjuk a napot, a tengerpartot, a tenger gyümölcseit. Szeretünk szép környezetben élni, elegánsan megjelenni. Mindig megtiszteljük a közönségünket, hogy átöltözünk, mielőtt színpadra lépünk, nem abban lépünk fel, amiben esetleg órákon át utaztunk. Talán ez is hozzásegít, hogy legyőzzük a lámpalázat, mert bizony mind a mai napig izgulunk, amíg színpadra nem ­lépünk.

Az én szememben Korda György – nyolc évtized ide vagy oda – nem bácsi, hanem elegáns férfi. Őt azonban sem a Gyuri bácsizás, sem a Bagi–Nacsa-féle paródia nem bántja. Sőt!

-A Gyuri bácsizás azért nem zavar, mert egyértelmű, hogy ez a szeretet és a tisztelet jele. Az elhíresült paródia pedig szerintem még hozzá is tett a népszerűségünkhöz. Elárulok egy kis titkot is: az első paródiában egy kissé merev tartással, derékban picit meghajolva jelenített meg Nacsa Olivér. Ez akkor stimmelt, ugyanis egy operáció során átvágtak egy izmot, és évek kellettek, amíg rendbe jöttem.

A tavalyi évben elképesztően nagyot ment a Reptér című sláger, szerintem nincs ember, aki ne hallotta volna.

-A Reptér Máté Péter remek szerzeménye, amelyet negyvenkét éve írt, és annyira a szívén viselte, hogy még a dal felvételére is eljött, és bizonyos részeknél meg is mutatta, hogyan szeretné viszonthallani a szerzeményét. Akkor is nagy sláger volt, de azt álmomban sem feltételeztem, hogy négy évtized múlva ez lesz az a dal, amely a nemzetközi vizekre is kievez, és sikert hoz, a DJ-k előszeretettel pörgetik a remixet Ibizán is.

A Csináljuk a fesztivált című műsorban – ahol zsűritagként működik közre a Korda házaspár – egy csodás új duettet is hallhattunk tőlük. A Pesti mese szerencsére nem a pályától, csak tengerentúli fellépésektől való búcsúról szólt.

-Egyáltalán nem tekintem befejezettnek az életművemet. Ha már úgy hozta az élet, hogy nyolcvannégy évesen ott legyek a sűrűjében, akkor úgy érzem, kötelességem, hogy adjak a közönségnek, amíg adni tudok. Nincs megállás, mindig igyekszünk megújulni. Májusban hatalmas koncertünk lesz a Budapest Parkban nagyzenekarral, tánckarral, impozáns látvánnyal.

Ezek is érdekelhetnek