Tavaszi szirombontás

A botanikus kertek népszerűsége többek között abban rejlik, hogy egyszerre testesítik meg a költőiséget, a nyugalmat és a szépséget. Ma már nem csak ritka növényeket mutatnak be, de az új látványosságoknak köszönhetően – mint a fák koronáin átívelő sétányok, művészeti installációk, mesterséges tavak – a várost elhagyó ember valóban úgy érezheti, hogy a természet lágy ölére érkezett.

Ország-világBalogh Boglárka2023. 03. 29. szerda2023. 03. 29.

Kép: People take photographs of cherry trees in blossom in Tokyo, Japan, on Monday, March 30, 2015. Japan's emergence from recession was weaker than first estimated as companies unexpectedly cut investment and drew down their inventories, offsetting a pickup in consumer spending. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images, Fotó: Bloomberg

Cherry Blossoms Bloom In Tokyo
People take photographs of cherry trees in blossom in Tokyo, Japan, on Monday, March 30, 2015. Japan's emergence from recession was weaker than first estimated as companies unexpectedly cut investment and drew down their inventories, offsetting a pickup in consumer spending. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg

Kaucsuktól az orchideáig. A Szingapúr városközpontjában létesített botanikus kert egyike annak a háromnak, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik. A Mezőgazdasági Kertészeti Társaság 1859-ben alapította, megalakulása után kulcsszerepet játszott a régió gumikereskedelmének fellendülésében, amikor első tudományos igazgatója, Henry Nicolas Ridley vezetésével itt forradalmasították a gumigyártáshoz szükséges kaucsuk előállítását. A kert ma már másik fontos feladata a trópusi haszon- és dísznövények kutatása. Kialakításakor az Egyesült Királyságban található Királyi Botanikus Kertek facsemetéit és palántáit használták fel, ezek szaporításáról már helyben gondoskodtak, s később innen osztották el a növényeket Délkelet-Ázsiába és a világ más részeire is.

Szingapúr nemzeti virága, a Vanda Miss Joaquim. Fotó: Shutterstock

A főkertekben található Nemzeti Orchidea Kert az orchideakutatások élvonalába tartozik. Az egyenlítői éghajlatnak köszönhetően itt található a legnagyobb orchideagyűjtemény, amely 1200 fajból és 2000 hibridből áll. A virágok népszerűségét mutatja, hogy 1981-ben a hibrid kúszó orchideát, a Vanda Miss Joaquimot az ország nemzeti virágának nevezték ki.

Séta a Fakígyón. A Dél-afrikai Köztársaság déli részén, a Tábla-hegy keleti oldalában fekvő nem mindennapi kert a világ egyik legváltozatosabb flórájával és faunájával dicsekedhet, amely vezető szerepet tölt be a természetvédelmi kutatásokban és a megőrzésben is. Fokvárosnak az UNESCO Világörökség részét képező parkja, a Kirstenbosch Botanikus Kert 1913-ban jött létre azzal a céllal, hogy megőrizze a régió egyedülálló növényvilágát. Ma különálló területekre oszlik, így sétálhatjuk körbe a haszonnövények ágyását, az arborétumot vagy a Szoborkertet, és külön részen ismerkedhetünk meg a kihalás veszélyétől fenyegetett dél-afrikai növényekkel.

A több mint 5 négyzetkilo­méternyi kertet nem csak a virágok és növények szerelmesei keresik fel, a Kirstenbosch tökéletes a ma­dármegfigyeléshez is. A sisakos gyöngytyúk mellett fokföldi fran­kolinnal és sztyeppei ölyvekkel is találkozhatunk, a Fakígyón – vagyis a magasban húzódó sétányon – pedig a fák koronái között gyönyörködhetünk a tájban és a felhősapkás Tábla-hegység lapos gerincében.

A Kirstenbosch Botanikus Kert területe korábban ipari vidék volt rozsdás roncsokkal, romos épületekkel. Fotó: Shutterstock

Hidegtűrők a sziklák között. A norvég Arktisz-Alpesi Botanikus Kertnek már a neve is elárulja, mi vár arra, aki Tromsø városába látogat. A világ legészakibb botanikus kertje tökéletes példa arra, amikor a természet ereje a kedvezőtlen körülmények között is győzedelmeskedik. A megszokott, zölden pompázó sétányok helyett itt szó szerint kőrengetegben találja magát az ember, és igencsak le kell hajolnia, hogy a világ minden területéről származó hidegtűrő fajokat észrevegye a sziklák között.

A kertben 28 tematikus gyűjtemény található, köztük az Északi-sarkvidék, a Himalája, Dél-Amerika legdélebbi része és az északnorvég partok növényei, s megannyi faj nem látható más kertekben, csupán Tromsøban.

A legújabb táj, amit a kertészek kialakítottak, egy nagy kőgerinc. Ide a száraz és meleg déli lejtőn élő, Törökországból, Libanonból, Dél-Afrikából és Chiléből származó növények kerültek, míg az északi oldalon a Svalbard hóágyás növényei virítanak az évszaknak megfelelően. Itt található többek között Európa egyik legritkább boglárkája, a Ranunculus wilanderi, amely vadon csak egyetlen helyen fordul elő a világon: Kapp Thordsen Svalbard enyhén lejtős tundravidékén, általában mélyen beágyazva a mohatakaróba.

Az újjáéledés szimbóluma. Japán leglátványosabb természeti jelensége kétségkívül a tavaszi cseresznyevirágzás, amely a megannyi szakurafajtának köszönhetően több hónapig is eltart. A japáncseresznye virága változatos színű, a fehértől a sötét rózsaszínig terjed, virágzásának ünneplése pedig csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti kultúrában. Külön neve is van: virágnézés, azaz hanami.

A szakura csodálata egy legendához köthető: a Fuji istennője minden év tavaszán újjáélesztette az elhalt virágokat, és cseresznyefavirágokkal díszítette a japánok legszentebb hegyét. Így vált a sza­kura az újjáéledés szimbólumává, de gyors elvirágzása miatt a halandóságot, az elkerülhetetlen elmúlást is jelképezi.

A legkorábbi virágzás a trópusi Okinaván általában már januárban elkezdődik, míg az utolsó szirombontás Hokkaido legészakibb szigetén május elején figyelhető meg. Japán fő turisztikai látványossága csaknem ezer helyen várja a turistákat, erre az egyik legalkalmasabb a Nara prefektúrában található Yoshino-hegy. A magaslat nemcsak könnyű túrázásra alkalmas, de kétszázféle japáncseresznye több mint 30 ezer fája borítja a felfelé vezető nyolc kilométeres ösvényt. Leghíresebb fája egy hatalmas cseresznyefa, melynek ágai a föld felé hajlanak. Alkonyattól éjfélig kivilágítják.

A cseresznyevirágzás Japánban nemcsak a szép rózsaszín virágokról szól, hanem a kultúra része is. A művészetekben, költészetben, festészetben, kerámiákon évszázadok óta jelen van. Fotó: Gettyimages

Mint minden hegyvidéken, itt is adódnak magassági és hőmérsék­leti különbségek, így a cseresznyevirágok az egymás fölött elhelyezkedő négy ligetben különböző időpontokban nyílnak. Az alsó szint virágzik először, így az esetleg a szezon végére érkezőknek sem kell csalódniuk, hiszen a felső ligetek még május elején is virágba borulnak.

Yoshinoyama nemcsak az első számú célpont Japánban a sza­ku­ra­szezonban, hanem az egész hegyvidék az UNESCO Világörökség része is.

Ezek is érdekelhetnek