A futball legjei I.- Lionel Messi

Sokféle út vezet a sikerhez. Legtöbbször a tehetséget és a szorgalmat, valamint a kitartást szokták emlegetni, de tény, olykor az sem árt, ha valaki jókor van jó helyen. A labdarúgásban a hírek manapság két ikonról, két sztárról szólnak. Az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo példája mutatja, hogyan születnek a legendák.

Ország-világVarga Attila2020. 06. 18. csütörtök2020. 06. 18.
A futball legjei I.- Lionel Messi

Lionel Messi 1987. június 24-én született az argentínai Ro­­sa­rió­ban. Apai ágon ősei az olaszországi An­conából származnak, ahonnan egyik felmenője, Angelo Messi 1883-ban emigrált Argentínába. Egy gyári munkás apa és egy takarítónő anya harmadik fiaként, ötévesen kezdett el futballozni a Grandoli nevű helyi csapatban, ahol mellékállásban apja volt az edző.

Nyolcévesen, 1995-ben Messi a rosariói Newell’s Old Boyshoz igazolt, s néhány évre rá, 11 éves korában növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála. Nagy tehetségnek bizonyult, ezért az első osztályú argentin River Plate is érdeklődött iránta, de a klubnak nem volt arra figyelme, vagy talán kapacitása, hogy finanszírozza a fiú gyógykezeltetésének havi 900 dolláros költségét.

Ekkor szerzett Messiről tudomást Carles Rexach, a Barcelona akkori sportigazgatója, aki felajánlotta, hogy a spanyol klub fizeti a kezeléseket, amennyiben az argentin Európába szerződik, így Messi a szüleivel és testvéreivel együtt Európába költözött, és a Barcelona korosztályos csapataiban kezdett játszani.

Nem részletezném sportsikereit. Teljes nevén Lionel Andrés Messi Cuccittini generációjának a legkiemelkedőbb játékosa lett, aki 22 éves korára már az Aranylabda és a FIFA Év Játékosa díjazottja, sőt 2009 és 2019 között már hatszor meg is kapta az Aranylabdát.

Hat elsősége vitathatatlanul a valaha volt legnagyobbak közé emeli. Játékstílusa és képességei alapján sokszor hasonlítják Diego Maradonához, a legendás argentin játékoshoz, aki maga is utódjának nevezte. E sorok írójának meg kell említenie, hogy a 2000-es évek elején járt Argentínában, ahol a szuvenírboltok kínálatában kizárólag a tangóval és a labdarúgással kapcsolatos emléktárgyakat lehetett kapni ezernyi kivitelben, s az utóbbit kizárólag a maradonás hamutartók, törölközők, szobrocskák jelentették. Mára már a Messit ábrázoló tárgyak is elözönlötték a boltok kí­nálatát.

Messi bebizonyította, hogy a Maradonához történő hasonlítgatások nem teljesen légből kapottak; 2007-ben egy szezon alatt szinte lemásolta nagy elődje leghíresebb találatát. Körülbelül ugyanakkora távon (62 méteren) cselezett ki ugyanannyi embert (a kapussal együtt hatot), mielőtt a kapuba gurított volna, nagyon hasonló helyről, mint Maradona 21 évvel korábban. A gólt is ugyanúgy, a szögletzászló felé rohanva ünnepelte.

Idilli kép: Lionel Messi családja körében.

A világ sportsajtója ettől kezdve Maradonához hasonlította Messit, a spanyol sajtó pedig „Messidoná”-nak nevezte. És Messi lett az új példakép! Nemcsak Argentínában, hanem a világ minden országában.

A Facebookon hivatalos oldalát 90 millióan, ins­tag­ra­mos felületét 153 millióan követik. (Igaz, ez elmarad Christiano Ronaldo 122, illetve 175 milliós követésétől. Ennek oka a két játékos habitusában keresendő. Messi inkább szerény, csendes, visszahúzódó, magánéletét a nyilvánosság előtt titokban tartó személyiség, nem úgy Ronaldo.)

Messi szerénységére jellemző, hogy a Maradonával történő összehasonlításokra a következőket mondta: „Szeretném elkerülni az összehasonlításokat Mara­do­nával, mert számomra soha nem volt még csak hozzá fogható sem.”

Messi ízig-vérig argentin.

Leo nem tagadja, hogy édesszájú: legnagyobb élvezettel a Latin-Amerikában kedvelt, az argentinok nemzeti édességét, a dulce de lechét – egyfajta tejes karamellát – fogyasztja. Amúgy leginkább édesanyja főztjét kedveli, de elmondása szerint édesapja is remekül helytáll a konyhában.

Nyilatkozata szerint kedvenc könyve az argentin író, José Hernández elbeszélő költeménye, a Martín Fierro. Szintén a nemzeti irodalom része, a mű a gauchók életét mutatja be, és a nemzeti függetlenség egyik mérföldkövét jelenti a la­tin-amerikai országban. Messi hazafiságát jól jellemzi, hogy kedvenc mozgóképes alkotása is egy argentin dráma. Az El hijo de la novia (magyarul Az örömfiú címen forgalmazott) 2001-es alkotás Oscar-díj-jelö­-lést kapott a Legjobb idegen nyelvű film kategóriá­jában.

Messinek a rosariói Antonella Roccuzzótól 2012. november 2-án született meg első gyermeke, Thiago Messi Roccuzzo, majd 2015. szeptember 11-én Mateo Messi Roccuzzo, 2018. március 10-én pedig Ciro Messi Roccuzzo.

Messi csak a labdarúgással évente több mint 94 millió dollárt keres, azaz hetente 535 millió forinttal gazdagodik.

Argentínában aktív szereplője a helyi ingatlanbefektetéseknek, szülővárosában, Rosarióban lakásokat építtet, és az ötletgazda tulajdonosok egyike az Azahares del Parana nevű projektben. Ez utóbbi egy rendkívül érdekes koncepció, melynek lényege, hogy a zsúfolt városi környezettől távol, a természet lágy ölén, a külvilágtól falakkal elválasztott, minden szempontból luxusigényeket kielégítő lakóparkot építsenek. (E sorok szerzője Buenos Aires mellett járt egy hasonló barrióban, amelyet falakkal, kamerarendszerrel, fegyveres őrszolgálattal védenek, ám bent a házak között nincs kerítés, a belső utak autós sebességtúllépését pedig a közös költségben róják fel vastag ceruzával az illetékes lakóknak.)

Lionel Messi. Fotó: Lluis Gene, AFP

Messi 2010-ben az UNICEF jószolgálati nagykövete lett. „A futball, ahogy az élet általában, már soha többé nem lesz ugyanolyan” – idézte a napokban a hatszoros aranylabdás Lionel Messit az El País Semanal. „Mi, akik átéltük ezt az időszakot, mindig emlékezni fogunk rá, mi történt” – szögezte le az ebben a hónapban születésnapos, 33 éves sztár, aki egyúttal együttérzését fejezte ki mindazokkal, akik szerettüket vesztették el a világjárvány nyomán.

Az FC Barcelona argentin focistája kiemelte: végtelenül hálás valamennyi egészségügyi dolgozónak, akik küzdenek a Covid–19 betegség ellen.

Argentínában azt remélik – s erre minden esély megvan –, hogy Lionel Messi nevelőegyesületében, a Newell’s Old Boysnál fejezi be játékoskarrierjét. A világklasszist visszavárók nevében a Rosario városában működő klub alelnöke, Cristian D’Amico nyilatkozott erről a Tribal Footballnak. A 138-szoros válogatott Messi korábban már beszélt arról a vágyáról, hogy karrierjét szeretné élete első csapatánál lezárni.

Messi 13 éves korában igazolt a Barcelonába, ahol a felnőttcsapattal eddig 34 trófeát gyűjtött be, miközben 627 gólt szerzett. Messinek a katalánok elit alakulatánál 2021. június 30-án jár le a szerződése, s bizonyára hosszabbítani fog.

Aztán jöhet majd a szülővárosa csapata!

Ezek is érdekelhetnek