A stíluskirálynő

Rózsás ruhában, túl a hetedik X-en… Merész választásnak tűnik, de ha a divat nagyasszonya, Anna Wintour ezt hordja, hát fontoljuk meg. Ő az, aki mindig tudja, mi a módi, hiszen maga diktálja azt. Most ünnepli a 70. születésnapját, de közben az ifjú nemzedéknek oszt tanácsot az amerikai Vogue magazin oldalain.

Ország-világPalágyi Edit2020. 01. 08. szerda2020. 01. 08.
A stíluskirálynő

A divatipar legbefolyásosabb alakjának tartják, aki a tekintélyes divatmagazin, a Vogue legendás főszerkesztőjeként már azzal is porba sújtott tervezőket, ha nem kritizálta az új kollekciójukat, csak mélyen hallgatott róluk. Mit tudhat ez a szigorú, 14 éves kora óta bubifrizurás hölgy, hogy a fiatal olvasók most is áhítattal hallgatják a divattanácsait, amiket – haladva a korral – videoüzenetben oszt meg a magazin honlapján?

Rebesgetik, hogy Anna asszony úgy viselkedik a lapjánál, mint afféle hadvezér, ellentmondást nem tűrő szigora miatt cseppet sem könnyű a beosztottjának lenni. Vezetői stílusáról azt nyilatkozta, hogy nem tűri a lustaságot és a lassúságot, nem rejti véka alá a kritikát, mindig határozottan dönt, nem vonja be cukormázzal a sza­vait.

Simán megmondta Hillary Clintonnak is, hogy nem áll jól neki a kék, más színű blézert vegyen fel. A szerkesztőnő ma is lányosan karcsú, a reggeli tenisszel tartja karban magát, s később az irodában is pörgős tempót diktál. Igaz, ebben a napi több kávé is szerepet játszik.

Róla mintázták Az ördög Pradát visel című film vérfagyasztó modorú, könyörtelenül munkamániás főnök asszonyát, akit Meryl Streep játszott el zseniálisan. Gondolhatnánk, hogy ezzel a karikatúrával kikezdték a szerkesztőnőt, de ez a kis fricska neki meg sem kottyant. Sőt Meryl Streep a címlapon szerepelhetett a híres divatlapban…

A te­­kintélyes brit újság, az Independent a mostani kerek születésnapja alkalmából cikket írt róla, s megállapította: Wintour ikonikus személy, akit akkora tisztelet és megbecsülés övez, hogy a paródiák is csak a hírnevét növelik.

Merészségét nem csak az mutatta, hogy 16 évesen hátat fordított a középiskolának és érettségi nélkül mászni kezdett felfelé a divatipar szamárlétráján. Álszerényként sosem viselkedett, állítólag egy állásinterjún volt mersze megmondani, hogy a főnök székére pályázik. Később, a Vogue szerkesztőjeként is akadtak meghökkentő ötletei: beemelte például a farmernadrágot az alkalmi viseletbe.

Anna Wintour. Fotó: fashionista.com

Hírességeket, politikusokat, sportolókat mutatott be a divatlapjában, rang lett ott megjelenni. Tehetségeket emelt fel vagy ejtett el. Többször felröppent, hogy a „jégkirálynő” nyugdíjba vonul, de ez eddig mindig kacsának bi­zonyult.

Hogyan öltözik egy divatdiktátor, aki immár betöltötte a hetvenet? Egy biztos: nem követi a napi divathóbortokat, inkább a saját, kiforrott stílusára esküszik.

Másokat is arra biztat, hogy – akár egy állásinterjúra is – a saját személyiségüknek megfelelő darabokat vegyenek fel, és tanulják meg eladni magukat. Megjelenése sosem öreges, és büszkén vállalja, hogy kedvenc klasszikus darabjaiban többször is megjelenik a nyilvánosság előtt. Vékony alakján jól állnak a derékban karcsúsított ruhák, s akár az élénk színű mintásakat, nagyvirágosakat is bevállalja.

Védjegyévé váltak a kortalan Chanel kosztümök, melyek azt is üzenik, hogy viselőjének nincsenek anyagi gondjai. Szívesen hord feltűnő bizsukat, nadrágot viszont szinte sosem, és ahogyan korosodik, a fekete színnel is csínján bánik.

Megengedhetné magának, hogy cipők sokaságával legyen tele a gardróbja, de inkább a sokoldalú darabokra esküszik. Ilyen például egy nude (test) színű szandál, amit külön neki terveztek.

Szintén a védjegye lett a sötét napszemüveg, amit azért is kedvel, mert segít elrejteni a világ elől, ha reggel fáradtan, táskás szemmel ébred. Ez olyan divattanács, amit mi, földi halandók is megfogad­hatunk…

Ezek is érdekelhetnek