Bankárok grófja

A Batthyányak története több évszázados múltra tekint vissza, és szorosan összefügg a magyar történelemmel. Gróf Batthyány Ádám ennek az ősi, főnemesi családnak a leszármazottja. Nagy­apja a szegények orvosaként szá­montartott Batthyány-Stratt­mann László herceg volt, valamint közvetlen a rokonság közte és a mártírhalált halt Batthyány Lajos miniszterelnök között is.

Ország-világSzijjártó Gabriella2023. 01. 12. csütörtök2023. 01. 12.
Bankárok grófja

Batthyány Ádám pályafutása – számos felmenőjéhez hasonlóan – már nagyon fiatalon a közgazdaság-tudományok felé fordult, s szakmai előremenetelét nyelvtudása, felkészültsége, diszkréciója, diplomáciai érzéke, kiváló kapcsolatteremtő képessége, valamint lojalitása alapozta meg. Mindezek komoly nemzetközi sikereket hoztak számára, élete döntő részét közgazdászként, pénzügyi tanácsadóként külföldön töltötte. Aztán Antall Józseffel történő találkozásának hatására visszaköltözött eredeti hazájába. A miniszterelnök tanácsadójaként diplomata rangban képviselte hazánkat, később megalapította saját brókercégét, és visszavásárolt jó néhány családi birtokot.

Még aktív korában nevezték el a „bankárok grófjának”, s most e címmel jelent meg önéletrajzi kötete Szajlai Csaba tollából, a Noran Libro Kiadó gondozásában. A Magyar Batthyány Alapítványt anno azért hozták létre, hogy a család múltjából eredeztethető épített és szellemi örökséget gyűjtsék, gondozzák, ápolják, illetve új értékeket hozzanak létre – ennek jegyében született ez a könyv.

A kötet címlapja. Fotó: Szabad Föld Archívum

Történeteit olvasva nem csupán egy különleges, színes arisztokrata életrajzával lehetünk gazdagabbak, de látleletet kapunk a rendszerváltás korának politikai és üzleti életéről is, szó esik a Visegrádi Négyektől a Tungsram-privatizáción át a magyar euróig sok mindenről. A szeretet és a büszkeség hang­ján beszél négy sikeres gyermekéről és második feleségéről, Batthyány-Schmidt Margitról, aki „magyart csinált belőlem. Úgy jöttem ide, hogy egy szót sem beszéltem magyarul és senkit nem ismertem. Margótól tanultam a nyelvet és a magyarságot”.

A rendszerváltás egyik legkarakteresebb szürke eminenciása első nyolcvan évét a família címerében szereplő ősrégi jelmondat: „Fidelitate et fortitudine”, azaz „Hűséggel és bátorsággal” alapján élte meg. A név pedig mindhalálig kötelez.

Ezek is érdekelhetnek