Csodát tett a szépség angyala

„A bőr magyarul beszél” – vallotta a felvidéki származású dr. László Ernő, aki a vészterhes időkben emigrált Amerikába. A „szépség angyalának” becézett csodadoktor először Budapesten, később New Yorkban lett a világ első sztárbőrgyógyásza, aki elképesztő sikereket aratott személyre szabott kezeléseivel és luxuskategóriás kozmetikumaival.

Ország-világBorzák Tibor2022. 09. 08. csütörtök2022. 09. 08.
Csodát tett a szépség angyala

„Nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is meggyógyította” – így istenítette dr. László Ernő bőrgyógyászt Hollywood legfényesebb csillaga, Marilyn Monroe. Mert természetesen a szőke díva is a magyar származású csodadoktor luxuskozmetikumaira esküdött. Arcápolási rutinjának titkaira fény derül az Erno Laszlo Institute korabeli dokumentumából. A fejléces papír dátuma 1958. június 1., a kliens neve pedig Mrs. Marilyn M. Miller (Monroe Arthur Miller drámaíró felesége volt).

Az írógéppel pötyögött kezelőlapon az orvosnak a színésznőre szabott bőrápolási utasításai olvashatók. Ebből egyebek mellett kiderül, hogy reggelente meleg vízzel kellett megtisztítania az arcát és a nyakát, majd a László-féle szappan habjával bedörzsölni. Ezután egy másik ápolókészítménnyel mosta le a bőrét, a szemkörnyék kivételével, mert oda egy másik hatóanyagú termék dukált. Csak ezt követően jöhetett a púder.

Kozmetikumait Amerikában a legnagyobb filmsztárok használták. Forrás: Magánarchívum

A filmsztár lefekvés előtt tisztítóolajjal eltávolította bőréről a szennyeződéseket, ezután egy méregdrága, sáfrányos olajmagot is tartalmazó krémet kent az arcára és nyakára, az esti rutin befejezéseként pedig nyugtató hatású tonikot használt. Nem volt olcsó mulatság: csak az esti termékek százezer forintnál is többe kerültek. A bőrgyógyász hosszú, forró fürdőket javasolt, és megtiltotta a diófélék, az olívabogyó, a csokoládé, a kagyló és az osztriga fogyasztását.

Dr. László Ernő újszerű eljárá­saiért és egyedülálló készítményeiért Greta Garbo, Ava Gardner, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, Hubert de Givenchy is rajongott, valamint Barbra Streisand, Diane Keaton, Julia Roberts, Brad Pitt, Madonna, Lady Gaga, Kim Kardashian is esküszik rá. Hollywood csak hálával tartozhatott kozmetikusának, sokat tett a sztárok szépségéért.

Amikor 1937-ben a filmgyártás fellegvárában járt, visszautasította a Warner Brothers makeup-részlegének vezető állására tett ajánlatát. Jellegzetes fekete márvány tégelyei azonban bekerültek néhány filmbe, például az ikonikus Annie Hall egyik jelenetében így hozza szóba a férfi főszereplő, Woody Allen: „Mi ez? Neked fekete szappanod van?” A lány, Diane Keaton válasza velős: „Az az arcbőrömé.” A szépségipar magyar képviselőjét jobban ismerik a világban, mint idehaza.

Nemrég születésének 125. évfordulója kapcsán került fókuszba, Magyarországon élő rokonai is megemlékeztek róla. Lapunk felkutatta egyiküket, Siska Lajost, aki édesanyjának dr. László Ernő testvére, dr. László Vilmos volt a férje.

Siska Lajos, a Magyarországon élő távoli rokon. Fotó: Németh András Péter

– Édesanyám jó viszonyt ápolt Ernő bácsival, aki 1927-ben Vilmos testvérével nyitott közös intézetet Budapesten, a Szervita téren – meséli Siska Lajos. – Arra vállalkoztak, hogy itthoni és külföldi előkelőségeket, arisztokratákat, hírességeket kezelnek, de azoknak is szívesen adtak tanácsot, akik levélben fordultak hozzájuk. A legkülönfélébb bőrproblémákra alkalmazható kozmetikai termékeiket Dr. med. László néven forgalmazták. Dr. László Ernő volt az első orvos, aki párosította a kozmetikát a gyógyítással, és gyümölcssavakat használt a szépségápolásban. Nem véletlenül nevezték el a „szépség angyalának”. Egyébként pácienseit is „Angyalomnak” szólította, adódott hát, hogy a logójában két szárnyas angyal tartson a kezében egy női arcot.

Magyarságát sosem tagadta meg, amerikai élete során sokszor mondogatta: „magyarul gondolkodom”, és azt is: „a bőr magyarul beszél”. Dr. László Ernő 1939-ben emigrált New Yorkba, ahol Manhattanben, az Ötödik sugárúton nyitotta meg intézetét. Egyszer édesanyám a férjével együtt járt nála, és a sógora elvitte egy filmforgatásra is, ahol éppen Audrey Hepburn jelenetét vették fel. Hadd idézzem az Oscar-díjas filmcsillag véleményét: „A szépségem 50 százalékban az édesanyámnak, a többit pedig László Ernőnek köszönhetem”.

A híres doktor első felesége korának ünnepelt színésznője, Gombaszögi Frida testvére, Irén volt. Egyébként Gombaszögi Frida is a páciense volt, akit dr. László Ernő 1920-ban kezelt. Szárnyaló karrierjét neki (is) köszönheti. Történt ugyanis, hogy a művésznőre rátámadt egy elmeháborodott férfi, arcán mély nyomot hagyott a lövedék, s emiatt veszélybe került a pályája. Hogy visszatérhetett a színpadra, az dr. László érdeme volt, aki krémjeivel eltüntette a sérülést. Az újságok kozmetikai varázslóként emlegették a bőrgyógyászt, akit ettől kezdve körberajongtak a hölgyek.

Saját fejlesztésű, luxuskategóriájú termékeivel került be a köztudatba. Forrás: Magánarchívum

– Dr. László Ernő soha nem hatódott meg attól, hogy világsztárok fordultak hozzá – árulja el Siska Lajos. – Amíg a magánéletben lezser, addig a pácienseivel szigorú volt. Ha ránézett valakinek az arcbőrére, azonnal tudta, hogy az illető betartotta-e a szabályokat. „Angyalom, elvégezte, amit kértem?” – szegezte neki a kérdést. És ha a hölgy mellébeszélt, egyből észrevette. „Asszonyom, ön hazudhat, de a bőre sosem hazudik!” – zárta le a dialógust. Még az USA first ladyjét, Jackie Kennedyt is megdorgálta, amikor rossz sorrendben használta a javasolt készítményeket, s emiatt azt érezte, hogy égeti az arcbőrét a felkent krém. A „szépség angyalánál” nem volt protekció. Magas szintű, testre szabott kezeléseit nem vehette akárki igénybe, kizárólag egy már meglévő páciens ajánlása útján lehetett hozzá bejutni.

Az 1939-ben létrehozott Erno Laszlo Institute kapós lett, már alapítása után pár évvel szerették volna megvásárolni, de tulajdonosa makacsul ellenállt, mert nem akarta a termékeit boltokban árulni. Csak első felesége halála után döntött úgy, hogy megválik a vállalatától. Ettől kezdve többször is gazdát cserélt a New York-i székhelyű cég, 2013-ig Magyarországon is forgalmazták magasan pozicionált termékeiket. Siska Lajos szeretné, ha a magyar közönség számára újból elérhetővé válnának a csodadoktor kultikus termékei, ezért már felvette a céggel a kapcsolatot.

Ezenkívül évek óta elszántan kutatja rokona munkásságát, tervezi, hogy könyvet ír róla, és felmerült egy dokumentumfilm gondolata is. Egy ilyen zseniális családhoz tartozva nemes kihívásnak és küldetésnek tartja, hogy minél többen megismerjék ennek a különleges embernek az életét, ami arra bizonyíték, hogy magyarként is megvalósítható az amerikai álom.

Ezek is érdekelhetnek