Dalról dalra élet

Humor és dráma, egy művészi pályafutás esszenciája egyetlen, áténekelt felvonásban. Emberi hang címmel állított össze önálló estet Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas művész.

Ország-világF. Tóth Benedek2017. 11. 03. péntek2017. 11. 03.

Fotó: EDER VERA

Dalról dalra élet Fotó: EDER VERA


Különös, de neki ez az első. Mármint önálló est. Nem mintha korábban ne lehetett volna, csak nem lett. És alighanem ez az egyik oka annak, hogy hangulatában és üzenetében is mély, valamint felkavaró.

Mert egy művészi pályára ugyan számos szakaszában vissza lehet tekinteni, de amikor már egy egész életre való összegyűlt emlékekből és érzelmekből, abból már kihallatszanak a tanulságok hangjai is. A másik ok a lelki mélységre nem is ok, hanem az est lényegi eleme: Molnár Piroska személyisége.

Merthogy kevés olyan művész van, nem csak az országban, de a világon is, aki ennyire jelen tud lenni, mint ő. Legyen az nagyszínpad vagy a Rózsavölgyi Szalon kávéházi hangulatot idéző, intim hangulatú előadótere.

Az est válogatott dalok sora Molnár Piroska életéből. Kezdve olyannal, amit édesanyja dúdolt; vagy éppen operaária, amit főiskolásként adott elő; és érkeznek részletek művészi pályája zenés előadásaiból, operettáriák és musicalbetétek; vidámságok és bánatok elhunyt és kortárs zeneszerzők kottáiból.

Mind-mind Molnár Piroskáról és az ő sorsáról szólnak, arról, ahogyan megélt szerelmet és túlélt tragédiát. Ezekről mesél a zene, a hang árnyalataival és színeivel.

S bár a zeneművek között kurták a prózai átkötések, ha a néző jól figyel, kihallja belőle mindazt, amire érdemes figyelni: döbbenetes, milyen erővel hatnak a ki nem mondott szavak, ha éneklik azokat.

Az estre Molnár Piroska időről időre vendégeket hív. A nyitóelőadásra Novák János, a Kolibri Színház igazgatója érkezett, aki gitárral a kezében Molnár Piroskával együtt, Ady Endre Biztató a szerelemhez című versének zenei változatában néz szembe a vidám és boldog elmúlással. És nem is baj, ha az előadás végére úgy érezzük: az élet már csak olyan, hogy dalról dalra jár.



Emberi hang / Molnár Piroska előadóestje / Rózsavölgyi Szalon /
rendező: Vörös Róbert / közreműködő: Bornai Szilveszter / zongorán kísér: Termes Rita

Ezek is érdekelhetnek