Elárvult többség?

Együtt vonult utcára idős és fiatal, jól megfért egymás mellett a magyar, az európai uniós és az Árpád-sávos zászló is. A hétvégén tömegek tüntettek a hamarosan megalakuló negyedik Orbán-kormány ellen.

Ország-világhj2018. 04. 21. szombat2018. 04. 21.

Kép: 2018. április 14. Kormányellenes tüntetés a Kossuth téren. Mi vagyunk a többség! - tüntetés a demokráciáért civilek által facebook-on szervezett demonstráció. Fotó: Draskovics Ádám

Elárvult többség?
2018. április 14. Kormányellenes tüntetés a Kossuth téren. Mi vagyunk a többség! - tüntetés a demokráciáért civilek által facebook-on szervezett demonstráció. Fotó: Draskovics Ádám

A választás eredményét elismerik, ugyanakkor állítják, a pálya lejtett a későbbi győztes felé, a jelenlegi és jövőbeni kormánypárt számára sokkal nagyobb volt a tér, több pénzből, nagyobb médiafelületen jelenhettek meg, mint az ellenzéki pártok. (A kormánypárti sajtót többször is elmarasztalták, mert nem szólaltattak meg ellenzéki képviselőket a kampány során.) Nem nézik jó szemmel a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER), új választást követelnek, jelezve, ők a többség, a Fidesz a saját kormánya által átdolgozott választási rendszernek köszönhetően kapott csak kétharmadot. (A hivatalos választási eredmények szerint a szavazópolgárok körülbelül 50 százaléka adta voksát a Fideszre és 50 százaléka más pártokra.) Röviden így foglalható össze a hétvégén az utcákra vonulók célja: Budapesten körülbelül 100 ezren, Pécsett és Debrecenben pár ezren, Londonban, Brüsszelben néhány száz magyar jelezte egyet nem értését a jelenlegi hatalommal.

A kormánymédia a tüntetést megelőző napokban zavargásokat vizionalizált, ebből végül nem lett semmi, minden békésen zajlott. A kormány is reagált a hétvégi megmozdulásokra, a Fidesz– KDNP politikusai szerint ez már csak a vesztesek reménytelen próbálkozása. Emlékeztetnek, azóta bebizonyosodott, nem történt rendszerszintű vá- lasztási csalás az április 8-i szavazás során. Rogán Antal miniszter szerint Soros György emberei vonultak utcára.

A tüntetők nem elégszenek meg ennyivel, kö- vetkező hétvégére is demonstrációra hívnak.