Ellenáll a kísértésnek

Már szentként tisztelik az indiai saivita – azaz Síva-hívő – Sadhu Amar Bharatit, aki évtizedek óta felemelt kézzel él. A férfi 1970-ig átlagos középosztálybeli életet élt, munkába járt, a családjával lakott.

Ország-világMunkatársunktól2017. 01. 03. kedd2017. 01. 03.

Kép: HARIDWAR, UTTARANCHAL, INDIA - 1998/04/11: Sadhu practicing the Amar Bharti-Tapa, raising his arm for 12 or more years. (Photo by Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images), Fotó: Frank Bienewald

Sadhus - holy men of India
HARIDWAR, UTTARANCHAL, INDIA - 1998/04/11: Sadhu practicing the Amar Bharti-Tapa, raising his arm for 12 or more years. (Photo by Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Frank Bienewald

Ám egy nap arra ébredt, hogy neki Síva istent kell szolgálnia, ezért mindent hátrahagyott, és egyszerű öltözékében India útjain kezdett kóborolni.

Három év múlva azonban úgy érezte, hogy még mindig túlságosan kötődik a földi dolgokhoz, ezért úgy döntött: felemeli és úgy is tartja a jobb karját, hogy ellenálljon a kísértéseknek. Ezzel a világszerte zajló háborúk ellen is tiltakozik.

A hazájában sok Síva-hívő követte a példáját: van, aki 7, 13, sőt 25 éve szintén felemelve tartja a jobb karját. Egy ideig szinte elviselhetetlen a fájdalom, de később megszűnik. Sadhu Amar Bharati ha akarná, akkor sem tudná mozdítani a karját, amely ebben a félig felemelt pózban rögzült. A kézfején lévő furcsa, csavarodott képződmény pedig a több évtized alatt megnőtt körme.

Ezek is érdekelhetnek