Ennyit keres a magyar - Megnézheti az adatokat megyénként

Félmilliónál is több volt tavaly az átlagjövedelem összege a legtehetősebb magyar faluban, és mindössze átlagosan 40 ezer forintból gazdálkodtak a legszegényebb településen – derül ki a Nemzeti Adóés Vámhivatalhoz beérkezett, tavalyi évre vonatkozó adóbevallásokból.

Ország-világhj2014. 10. 03. péntek2014. 10. 03.
Ennyit keres a magyar - Megnézheti az adatokat megyénként

Valamivel több, mint 170 ezer forint: átlagosan ennyit keres a magyar munkavállaló. Legalábbis keresett 2013-ban. Őcsény még a leggazdagabb budapesti kerületeket is megelőzi: ha összeadjuk lakóinak havi jövedelmét és azt átlagoljuk, 545 661 forintot kapunk eredményül.

A Tolna megyei falu polgármestere szerint azonban a hatalmas szám becsapós, a falu lakóinak nagy része ugyanis többnyire minimálbérből él. A mostani adat a településen lakó 15-20 mezőgazdasági nagygazdálkodó bevételeinek köszönhetően olyan magas, amilyen. Alsószentmártonon már más a helyzet – itt a legkevesebb a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az átlagjövedelem, mindössze 40 776 forint –, a Baranya megyei faluban nincs nagygazdálkodó, de munka sem nagyon: egyes statisztikák szerint rendkívül magas, 90 százalékos a munkanélküliség.

A NAV adataiból nem csak a szélsőségeket olvashatjuk ki, de országos képet is kapunk arról, mennyit keresnek egyes régiókban a magyarok. A legjobban átlagosan Budapesten keresnek (228 ezer forintot), és a főváros tágabb környezete, Pest megye is dobogós (189 ezer forinttal).

Nem panaszkodhatnak Győr-Moson-Sopron (178 ezer forint), Fejér (177 ezer forint), Komárom- Esztergom (175 ezer forint), Tolna és Vas megyében (165 ezer forint) sem. A legszegényebb régiókban 140 ezer forint alatti az átlagkereset. Megyék szerint: Szabolcs- Szatmár-Bereg, Békés, Nógrád és Somogy megye lakói keresnek a legrosszabbul.