Félrecsúszott alapok

Minden más tagállamnál több pénzt kapott az unióból éppen távozóban lévő Nagy-Britannia az Európai Uniónak a migrációs válság kezelésére felállított alapjából – a britek ennek a pénznek a nagy részét azonban a visszautasított menedékkérők kiadására használták fel.

Ország-világMarkos Mária2018. 02. 04. vasárnap2018. 02. 04.
Félrecsúszott alapok

Annak ellenére, hogy Görögországba és Olaszországba az elmúlt években sokkal több menekült érkezett, Németországban pedig több mint egymillió menedékkérő telepedett le, mégis az Egyesült Királyságnak sikerült a legnagyobb támogatást kihasítani az unió pénztárcájából.

London az uniótól kapott pénzt majdnem hatvan százalékban a visszaküldésre fordította – kétszer annyit költött kiutasításra, mint a többi tagállam – áll az ENSZ Menekültügyi Hivatala és a brüsszeli székhelyű Európai Menekültügyi Tanács (ECRE) közös jelentésében. Az AMIF-pénzeket a menedékkérők, a nem uniós állampolgárok és az utolsó három évben visszafordítottak száma alapján, arányosan osztják szét a tagállamok között – ez alapján a britek a második legnagyobb haszonélvezői a rendszernek az olaszok után.

Azzal, hogy a britek elsősorban a visszafordításra használják a támogatást,elhanyagolták az AMIF egyéb finanszírozási prioritásait, például a hivatalos bevándorlás támogatását, a menekültek integrálását vagy a nemzeti menekültügyi rendszer fejlesztését. Az, ami az Egyesült Királyságban történik, nem példa nélküli. Görögország szinte semmit sem költött a neki járó támogatásból integrációra, és a legtöbb EU-tagállam szintén használhatatlan menekültügyi rendszerével küszködik, saját átjárhatatlan adminisztratív akadályaiba ütközve.

Ezek is érdekelhetnek