Feltételes bizalom Ukrajnának

Júniusban már több tízezer ukrajnai lépte át az Európai Unió határait azok után, hogy Brüsszelben elfogadták az ukrán állampolgárok vízummentességét.

Ország-világHalmai Katalin2017. 07. 01. szombat2017. 07. 01.

Kép: Ungvár, 2017. június 11. Petro Porosenko ukrán elnök (b) és Andrej Kiska szlovák elnök, miután az ukrán államfő kinyitotta az Ukrajna és EU közötti jelképes ajtót az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák határátkelőhelyen az ukrán vízummentesség életbe lépésének alkalmából tartott ünnepségen 2017. június 11-én. Ezen a napon nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai. MTI Fotó: Nemes János, Fotó: Nemes János

KISKA, Andrej; POROSENKO, Petro
Ungvár, 2017. június 11. Petro Porosenko ukrán elnök (b) és Andrej Kiska szlovák elnök, miután az ukrán államfő kinyitotta az Ukrajna és EU közötti jelképes ajtót az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák határátkelőhelyen az ukrán vízummentesség életbe lépésének alkalmából tartott ünnepségen 2017. június 11-én. Ezen a napon nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai. MTI Fotó: Nemes János
Fotó: Nemes János

A biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok június 11-e óta vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unió országaiba, valamint Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba. Az Egyesült Királyságba és Írországba továbbra is külön szabályok alapján kaphatnak beutazási engedélyt.

A vízummentesség azt jelenti, hogy ukrajnai állampolgárok üzleti, turisztikai vagy családlátogatási célból bármely féléves időszakban legfeljebb 90 napot tölthetnek uniós tagállamokban külön engedély nélkül. A rövid távra szóló vízummal nem vállalhatnak munkát és nem kaphatnak tartózkodási engedélyt sem.

Az Európai Bizottság már 2015 decemberében megállapította, hogy

Ukrajna teljesítette a vízummentesség minden feltételét. Ezek közé tartozott, hogy biztonságos, vagyis nem hamisítható útleveleket bocsátott ki; megerősítette keleti határainak őrizetét; megfelelő törvényeket alkotott és lépéseket tett az illegális migráció megállítására; korszerűsítette a menekültügyi szabályozását; szigorította a szervezett bűnözés és az emberkereskedelem elleni szankciókat; döntéseket hozott a korrupció, a pénzmosás, a kábítószer-kereskedelem megfékezésére és egy sor más intézkedést tett.

Mindezek ellenére az Európai Parlament és az uniós tagállamok több mint egy éven át vitatkoztak az ukrán vízumkötelezettség felfüggesztéséről.

Jó néhány fővárosban attól tartottak, hogy a vízummentesség megadását követően ukrán menedékkérők és illegális munkavállalók árasztják el a kontinenst. Többen aggályokat fogalmaztak meg az ukrajnai jogállam és demokratikus intézményrendszer sérülékenysége miatt is. Az uniós döntéshozók végül egy olyan féket építettek be a rendszerbe, amellyel – indokolt esetekben – egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a vízummentesség felfüggesztése. Erre akkor kerülhet sor, ha például Ukrajna nem működik együtt az EU-val a tagállamok területéről kiutasított állampolgárai visszafogadásában vagy döntéseivel veszélyezteti bármely uniós ország közrendjét és biztonságát.

A szabályok végrehajtását a közösségi intézmények folyamatosan ellenőrzik.

Az ukrán vízummentesség legnagyobb uniós haszonélvezője Lengyelország, amely már korábban részlegesen kitárta a kapuit az ukrajnai munkavállalók előtt. Egyes statisztikák szerint az országban 1,3 millió ukrán dolgozik, pótolva a Nyugat- Európába kivándorolt lengyelek nyomán támadt munkaerőhiányt.

Halmai Katalin, Brüsszel