A Szépművészeti Múzeum az idei ünnepi időszakban is tud olyat adni, amire megérte várni, és amit útravalóul hazavihetünk magunkkal. Tökéletes, lélekemelő pillanatokat kapunk a spanyol festészet kiemelkedő alakja, a görög születésű El Greco művészetét bemutató tárlaton, amely február 19-ig látogatható.

Földöntúli fények között

Komoly vállalás egy életmű-kiállítás: összefoglal és minden fontosat megmutat, ráadásul a krétai származású művész esetében első alkalommal látható Magyarországon. El Greco, a manierizmus óriása azért is ismerős lehet számunkra, mert a Szépművészeti Múzeumban őriznek legszebb alkotásai közül ötöt. Nehéz kedvencet választani: A bűbánó Magdolna kérdő-elgondolkodó arca vagy a zaklatott hangulatú, egyben drámai erejű Krisztus az Olajfák hegyén?

Büszkék lehetünk ezekre, kvalitásos képeink gyakran szerepeltek már eddig is külhoni kiállításokon – ám ezúttal mi látjuk vendégül az összesen majdnem 50 El Greco-alkotást, mellette pedig még mintegy 20 mű szerepel korabeli alkotóktól.

„Az én országom nem e világból való” (János evangéliuma, 18.) Fotó: Darnay Katalin

Értő és merengésre, elcsendesedésre elég időt hagyó módon rendezték el a műveket. Nincs zsúfoltság, minden műnek van helye és tere – hét egységbe szervezve.

Az 1541-es születésű El Greco a bizánci hagyományú képzőművészet alapjainak biztos ismeretével érkezett Velencébe, ahol többek között Tiziano és Tintoretto alkotásaiból tanult és képezte magát. Miután találkozott a velencei színgazdagsággal, 1570 novembere után Rómában Michelangelo monumentális világával, művészetelméleti tanulmányait is tökéletesítette. Sokat olvasott olaszul – azon a nyelven, amelyet, úgy tűnik, még a görögnél is jobban kedvelt –, és végre megmutathatta, mire képes.

Bűnbánó Magdolna. Fotó: Darnay Katalin

Korai munkáin az ikonokat idéző, kötöttebb mozdulatú alakokkal találkozunk, ezek határozott színvilágú, fatáblára festett alkotások. Az 1570-es évek után egyre szabadabban dolgozott a művész: olajképek sora következett különös hangsúlyú tájháttér-ábrázolásokkal, vászonra festett portrék, sőt oltárfelépítmények (retablók) szobrai, valamint a toledói időszakban kisméretű rézmetszetek is, melyek révén még ismertebbé vált. A portrékon kívül a vallásos áhítat kiemelkedő példáit is látjuk itt: a szentek sora – például a valószínűsíthető önarckép, Szent Pál apostol –, köztük Szent Ferenc alakja kiemelten népszerű volt abban az időben.

Harminchat évesen már Toledóban találjuk a művészt, és bár innen Madridba vágyott, hogy a királyi udvarban dolgozhasson II. Fülöp megrendeléseire várva, végül ott maradt haláláig, 1614-ig. A király nem kedvelte a manierizmus nyugtalan vonalait, az arányok esetében a reneszánsztól eltérő túlzásokat, így aztán több alkalommal el is utasította az El Greco által felajánlott alkotásokat.

A finom arcú Gonzaga Szent Alajos portréja. Fotó: Darnay Katalin

A szenvedélyes művész így elsősorban az egyház számára dolgozott, művei egyre átszellemültebbek lettek. Ezt példázza az 1590-es évek vége felé készített Angyali üdvözlet kavargó, felhőkbe burkolt angyalserege, Mária látomást figyelő tekintete. Ne keressük a robusztus figurákat, mert a festő színes ruhákba öltöztetett, lebegő alakjai a lelkivilágukat tükrözik vissza. A műalkotásokon szereplő szentek, tanítványok, mennyei hírhozók szemei felfelé néznek, az őket megvilágító vagy kiemelő fények sem ebből a világból érkeznek. Különös kincse még a tárlatnak a valaha Nemes Marcell gyűjteményébe tartozó Gonzaga Szent Alajos portréja, mely letétként még hosszú ideig része lesz a múzeum szépségeinek.

A kísérők

A lélek világára nyitó kiállítást az El Greco-műhely kiemelkedő alkotóinak munkái zárják: a festő fia, Jorge Manuel Theotokopuli képei (aki apja nem egy alkotását fejezte be) és Luis Tristán két festménye. Utóbbiak közül a Királyok imádása már a spanyol barokk nagymester, Velázquez számára mutatott példát.

 

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.