Futballünnep téli nyárban

A sporttársadalom – az olimpia után – második legjelentősebb versenyét, a labdarúgó-világbajnokságot eddig nyaranta rendezték meg, ám ezúttal a téli nyárban zajlanak majd az események Katarban. E hét végétől bolygónkon százmilliók kísérik figyelemmel a mérkőzéseket.

Ország-világBudai Horváth József2022. 11. 20. vasárnap2022. 11. 20.

Kép: 80715245. Moscú, Rus, 15 Jul 2018 (Notimex-Sputnik).- Los jugadores de Francia celebran con el Trofeo después de ganar el partido de fútbol final de la Copa Mundial entre Francia y Croacia en el estadio Luzhniki, en Moscú, Rusia. NOTIMEX/FOTO/SPUTNIK-ALEXEY FILIPPOV/COR/SPO/RUSIA (Photo by SPUTNIK / NOTIMEX / Notimex via AFP), Fotó: SPUTNIK

Russia World Cup Trophy
80715245. Moscú, Rus, 15 Jul 2018 (Notimex-Sputnik).- Los jugadores de Francia celebran con el Trofeo después de ganar el partido de fútbol final de la Copa Mundial entre Francia y Croacia en el estadio Luzhniki, en Moscú, Rusia. NOTIMEX/FOTO/SPUTNIK-ALEXEY FILIPPOV/COR/SPO/RUSIA (Photo by SPUTNIK / NOTIMEX / Notimex via AFP)
Fotó: SPUTNIK

Miért éppen Katar?

A vb megrendezésére az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán, a Ko­reai Köztársaság és Katar pályázott. A világbajnokság helyszíne a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága 22 tagjának szavazata alapján 2010-ben dőlt el. Mindmáig nem csitultak el a hullámok a döntés kapcsán: habár a FIFA előzetes értékelésében a futballmúlt nélküli Katart ítélte a leg­gyengébb jelentkezőnek és a pályázatát „magas kockázatúnak” tartotta, mégis a 11 437 km² – viszonyításképpen: nagyjából Szolnok és Békés megye együtt – területű arab ország lett a befutó.

CSOPORTBEOSZTÁS

A csoport: Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia. B csoport: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales. C csoport: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország. D csoport: Franciaország, Ausztrália, Dánia, Tunézia. E csoport: Spanyolország, Costa Rica, Németország, Japán. F csoport: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország. G csoport: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun. H csoport: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea.

A minap a svájci Joseph Blatter – a korrupciós vádak alól nemrégiben felmentett egykori FIFA-elnök – azt mondta, hogy hibás döntés született, amiben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) akkori francia elnöke, Michel Platini játszotta a főszerepet. (Kár, hogy 12 évet várt ezzel a megállapítással.)

A katari döntő helyszíne a Loszaíli Nemzeti Stadion. Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Akárhogy is: vasárnap – a megnyitóünnepség után – magyar idő szerint 17 órai kezdettel (az időeltolódás Magyarországhoz képest +2 óra) a Katar–Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság, amelyen utoljára szerepel 32 ország (2026-ban, a kanadai–amerikai–mexikói közös rendezésű vb-n már 48 válogatott, azaz a világ minden 4-5. FIFA-tag nemzeti csapata résztvevő lesz).

A döntőt december 18-án – az ország ünnepén, a nemzeti napon – a 80 ezer nézőt befogadó Loszaíli Nemzeti Stadionban rendezik meg.

Tudta?

- Először rendezik meg a világbajnokságot az arab világban, musz­lim többségű országban. - A címvédő Franciaországot immár negyedízben sorsolták össze egy csoportba Dániával. Először 1998-ban, harmadszor 2018-ban, és mindkétszer a francia válogatott lett a világbajnok. Viszont 2002-ben a franciák a csoport utolsó helyén végeztek. - Anglia a csoportkörben eddig kétszer játszott az Egyesült Államokkal (1950, 2006), és egyszer sem nyert. - Spanyolország és Németország ötödször találkozik majd egymással a vb-k történetében, az eddigi mérleg 2 német és 1 spa­nyol győzelem, 1 döntetlen. - A spanyolok Japánnal még egyszer sem játszottak tétmeccset. - Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a sorsolás alapján csak akkor találkozhat össze a döntőben, ha Argentína és Portugália azonos (mindkettő az első vagy második) helyen végez a csoportjában.

Dúsgazdag házigazda

A 2,8 millió lakost számláló közel-keleti monarchiát az Arab-félszigeten délről Szaúd-Arábia, a többi égtájon a Perzsa- és a Bahreini-öböl határolja. Éghajlata sivatagi, forró nyárral és enyhe téllel. November még meleg, a hűvösebb időszak decemberben köszönt be. Katar gazdagságát hatalmas kőolaj- és földgázkészletének köszönheti, infrastruktúrája és szociális intézményrendszere rendkívül magas szintű. Agrárszektorában meghatározó a halászat. Nagyszámú vendégmunkást foglalkoztat. Az állam a hírek szerint óriási összeget, 220 milliárd dollárt (88 ezermilliárd forintot) fordított a világbajnokságra – stadionok, repülőterek, metróvonalak, szállodák építésére –, amely így minden idők legdrágább sport­eseményének számít.

A világbajnokságra 1,2 millió látogatót várnak, akiknek az elhelyezésére különleges szálláshelyeket is kialakítottak. A sivatagban sátrakat állítottak fel, ideiglenes lakóik kevés pénzből ismerhetik meg a beduin életérzést. Aki pedig a vízen is otthonos (és a bukszája is elbírja), a főváros, Doha kikötőjében luxus óceánjárók kabinjába fészkelheti be magát.

A világbajnoki trófeát egy olasz szobrászművész készítette 18 karátos aranyból. A 36 cm magas és 4,97 kg súlyú alkotást a világesemények közötti időszakokban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában őrzik. Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

MENETREND

Csoportkör vége: december 2. Nyolcaddöntő: december 3-6. Negyeddöntő: december 9-10. Elődöntő: december 13-14. Mérkőzés a 3. helyért: december 17. Az egyenes kieséses szakaszban a csoportjuk 1. és 2. helyén végzett csapatok vesznek részt. Ha a rendes játékidőben döntetlen az eredmény, 2 × 15 perces hosszabbítás következik. Ha ezután is egyenlő az állás, büntetőpárbaj dönt majd. A csoportkörben a játéknapokon 4-4 összecsapást rendeznek, 28 nap alatt lezajlik az összesen 64 vb-mérkőzés.

Szurkolás sör nélkül

Sör nem lesz – azaz mégis: a stadio­nokban a meccsek előtt és után, ám az árusítás a mérkőzések alatt szünetel. Az italozással amúgy is érdemes csínján bánni, az országban keményen szankcionálják a nyilvános részegséget. Aki pedig meggondolatlanul kábítószer csempészésével próbálkozna, az megkockáztatja az életfogytig tartó szabadságvesztést vagy a halálbüntetést.

A zugárusoknak, csalóknak, de legfőképpen a huligánoknak nincs keresnivalójuk a meccseken: első lépésként mintegy hatezer argentin futballszurkolót eleve kitiltottak az országból (javarészt nyilvántartott garázdák, akik hazájuk bajnoki mérkőzéseit sem látogathatják). A dél-amerikai ország rendőri küldöttséggel támogatja a helyi hatóságokat a rend fenntartásában.

A 2018-as győztes francia csapat öröme a finálé után. Fotó: SPUTNIK- Alexey Filippov COR SPO Rusia

Magyar VILÁGCSÚCS

Habár Magyarország válogatottja nem lesz jelen Katarban – legutóbb 1986-ban jutott ki a vb-re –, egy fantasztikus világcsúcsot minden bizonnyal megőriz. A mieink 1982 júniusában 10-1-es győzelmet arattak Salvador ellen, s ezzel az első (és máig egyetlen) válogatottként 10 gólig jutottak egy vb-meccsen. Kiss László háromszor talált be a kapuba: máig ő az egyetlen, aki cserejátékosként három gólt szerzett világbajnokságon, övé a leggyorsabb (nyolc perc leforgása alatti) triplázás is. A mérkőzésen a nemrég elhunyt Tóth József válogatott karrierje egyetlen gólját lőtte, Nyilasi Tibor és Fazekas László duplázott, Pölöskei Gábor és Szentes Lázár egy-egy találatot jegyzett.

 

Ezek is érdekelhetnek