EGY UNIÓS PROGRAM JÓVOLTÁBÓL tíz betemetődött gémeskút újul meg a Dunatetétlenhez közeli Böddi-széken. Ezekből itatják majd az odatelepített szarvasmarhákat, juhokat és szamarakat.

Gémeskutak újratöltve - Uniós támogatás a marhák, juhok, szamarak természetvédelmi legeltetéséhez

A Kiskunsági Nemzeti Parkban található Böddi-szék óriási átalakuláson megy keresztül: az Európai Unió Life+ természetvédelmi keretének csaknem kétmilliárd forintos támogatásával egyesítik az 1950-es években csatornával kettévágott tómedret, helyreállítják a természetes vízmozgást. Ennek következtében a jelenlegi 180-ról várhatóan 400 hektárra nő a nyílt vízfelszínű terület.

A szikes réteket újra benépesíthetik az őshonos háziállatok, nekik pedig jól elosztott itatóhelyek kellenek. A hajdani legeltetőhelyek mellett „feltámasztják” a régi gémeskutakat, hiszen a jószágoknak szükségük van édesvízre, noha isznak a szikes tó vizéből is.

– A Böddi-széken magyar tarka szarvasmarhákat, juhokat és magyar parlagi szamarakat legeltetünk majd – újságolja Bankovics András, a Kiskunsági Nemzeti Park programvezetője. – A marhákat a mélyebben fekvő területeken, ahol vissza kell szorítaniuk a terjeszkedő nádast és mocsári növényzetet. A magasabban fekvő, szárazabb területeket a juhok és a szamarak veszik birtokba, az utóbbiak elfogyasztják a kemény szárú, szúrós növényeket is, amiket a juhok otthagynak. Emellett nagyon rövidre rágják a füvet, ami kedvez a talajon fészkelő madárfajoknak, mert így a növényzet nem takarja előlük a portyázó rókákat és borzokat. A területen a helyi gazdálkodók révén már most is van természetvédelmi célú legeltetés, ám ennek mértéke nem éri el a kívánatos szintet. Az élővilágra gyakorolt hatását rendszeres növény- és madártani felmérésekkel követjük nyomon. Az elmúlt nyáron megépítettük a szarvasmarhák éjszakázóhelyéül szolgáló karámrendszert a Böddi-erdő által övezett területen, beszereztük a napelemes mobil villanypásztorokat, és felújíttattuk az elhagyott, káva nélküli kutakat.

Csapó Csaba, a kútfúró és -ásó brigád vezetője Dunatetétlen határában állította helyre társaival a régi ásott kutakat. Nem veszélytelen munka. Miután kiszivattyúzták a vizet, egyikük gumiruhában leereszkedett a mélybe, a sáros-nedves gödörbe. Rövid nyelű lapáttal vödörbe pakolta az iszapot, amit a fentiek felhúztak. Rengeteg a bedobált szemét, sőt kutya- és macskatetemek is előkerültek már. Az egyik kiskunsági kútban birkacsontvázat, egy másikban élő mocsári teknőst találtak.

– Volt már olyan is, hogy kiscicát kellett kimentenünk – osztja meg élményeit a mester. – Felhívtak telefonon, én meg rohantam, de így is kellett egy óra, mire a helyszínre értem. Szerencsére a cica még élt, a felszínen kapálódzott. Lementem érte és felhoztam. Egyébként már ötévesen magával vitt apám a kutakhoz. Néha azt is megengedte, hogy a vödörben leereszkedjek a mélybe. Ő negyven évig volt kútfúró, én még csak huszonötnél tartok. Sok veszélyt rejteget ez a munka, vigyázni kell, nehogy meginduljon a homokos réteg, mert könnyen maga alá temetheti az embert. Fiatalkoromban én is majdnem megjártam. Csak a mélyben vettem észre, hogy a kút oldalában szobányi üreg tátong, ahonnan beszakadt a föld. A szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.

A Böddi-széken lévő gémeskutak eredeti formájukat nyerik vissza: kistéglából rakják ki a kávát, lentebb kútgyűrűt használnak. Tíz régi kutat állítanak helyre a jószágok itatásához. Már nagyon várják a tavaszt, amikor a szarvasmarhák, juhok, szamarak végre benépesítik a terepet, hogy elvégezzék „természetvédelmi missziójukat”: rágásukkal és taposásukkal visszaszorítják a terjedő nádat, és segítenek a szikes puszta eredeti növényzetének újraélesztésében.

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.