Hol kapunk számlát, hol nem - Félő, hogy a végén nyakunkon marad a szemét

Hulladékszállítás hitelből? Tavaly április óta nem szedhetik be a hulladékszállítás díját a szolgáltatók, mi pedig, akik hétről hétre kitesszük a kukát az otthonunk elé, hol kapunk számlát, hol nem. Általában nem. Félő, hogy mindennek a következtében a végén nyakunkon marad a hulladék.

Ország-világHardi Péter2017. 08. 10. csütörtök2017. 08. 10.

Kép: pevik kft kommunális hulladék gyűjtés pétervására heves megye ahol a rezsicsökkentés miatt 22 településen felmondták a szolgáltatást szemét lakossági kuka 2013 10 18 Fotó: Kállai Márton

Hol kapunk számlát, hol nem - Félő, hogy a végén nyakunkon marad a szemét
pevik kft kommunális hulladék gyűjtés pétervására heves megye ahol a rezsicsökkentés miatt 22 településen felmondták a szolgáltatást szemét lakossági kuka 2013 10 18 Fotó: Kállai Márton


A helyzet értékelésére Gémesi György gödöllői polgármestert, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét kértük meg.

A folyamat a rezsicsökkentéssel kezdődött, ám mivel a szolgáltatás visszafogott ára nem fedezte a költségeket, különösen, ha hozzászámítjuk az amortizációt, ezért az önkormányzatok által fenntartott cégek egyre több veszteséget termeltek. A kormányzat pedig megalapította a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV Zrt.), amely a díjak beszedésére hivatott. Azaz lenne hivatott, mert a gyakorlatban nem boldogul a több millió számla kezelésével, jóllehet csak a rendszer kialakítására 700 milliónál több adóforintot költött.

Mivel azonban a hulladékszállítás nem maradhat finanszírozatlanul, az NHKV Zrt. hitelt vett fel, amelyet a cégeknek juttatott a költségeik fedezésére.

A keret elfogyott, mire az a képtelen helyzet állt elő, hogy a hulladékszállítóknak maguknak kellene kölcsönt felvenniük szolgáltatásuk költségeire. Hitelt viszont állami garancia nélkül nem kapnak.

Kérdés, hogy mindezt meddig lehet bírni, mikor omlik össze a szolgáltatás.

Gödöllőn és környékén például a hulladékszállításra is szakosodott önkormányzati cég, a Zöld Híd addig szolgáltat, ameddig a még meglévő pénzéből az alkalmazottak bérét ki tudja fizetni. Amikor pedig minden keretük elfogy, kénytelenek lesznek leállni a szolgáltatással.

Hardi Péter