Háromszáz muszlim férfi haláláért felelősek a holland békefenntartók, mondta ki a Hágai Fellebbviteli Bíróság. Pontosabban: részben felelősek. Hogy is van ez?

Kéksisakos tévedés

Szinte napra pontosan huszonkét éve történt a srebrenicai mészárlás, a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye. A város környékén mintegy 8700 bosnyákot – főleg férfiakat és fiúkat – végeztek ki.

A‘ bűncselekményt Ratko Mladic vezetésével a Szerb Köztársasági Hadsereg hajtotta végre. A városban jelen lévo holland békefenntartók, a Dutchbat felelősségét azóta is tárgyalják a különböző bíróságok.

A mostani bírósági döntés tulajdonképpen helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben bűnösnek mondta ki a holland kormányt mintegy 300 srebrenicai muzulmán 1995. július 13-i meggyilkolásában.

Hogy miért pont ennyi életért felelősek a hollandusok, annak megértéséhez néhány apróságot kell tudni. 1992-ben a boszniai szerbek etnikai tisztogatásba fogtak Kelet-Boszniában. Látván a lendületüket, az ENSZ öt biztonságos zónát hozott létre a környéken. Vagyis inkább egyoldalúan biztonságosnak kikiáltott zónát – az enklávék a szerbek torkán akadt szálkák voltak.

Srebrenica lakosságát 1995-re 9 ezerről 42 ezerre duzzasztották a menekülők. A vérengzés idején a Dutchbat bázisán – egy elhagyott akkumulátorgyárban – húzták meg magukat azok a bosnyákok, akikről az ítéletben szó van. Ugyan a kéksisakosoknak nem voltak eszközeik a városban lévő ezrek evakuálására vagy megvédésére, de a bázison lévőket nem kellett volna átadniuk a szerbeknek. Az ítéletnek van egy különös része: a bíróság csak a követelt kártérítés 30 százalékát ítélte meg a felpereseknek. A magyarázat: ha a férfiak a bázison maradhattak volna, akkor is megölik őket végül a szerbek – 70 százalékos valószínűséggel.

A pert 2007-ben elindító Srebrenicai Anyák egyesület biztosan nem erre számított.

Az ítélet kihirdetésének napján jelentette be egy ügyvéd, hogy az egykori békefenntartó misszióból 206 katona közösen kártérítési pert indít a holland állam ellen. Összesen 4,5 millió eurót követelnek, amiért 1995-ben Srebrenicába küldték őket – fejenként és visszamenőleg évente ezer eurót. Tulajdonképpen nem sok ez. Beadványukban kiemelték, hogy a mai napig hatnak életükre az ott, akkor megélt traumák.

Ratko Mladic börtönben ül, elsőfokú ítélete idén novemberre várható.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.