Kéksisakos tévedés

Háromszáz muszlim férfi haláláért felelősek a holland békefenntartók, mondta ki a Hágai Fellebbviteli Bíróság. Pontosabban: részben felelősek. Hogy is van ez?

Ország-világKirály Farkas2017. 07. 15. szombat2017. 07. 15.

Kép: SREBRENICA, BOSNIA AND HERZEGOVINA - JULY 10: People grieve near the bodies of the 71 victims of 1995 Srebrenica genocide, after a convoy carrying the bodies of the 71 victims of the 1995 Srebrenica massacre arrived in Potocari village where they are to be buried, in Bosnia and Herzegovina on July 10, 2017. Every year on July 11 newly identified victims of the genocide -- which claimed the lives of over 8,000 people -- are buried in a memorial cemetery in Potocari, eastern Bosnia. Thousands of visitors from different countries will attend the funeral service and burials. Ali Atmaca / Anadolu Agency, Image: 341438022, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca, Fotó: Profimedia

Anniversary of 71 victims of 1995 Srebrenica genocide
SREBRENICA, BOSNIA AND HERZEGOVINA - JULY 10: People grieve near the bodies of the 71 victims of 1995 Srebrenica genocide, after a convoy carrying the bodies of the 71 victims of the 1995 Srebrenica massacre arrived in Potocari village where they are to be buried, in Bosnia and Herzegovina on July 10, 2017. Every year on July 11 newly identified victims of the genocide -- which claimed the lives of over 8,000 people -- are buried in a memorial cemetery in Potocari, eastern Bosnia. Thousands of visitors from different countries will attend the funeral service and burials. Ali Atmaca / Anadolu Agency, Image: 341438022, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Fotó: Profimedia


Szinte napra pontosan huszonkét éve történt a srebrenicai mészárlás, a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye. A város környékén mintegy 8700 bosnyákot – főleg férfiakat és fiúkat – végeztek ki.

A‘ bűncselekményt Ratko Mladic vezetésével a Szerb Köztársasági Hadsereg hajtotta végre. A városban jelen lévo holland békefenntartók, a Dutchbat felelősségét azóta is tárgyalják a különböző bíróságok.

A mostani bírósági döntés tulajdonképpen helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben bűnösnek mondta ki a holland kormányt mintegy 300 srebrenicai muzulmán 1995. július 13-i meggyilkolásában.

Hogy miért pont ennyi életért felelősek a hollandusok, annak megértéséhez néhány apróságot kell tudni. 1992-ben a boszniai szerbek etnikai tisztogatásba fogtak Kelet-Boszniában. Látván a lendületüket, az ENSZ öt biztonságos zónát hozott létre a környéken. Vagyis inkább egyoldalúan biztonságosnak kikiáltott zónát – az enklávék a szerbek torkán akadt szálkák voltak.

Srebrenica lakosságát 1995-re 9 ezerről 42 ezerre duzzasztották a menekülők. A vérengzés idején a Dutchbat bázisán – egy elhagyott akkumulátorgyárban – húzták meg magukat azok a bosnyákok, akikről az ítéletben szó van. Ugyan a kéksisakosoknak nem voltak eszközeik a városban lévő ezrek evakuálására vagy megvédésére, de a bázison lévőket nem kellett volna átadniuk a szerbeknek. Az ítéletnek van egy különös része: a bíróság csak a követelt kártérítés 30 százalékát ítélte meg a felpereseknek. A magyarázat: ha a férfiak a bázison maradhattak volna, akkor is megölik őket végül a szerbek – 70 százalékos valószínűséggel.

A pert 2007-ben elindító Srebrenicai Anyák egyesület biztosan nem erre számított.

Az ítélet kihirdetésének napján jelentette be egy ügyvéd, hogy az egykori békefenntartó misszióból 206 katona közösen kártérítési pert indít a holland állam ellen. Összesen 4,5 millió eurót követelnek, amiért 1995-ben Srebrenicába küldték őket – fejenként és visszamenőleg évente ezer eurót. Tulajdonképpen nem sok ez. Beadványukban kiemelték, hogy a mai napig hatnak életükre az ott, akkor megélt traumák.

Ratko Mladic börtönben ül, elsőfokú ítélete idén novemberre várható.