„Kukkolható” a Kis-Balaton

A Kis-Balaton a Ramsari Egyezmély hatálya alá esik és Európa-hírű vizes élőhelynek minősül.

Ország-világBozsér Erzsébet2008. 10. 28. kedd2008. 10. 28.
„Kukkolható” a Kis-Balaton

Ennek következtében a vízborított, fokozottan védett belső területek csak szakmai céllal, kísérettel, külön engedéllyel látogathatók.

Ez a különleges természeti értékeket jelentő vízvédelmi rendszer azonban óriási rekreációs, turisztikai értékeket hordoz, amelynek hasznosítását a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szívügyként kezeli, s kapóra jött számára az Európai Unió nyújtotta pályázati lehetőség. Ennek segítségével sikerült megvalósítani a Kis-Balaton turisztikai vonzerejét szolgáló fejlesztéseket, amelyek ünnepélyes avatását nemrég tartották Zalaváron a Kis-Balaton Háznál. Az épület a zalavári Várszigeten készült el a Millenium évében gazdag régészeti feltárások környezetében.
 A 229 millió forintba került turisztikai fejlesztések több területen történtek. Megújult a Kis-Balaton Ház kiállítása, interaktív jelleget kapott, ami különösen a fiatal generáció számára vonzó. Nem csak a hely történelmi múltja ismerhető meg, hanem a Kis-Balaton élővilágát is szemügyre lehet venni. Érdekességnek számít, hogy egy vízpartot illusztráló csónakban ülve web-kamerák segítségével élőben tanulmányozhatjuk magunk irányításával a Kis-Balaton belső részeinek madár és növényvilágát. Fekete István Tüskevár regénye Matula bácsi kunyhójában nézhetjük a regény filmváltozatát, s a nádas éjszakák csillagos egének illúzióját is megtapasztalhatjuk.
Vízi játszótér épült a gyerekeknek, akik a víz útját, erejét, felhasználhatóságát játékos formában ismerhetik meg. Kerékpáros ház épült, ahol 40 bérelhető kerékpárt helyeztek el a Kis Balaton eddig zárt részébe vezető 5 kilométeres kerékpárút bejárásához. Megteremtették a feltételeit a buszos szafariknak, heti kétszer kisbusszal beviszik a látogatókat a Kis-Balaton rejtelmes világába. A turistákat magyar, német, angol nyelvű hordozható fülhallgatós készülék segíti az értékek részletes megismerésében.
A Kis-Balaton vízvédelmi rendszer területén csak a Kányavári szigetre lehet szabadon bejárni. Az út a különleges szerkezetű fahídon vezet a pihenésre szolgáló, gyönyörű környezetbe. A hídszerkezet a mozgássérülteknek, gyermekkocsival érkező családoknak akadályt jelent, most kis kompot helyeztek a vízre, amely viszi-hozza a látogatókat. A szigeten kulturált vizesblokkot is építettek a fejlesztési forrásokból.

Fotók: Kiss Ferenc

Ezek is érdekelhetnek