Kutyaposta – Miért van szükségem kutyára?

Érdemes végiggondolni, ki, miért és milyen típusú kutyát szeretne otthonában tartani? Az alább felsorolt kérdéskörök segíteni fognak a döntésben!

Ország-világSzücs Gábor2020. 02. 10. hétfő2020. 02. 10.
Kutyaposta – Miért van szükségem kutyára?

Van szerencsém bemutatni a rovat barátainak Soós Gabriellát, egy kedves, ifjú hölgyet, aki Nina nevezetű, zsemlyeszínű, kócos kutyusával üzemelteti az unDOGmatik nevezetű internetes fórumát.

A kissé szokatlan névadást így magyarázza: „Hiszünk abban, hogy nem létezik a kiképzési módszereknek olyan dogmatikus, azaz kizárólagos rendszere, ami minden kutyára alkalmazható.” Ez okból összeszednek olyan jutalmazásalapú, tudományos kutatásokra támaszkodó, modern képzésről szóló cikkeket, fordításokat és tanulmányokat, amelyekből mindannyian okosodhatunk. Jelszavuk: haladjunk a korral!

Ezúttal azt kérdezik a kezdő kutyásoktól, biztosan készen állnak-e arra, hogy kutyát fogadjanak(örök)be? Összesen csak hat kérdésre kell megfelelő – és őszinte! – választ adnunk, hogy eldönthessük: tényleg alkalmasak-e a körülményeink egy kutya befogadására.

Nem fogunk kedvenceink mellett unatkozni! Fotó: Shutterstock

1. Elsősorban miért akarok kutyát? Milyen régóta érzel így? S úgy gondolod, hogy ugyanígy fogod magad érezni mondjuk 10-15 év múlva is?

2. El tudsz köteleződni hosszú távon? Meg tudod oldani, hogy a kutya melletted maradjon, bármi is történik? Mert jöhet költözés, gyerek, új munka, de a kutya állandó marad. Ha a körülményeid változnak, akkor is képes leszel gondoskodni az állatról?

3. Milyen gyakran vagyok otthon? A legfontosabb, amire a kutyának szüksége van tőlünk, az az idő: idő kell a sétához, a játékhoz, a képzéshez stb. Szóval, ha rengeteget vagy a munkahelyeden, sokat utazol, számíts arra, hogy a fizetésed jó részét kutya­szitte­reknél hagyod.

4. Kész vagyok az életmódváltásra? Képzeld el, hogy mindennap órákkal korábban kell kelned, mint ahogy eddig tetted, ki kell menned akkor is, ha esik, ha fúj, akkor is, ha alig pár órát aludtál; ha nem tudod, hogy az életed a feje tetejére fog állni, akkor ne vállalj kutyát.

5. Megengedhetem magamnak? Az etetés, az állatorvos, a játékok, a hámok, a nyakörvek, a pórázok eléggé megdobják a költségeket. Venned kell kutyaágyat vagy ketrecet, ott a kutyaiskola és a kutyakozmetikus is.

6. Tudom kezelni a nehéz helyzeteket? A kutyák szőrösek, amit mindenhol elhullatnak, szeretnek ásni, pocsolyába feküdni, a földön hemperegni, és nagyon sok koszt behurcolnak a lakásba. Fel kell takarítanod a pisit, a kakát és a hányást, mert a legjobban nevelt kutya is lehet beteg. Ráadásul a kutyatartás érzelmi nehézségekkel is jár, különösen, ha a kedvenced beteg, fáj­dalmai vannak vagy öregszik.

Az is jó, ha ezek után a válaszod nem – sok bajtól kímélitek meg magatokat. Persze a legjobb válasz az igen: hidd el, az érkező négy lábbal együtt jár a boldogság!

Ezek is érdekelhetnek