Meghalt a mai kor Einsteinje

Elhunyt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja.

Ország-világO. Horváth György2018. 03. 14. szerda2018. 03. 14.
Meghalt a mai kor Einsteinje

Talán a jelenkor  leghíresebb tudósa volt Stephen Hawking. Elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tette ismertté, számos közkedvelt tudományos könyv szerzője is volt. Egyik legismertebb ilyen munkája Az idő rövid története, a térről és időről szóló, a modern fizika témáit boncolgató ismeretterjesztő kötet, melyet 40 nyelvre fordítottak le és több mint 30 millió példányban adtak el. E könyvét átdolgozva 2005-ben adta ki Az idő még rövidebb története címmel, de más, a hétköznapi nyelvre lefordított tudományos értekezéséből is született több könyve. A minap azzal hívta fel magára és a tudományra a figyelmet, hogy azt nyilatkozta: tudja mi történt az ősrobbanás előtt. E kijelentése már csak azért is válthatott ki óriási érdeklődést, mert 1965-ben írt doktori disszertációját röviddel ezelőtt nyilvánosságra hozta és pár hét alatt több millióan töltötték le és olvasták át az interneten. Sőt, botrányt is kavart 2010-ben megjelent másik könyvével, A nagy terv cíművel, melyben azt fejtette ki, hogy a világegyetem leírható a fizika törvényszerűségeivel így az emberiségnek nincs szüksége a Teremtőre. Az utóbbi években rendre arról beszélt, hogy az ember csak akkor maradhat meg az univerzumban, ha képes lesz magának megteremteni az életfeltételeket a Földön kívül is.

A gyászhírt három gyermeke, Lucy, Robert és Tim jelentette be. Közleményükben Hawking bátorságát és kitartását méltatták, és azt írták, humorával világszerte sokakat inspirált. „Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretsz. Örökre hiányozni fog.”