Megrendült bizalom

Elképesztő visszaélésekről tudósított a napokban a The Times és a The Sunday Times tényfeltáró csapata. Az elmúlt évben vezető brit jótékonysági intézmények több mint százhúsz munkatársát vádolták meg szexuális molesztálással. Felmerül a jótékonysági szektoron belüli szabályozás szigorításának szükségessége.

Ország-világR. Hahn Veronika2018. 02. 27. kedd2018. 02. 27.

Kép: PORT-AU-PRINCE, HAITI - JANUARY 2011: A lartine project led and financed by Oxfam, at the tent camp where 55,000 displaced Haitians are living on the grounds of what was the Club de Petionville on January, 2011 in Port-au-Prince, Haiti. (Photo by Jonathan Torgovnik/Getty Images) , Fotó: Jonathan Torgovnik

Haiti Recovery
PORT-AU-PRINCE, HAITI - JANUARY 2011: A lartine project led and financed by Oxfam, at the tent camp where 55,000 displaced Haitians are living on the grounds of what was the Club de Petionville on January, 2011 in Port-au-Prince, Haiti. (Photo by Jonathan Torgovnik/Getty Images)
Fotó: Jonathan Torgovnik

A karitatív szervezetek mintegy tíz százalékában nem bizonyultak elégségesnek a biztonsági-védelmi intézkedések. Nagy-Britanniában a felügyeleti szerv, a Charity Commission statisztikája szerint 2017. december 31-én 168 237 jótékonysági intézmény működött. Az év végén 2250 szervezet tevékenykedett több mint ötmillió fontos éves bevétellel. A Times-lapok információi szerint egyedül a világméretű szegénység ellen küzdő, különösen természeti csapások közepette nélkülözhetetlen segítséget nyújtó Oxfam munkatársai sértették meg a törvényeket. Az intézmény 2017-ben nyolcvanhét incidenst jelentett be, a Save the Children gyermekvédelmi alapítvány harmincegy kihágás kivizsgálására kérte fel a rendőrséget és a civil hatóságokat. Mint kiderült, a brit kormánytól évi 300 millió fontos támogatásban részesülő Oxfamnak több munkatársa lemondott, négynek kitették a szűrét, miután a 2011-es 220 ezer halálos áldozatot követelő és 300 ezer embernek súlyos sérülést okozó földrengés után szexuálisan megfélemlítettek és megaláztak lelkileg sérült embereket, köztük „minden bizonnyal” kiskorúakat is. Roland van Hauwermeiren, az Oxfam haiti igazgatója annak ellenére mondhatott le minden fegyelmi eljárás nélkül, hogy beismerte, prostituáltakat hívott meg a szervezet által bérelt villába. A szexmunkások között kiskorúak is voltak, ami bűncselekménynek számít, mert Haitin tiltott a prostitúció.

Penny Mordaunt nemzetközi fejlesztési miniszter kilátásba helyezte, hogy az Oxfam és más nem feddhetetlen intézmények nem jutnak állami támogatáshoz, amíg nem teremtik meg a megfelelő szabályozás megnyugtató keretfeltételeit. A Charity Commission öt év után most búcsúzó elnöke, William Shawcross szeretné elkerülni, hogy a jótékonysági intézményeket „szörnyetegeknek” tekintenék, és folytatódna a támogatók elpártolása.

A szektort népszerűsítő celebek közül elsőként Minnie Driver színésznő fordított hátat az Oxfamnak. A felajánlások elvesztése sok tisztességes karitatív intézménynek ártana.  


R. Hahn Veronika, London

Ezek is érdekelhetnek