Mesés produkció a sámánok földjéről

Ország-világSzijjártó Gabriella2019. 11. 12. kedd2019. 11. 12.
Mesés produkció a sámánok földjéről

Jakutföldön, a Föld egyik leghidegebb területén nagyon kemény és hosszú ideig tart a tél. Az Észak-Szibériában élő jakut nép tagjai a hat–kilenc hónapig tartó sötétségben meséket mondanak egymásnak, hűségesen őrzik a XIII. századból, Közép-Ázsiából hozott sámánisztikus gyökereiket, az abból táplálkozó gazdag mese- és mondavilágot.

A népi mesemondók (olonhusztok) legendákat szőnek varázslatos teremtményekről, szerelemről és próbatételekről, a jó és a rossz harcáról. A Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsora, a Hófödte álom ebbe a tradicionális jakut elemekkel (sámánokkal, jégtündérekkel) fűszerezett mesevilágba invitálja nézőit.

Szellemi örökség A mitikus jakutföldi mesék középpontjában a mindenség közepén lévő Világfa áll, amely három részre – Felsővilág, Középső-világ, Alsó-világ – tagozódik. A Középső-világban élő emberek rendszeresen kapcsolatba kerülnek a másik két világ szellemeivel és istenségeivel, akik különböző alakot öltenek. Az ártó szellemek sok gondot okoznak a halandóknak, de az emberiség bátor hősei végül győzedelmeskednek a sötétség lényei fölött. Az UNESCO 2008-ban az emberiség szellemi kulturális örökségébe sorolta a jakutföldi meséket.

A produkció különlegessége, hogy Jakutföld Gyémánt Cirkusza először jár Magyarországon. A társulat tagjai öt éven át tökéletesítették cirkuszművészeti tudásukat Kínában, amelynek eredményeként számos nemzetközi fesztiválon (Monte-Carlótól Szocsin át a Távol-Keletig) sikereket arattak.

Lélegzetelállító egyensúlyozó és akrobata csoportok, kalap/labda zsonglőrök és ugrókötélszámok, szaltózó-röpködő hősök és bájos husky meg szamojéd kutyák váltják egymást.

Az egész műsort magával ragadó koreográfia jellemzi.

Jakutföld ősi energiái elevenednek meg, dobosok, sámánok és táncosok ugrálnak révületben, majd mindez egy szaltókkal tarkított oroszrúd-számban csúcsosodik ki. Az egész műsort magával ragadó koreográfia jellemzi, a Szabina Gorelik által tervezett több mint százötven, a jakut népviseletet idéző jelmez egyszerűen varázslatos.

A nagycirkusz nyolctagú zenekara ezúttal kiegészül egy dorombjátékossal, finoman belecsempészik az előadásba a jakut népzenét is. Erről a műfajról lehetetlen érzékletesen írni – maradjunk annyiban, a Hófödte álmot látni kell!

Hófödte álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából címmel kiállítás is látható a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt felépített sátorban, előadásnapokon 10 és 19 óra között. Jurij Slepcov és Mészáros Csaba fotóin keresztül a jakutok mindennapi életébe kapunk betekintést, december 31-ig.

Ezek is érdekelhetnek