Milyen lesz az októberi időjárás?

Ilcsi Mama, a Szabad Föld Online házi időjósa – több évtizedes megfigyeléseire támaszkodva – elkészítette október havi időjárási előrejelzéseit.

Ország-világIlcsi Mama2010. 10. 01. péntek2010. 10. 01.
Milyen lesz az októberi időjárás?

Október

1-jétől 5-ig: borongós, esős, változékony idő várható.

6-tól 8-ig: a reggelek már hidegek, napközben derengős-változékony órákkal, többfelé esővel és záporral. Sőt havas és jeges eső is előfordulhat.

9-től 11-ig: reggel ködképződésre számíthatunk, mely csak sokára és nehezen oszlik fel. Utána kellemes, felhős, pár órára napos időre van kilátás.

12-től 15-ig: kisebb eső lehet, a reggelek hűvösek, a szélvédett helyeken talaj menti fagy is jöhet. A hegyekben és az északi határszéleken havazás is előfordulhat.

16-tól 22-ig: napos és borongós napok váltakozásával még viszonylag meleg őszi – terménybetakarító. szüretelő – idő várható.

23-24-ig: csendes, borongós nappalok után éjjel erős szél, záporeső következik.

25-től 27-ig: a reggeli órákra erősen lehűl az idő, több helyütt sűrű köd várható. Pár órára sokfelé kisüt a nap, napközben viszonylag enyhe lesz az idő. Néhol a zárt felhőkből záporeső-zivatar is kialakulhat.

28-től 31-ig: szélviharral, zivatarokkal, akár nagy mennyiségű esővel, havas esővel, esetleg havazással is járó idő várható.

Október (Mérleg) Mindszent hava, Magvető Hava

„Sok gyümölcsöt Mindszent hava tartogat
Sötét télben jó kedvére kiket felhordhat.”

Október 6.: Aradi vértanúk emléknapja
Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lakner György, Poeltenberg Ernő, Leininger - Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Október 15.: Teréz
A szüret első napjai között tartják számon a szőlősgazdák. Ha ezen a napon szép az idő, akkor jövőre jó termésre van kilátás.

A hónap második felében szokott beköszönteni az úgynevezett vénasszonyok nyara. (Kanadai elnevezés szerint: indián nyár.) A hűvösebb éjjeleket kellemesen napsütéses nappalok követik. Így e két hét alkalmas a szüretre és esküvőre egyaránt. Alaposan megrövidülnek a nappalok. Ekkora még a leglustább fecskék is végleg elindulnak Dél-Afrikába.

Ezek is érdekelhetnek