Minden a régiben lesz hamarosan?

Csatát már nyertünk, de háborút még nem a vírussal szemben.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 06. 17. szerda2020. 06. 17.

Kép: Peking, 2020. május 1. Védőmaszkos látogatók fényképezkednek a pekingi Tiltott Városban 2020. május 1-jén. A koronavírus-járvány miatt három hónapig zárva tartó történelmi városrészt a munka ünnepén nyitották meg újra, egyelőre korlátozott számú látogató előtt. MTI/AP/Mark Schiefelbein, Fotó: Mark Schiefelbein

Minden a régiben lesz hamarosan?
Peking, 2020. május 1. Védőmaszkos látogatók fényképezkednek a pekingi Tiltott Városban 2020. május 1-jén. A koronavírus-járvány miatt három hónapig zárva tartó történelmi városrészt a munka ünnepén nyitották meg újra, egyelőre korlátozott számú látogató előtt. MTI/AP/Mark Schiefelbein
Fotó: Mark Schiefelbein

Fokozatosan enyhülnek a járványügyi intézkedések, de még sok idő eltelik, mire életünk visszazökken a régi kerékvágásba. Talán nem is kellene azt annyira siettetnünk: Kemenesi Gábor virológus szerint ugyanis még bármi megtörténhet, eddig csupán időt nyertünk a vírussal való folyamatos harcra felkészülésben.

Egyelőre még nem tudni, hogyan terjed majd a nyári melegben, mit eredményez a korlátozások enyhítése, ami elsősorban pszichológiai és gazdasági okokból vált szükségessé, mintsem járványvédelmi szempontból. Továbbra is számos gócpont található a világban, az utazások pedig fenntartják a földrajzi terjedést. Az óvatlanság a vírus újbóli fellobbanásával járhat, ezért szükséges továbbra is a fokozott higiénia, az egyéni védőeszközök és a távolságok megtartása – nyilatkozta a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a Népszavának.

Kemenesi Gábor szerint az őszre várható második hullám előtt értékes időt nyertünk a felkészülésre, és még sokáig szükség lesz arra, hogy a nagyon gyors diagnosztika, az erős kontaktkutatás és a fertőzöttek elkülönítése mellett mielőbb megfékezzék a kialakuló járványgócokat. A vakcinakutatásokkal kapcsolatban elmondta: még ha sikerül is hatékonynak tűnő oltóanyagot találni, esélytelen, hogy az még a nyár folyamán elérhető lesz.

*

Az orosz hadseregben ötven önkéntes katona, köztük öt nő bevonásával megkezdték a Covid–19 elleni vakcina klinikai tesztelését – közölte a védelmi minisztérium. A Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet munkatársai elsőként és nem hivatalosan önmagukon próbálták ki az ott kifejlesztett vektorvakcinát. Egyelőre úgy tűnik, a kísérlet sikeres, az oltások nem jártak káros mellékhatással.

*

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány – tájékoztatott Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki arról is szólt: a járványügyi adatokat mindennap elemzik, hogy egy esetleges gócpont kialakulásánál azonnal cselekedhessenek. Az eddigi adatokból kitűnik, hogy a fertőzötteknél a nők és a férfiak aránya 58:42 százalék. A leginkább érintett a 65–79 éves korosztály, közülük kerül ki a fertőzöttek 25 százaléka. Húsz százalékuk 80 évnél idősebb, illetve 15 százalékuk 50–59 éves. Százezer lakosra 40 regisztrált fertőzés, illetve 5 haláleset jutott Magyarországon. Leginkább a fővárosban terjedt a vírus, ahol 100 ezer lakosra 106 pozitív eset jutott, míg Békés megyében csupán 3.

*

Ha nem lesz meg a vakcina, akkor is van esély arra, hogy a járványhelyzet komolyabbra fordulása nélkül átvészeljük az idei őszt és telet – véli Christian Drosten német virológus. Szerinte a védekezés kulcsa, hogy idejében megtalálják a szuperterjesztőket: azokat a személyeket, akik az átlagosnál jóval több embert fertőznek meg koronavírussal.

Azokat, akik velük kapcsolatba kerülnek, előzetes vizsgálatok nélkül fertőzöttnek kell tekinteni és izolálni szükséges, hogy megelőzzék a vírus további terjedését. A virológus példát is mondott: ha egy tanár megfertőződik, először azt kell megvizsgálni, mely osztályokban tanított. Az ott tanuló diákoknak 1-2 hétig otthon kell maradniuk, de nem szükséges az egész iskolát bezárni.

Drosten szerint az eddig Németországban alkalmazott intézkedéseknek köszönhetően sikerült megakadályozni az úgynevezett Superspreading-eventseket, vagyis az olyan eseményeket, amikor egy helyen és időben sokan megfertőződtek a kórokozóval – írja a Portfolio.

Ezek is érdekelhetnek