Mindennél jobban akartam a sikert

Képkocka rovatunkban most Bogdán Zsolt ökölvívó mesél...

Ország-világVarga Attila2020. 09. 08. kedd2020. 09. 08.
Mindennél jobban akartam a sikert

– Milyen a viszonya a születési helyével, településével?

– Már semmi nem fűz a születési helyemhez, mivel 12 éves koromban költöztünk el onnét. Egy darabig még sokat jártunk haza, de ahogy telt-múlt az idő, a látogatások száma mára nullára csökkent.

– Kisgyermekként mi foglalkoztatta?

– Kiscsikóként állandóan az állatokat hajkurásztam! Volt rengeteg állatom a tengeri malactól a kígyóig, a gyíkoktól a galambokig szinte mindenféle.

– Kedvenc könyve?

– Az alvezér című könyv Peter Maastól, azaz Sammy Gravano élete az amerikai maffiában!

– Milyen zenét szeret?

– A rapzene a kedvencem, de minden stílus tetszik, amit jólesik meghallgatni.

– Példaképei voltak?

– Mivel egész életemben bunyóztam, így bokszolók voltak a példaképeim, akik inspiráltak: Mike Tyson, Lennox Lewis és sokan mások.

– Kivel beszélgetne egy pohár bor mellett?

– Hát a fent említett srácokkal innék egy pohár bort kezdésnek, aztán benézhetnénk az éjszakába is.

– Mindenkiben megbízik?

– Igen, általában mindenkiben megbízom. Viszont amint csalódom, többet már nem is beszélek az illetővel. Felettébb bosszant a hazugság és a megbízhatatlanság! Ha valami komolyabb rosszaságot követ el valaki, akkor nyakon is pattintom, persze csak akkor, ha nagyon-nagyon megérdemli. Csak viccelek… Vagy nem?

– Kedvenc sportja?

– Ó, most jön az életem. Édesanyám nem bírta, hogy még 12 éves koromban is minden reggel neki kell feladni rám a cipőt, mert nem értem el a lábbelit a hasam miatt. Innen ered a Golyó becenevem. Először birkózóedzésre vitt el édesapám, de eltűntem onnét, mint a kámfor, aztán végül apám nyomására bokszolni kezdtem. Teltek a napok, hetek, hónapok…

Úgy emlékszem, nem is volt olyan nap, hogy ne lett volna bucira verve a beszélőkém, de én makacsul kitartottam. Anyu mindig azt kérdezgette: „Édes fiam, miért ütteted magad?”. Mire azt válaszoltam: „Mert akarom, anyukám, és nem adom fel.” Az első versenyem után, kicsit alábbhagyott a lelkesedésem, mivel három hónap bunyó után elküldtek az országos bajnokságra, ahol szó szerint kiütöttek a gatyámból.

Nem is részletezem, csak annyit mondok, hogy a meccs utáni vacsorán tértem magamhoz a sült krumpli és a csirkecombok illatára. Aztán összeszedtem magam, és nekiálltam versenyezni. Évek kellettek hozzá, hogy a verések szépen lassan átalakuljanak, és megtanuljam megvédeni magam.

Rengeteget edzettem, megszállott lettem, akartam, mindennél jobban akartam a sikert. Amatőrként néha nyertem, néha vesztettem, majd 2011-ben beálltam a profik táborába. Sikerült egy kisebb bokszszervezet, a GBF világbajnoki címéért bokszolni egy olyan ellenféllel, aki annak idején Mike Tysont is kiütötte. Ő volt Danny Williams. Tíz menetben pontozással vertem meg.

Itt éreztem meg a siker igazi ízét, persze nagyon boldog voltam. Szóval a boksz a kedvenc sportom.

– Került már igazán kellemetlen helyzetbe? Itt az ideje, hogy el is mesélje!

– Fel sem tudom sorolni, annyi kellemetlen helyzetben voltam már, de ezek mind-mind csak erősebbé és rutinosabbá tettek, így minden ilyen helyzetért hálás vagyok Is­tennek!

– Milyen szakmát tanulna szívesen?

– Most jelentkeztem egy OKJ-s uzsorástanfolyamra, de sajnos nem értem el a felvételi ponthatárt. ☺

– Gyűjt valamit?

– Igen, gyűjtök! Évek óta pénzt gyűjtök csekkekre. ☺

– Szokott felesleges dolgokat vásárolni? Mondjon egy példát!

– Amikor én megyek vásárolni, néha tudok meglepő dolgokat venni. Megtetszik mondjuk egy színes zacskó, és mindegy, mi van benne, fogom, és beledobom a kosárba. Itthon szembesülök a dolgokkal, amikor a párom meglepődve kérdezi: Életem, minek vettél LED-es cipőfűzőt és ehető szappanbuborékot?

– Kedvenc helye a világban?

– Ausztria, a kenguruk földje és Róma a csodálatos gondolákkal. ☺

– Mi jut eszébe a Balatonról?

– Az M7-es autópályán a dugó és a túlárazott szolgáltatások sora. Az emberek fejében is gyakran az lüktet, vedd meg drágán, mert a Balatonon vagy, és nem otthon!

– Mennyi idő alatt rakja ki a Rubik-­kockát?

– Gyermekkoromban láttam egyet a szomszéd kisfiúnál. De most komolyan, két óra alatt biztosan kirakom, de akkor nagyon sietek.

Bogdán Zsolt, Golyó. 1994 óta foglalkozik ökölvívással. Amatőr eredménye: egy ezüst- és három bronzérem magyar bajnokságokon. Profi eredményei: nehézsúlyú magyar bajnok, a GBF szervezet és az UBO nehézsúlyú világbajnoka. Több éve spartan fighter edző. Jelszava szerint: „Az edzésen meghalsz, de kifelé menet feltámadsz és legyőzöd a világot!”

 

Ezek is érdekelhetnek